www.mamboteam.com
loffe.net
 
 
Granöboken har utkommit
Skrivet av Granöforskarna / Ole Granholm   
2009-03-05 18:58
 

GRANÖBOKEN HAR UTKOMMIT

Granö by är en av de äldsta byarna i Terjärv. Redan i slutet av 1400-talet lever Måns som bonde på Gränöö. Från början av 1500-talet tar sonen Olof Månsson över. Skattelängden från 1549 visar att hushållet omfattar fem nebbar eller fullvuxna personer. Vid samma tidpunkt finns det 11 bönder och 56 fullvuxna personer i Terjärv. År 1556 är Olof Månsson den näst största bonden i Terjärv. När Terjärv år 1669 får eget kapell, blir Mårten Olofsson den första kyrkvärden.

Hemmanen på Granö förstoras och nya bildas. Mantalslängden för 1695 upptar hemmansnumren Granö 1, Granbacka 2, Granholm 3 och Skullbacka 4. Stora ofreden drabbar även befolkningen. År 1714 bortför ryssen Anders Thomassons dotter Carin på 17 vårar. Den 13 september 1808 drabbar von Fieandt samman med en rysk truppavdelning vid Löfbacka (Vibergs). Naturligtvis finns ”gräniboa” på åskådarplats.

Förr klarade sig allmogen utan att kunna skriva. Läskunnigheten var också bristfällig. Det fick duga med att man kunde plita ner sitt bomärke under köpehandlingen. Men skrivargubben Anders Skullberg (1811-1873) kunde både läsa och skriva. Otaliga är de dokument han upprättat. Merparten av dessa ingår i Christer Skullbackas gårdsarkiv. År 1859 inrättades Bergmansskolan och på 1880-talet väcktes tanken på en ambulatorisk skola i Terjärv.

År 1894 inleder Rosa Skullbacka (1879-1972) som 14-åring sin lärarbana. När hon år 1946 går i pension har hon varit lärare i 51 år. Rosa var aktiv inom församlingen och hennes tidsdokument från Maria Åkerbloms verksamhet i Terjärv bjuder på läsvärda upplevelser. Hågkomsterna är daterade 1926 och inte 50 år senare med facit i hand. Numera avlidne Elin Granholm-Hedenheims dikter och personporträtt lyfter fram enskilda personer som annars fallit i glömska.

Från Granö by härstammar den musikaliska Kuusisto-släkten (Granholm), riksåklagare Matti Kuusimäkis farfarsfar Anders Granbacka, son till Johan Ericsson Granö, lämnade Granö by under fattigåren på 1860-talet. I Granö by föddes prosten Johannes Granö, han som verkade som själasörjare i Sibirien. Om honom och akademikerna J.G. Granö och Olavi Granö kan man läsa i boken. Sigfrid Granö skaffade sig jägarutbildning i Tyskland. Axel Sundqvist, gift med en Messvekaflicka blev hedrad officer i amerikanska marinen. Detta är några axplock i boken.

Granöboken på drygt 350 sidor är rikt illustrerad. Den berättar om bygrupperna Granö, Messveka och Risbacka (Skullbacka), men även om Terjärv. I boken lyfter vi fram helt vanliga människor, berättar om bosättningen, om vardagslivet i helg och söken, kriget och dess följdverkningar, idrottsprestationer och liknande. Grustransporterna har varit betydande under årens lopp. Ett tiotal skribenter, levande och avlidna, medverkar. Det omfattande bildkollaget i slutet av boken bjuder på aha-upplevelser. Detta är viktigt med tanke på nu levande och kommande generationer. Det största problemet har varit att identifiera personerna på de äldre fotografierna.

Bakom bokprojektet står Granöforskarna. I gruppen ingår Jan-Erik Granbacka, Leif Granbacka, Christer Skullbacka, Raymond Storrank, Erik Granbacka, Bror Sandberg, Göran Byskata, Nils-Erik Granö och Ole Granholm som sammanställt det rikhaltiga materialet och fungerat som bokens redaktör. Projektet bygger helt på frivilliga insatser och med stöd från diverse fonder.

Vi ser Granöboken som en viktig del av dokumentationen av vårt närsamhälle och ser boken som en del av Terjärvs historia. Innehållet är varierande och på intet sätt heltäckande. Boken är inte heller någon akademisk avhandling, utan en populärhistorisk vandring genom historien med tyngdpunkt på de senaste 200 åren.

Granöboken är tryckt i 300 exemplar i B5 format och alla bilder är i duoton. Boken är inbunden med hårdpärm. Försäljningen inleds i Terjärv på lördag. Det är bara att söka sig till Storranks butik (10.00 – 14.00) och skaffa ett pinfärskt exemplar. Samtidigt kan man diskutera Granöboken och dess innehåll med bokens redaktör och medlemmar i forskargruppen.

Från och med måndag finns Granöboken till försäljning på Posten i Terjärv, Luckan i Karleby och Jakobstads bokhandel.

Med hälsning
Granöforskarna
Tilläggsuppgifter ges av Ole Granholm
040-513 8509 e-post Den här e-postadressen är skyddad från spamrobotar. Du måste tillåta Javascript för att visa e-postadressen

Två sidor ut boken





 

Senast uppdaterad 2009-08-27 22:27
 
 
Top! Top!