www.mamboteam.com
loffe.net
 
 
Rätt behandling till rätt patient vid rätt tidpunkt
Skrivet av Ann-Sofi Granholm   
2016-06-08 08:08

 

 

 

Rätt behandling till rätt patient vid rätt tidpunkt

 

Karlebynejdens svenska cancerklubbs månadsträff hölls i Terjärv i församlingssalen den 9 maj. Träffen var välbesökt, drygt 130 personer, från verksamhetsområdet Karlebynejden, men även från Pedersörenejden. Orsaken var kvällens långväga gäst, professorn, kirurgen och cancerforskaren Robert Andtbacka född i Kronoby, numera bosatt i Salt Lake City, Utah. Han berättade om cancerforskningen vid sin nuvarande arbetsplats, Huntsman Cancer Institute i Salt Lake City. 

Huvudtemat i hans föredrag handlade om vårt immunförsvar och behandlingen av cancertumörerna med injicering av virus direkt i tumören. Denna metod används i USA främst vid behandling av melanom, men även andra cancerformer behandlas enligt denna metod med stor framgång. Vidare berättade han om forskningen kring olika cancerformer. Det intressanta föredraget väckte många frågor som fick lika många svar.

Vi kan vara glada att vi har så bra och billig sjukvård i Finland trots allt. Då man blir sjuk finns mediciner och behandlingar för alla, men man behöver individualiserad behandling. Ingen person är den andre lik och inte alla gånger heller behandlingen. Tänk om man en dag kunde få säga att all cancer går att bota, men tyvärr går det inte lika lyckligt för alla ännu idag. Statistiken visar att mycket stor procent ändå klarar sig att leva förhållandevis länge och bra efter sin diagnos. Det rätta i nutidens tänkesätt borde vara: ” Rätt behandling till rätt patient vid rätt tidpunkt”.

Peter Nylund underhöll publiken med ett mera ovanligare instrument, en pedal steel guitar. Han framförde tre njutbara melodier. Ann-Sofi Granholm höll hälsningstalet och ledde programmet. Rani-Plast bidrog med kaffebröd till kaffet.  

Klubben tackar Robert Andtbacka och Peter Nylund som gav av sin tid och sina kunskaper och bidrog till att stöda den palliativa vården.

Karlebynejdens svenska cancerklubbs främsta mål är att kunna samla in medel för att delta i finansieringen av sjukskötare Monika Kolppanens lön. Cancerklubben tar gärna emot nya medlemmar och medlemskapet kostar endast 5 euro per person. Alla som vill understöda klubben är välkomna.

Trots sitt allvarliga tema blev det en trevlig kväll i Terjärv. Ett stort tack också till alla som hjälpte till med serveringen och lotteriet. Nu tar cancerklubben sommarlov och återkommer med nya aktiviteter i höst.

 

TEXT:  ANN-SOFI GRANHOLM  
FOTO: ELOF GRANHOLM
 

 

Senast uppdaterad 2016-10-31 09:44
 
 
Top! Top!