www.mamboteam.com
loffe.net
 
 
Ny bok: Ett företagsamt folk
Skrivet av Ole Granholm   
2009-12-20 22:26


Ny bok om företagsamhet har utkommit

Boken Ett företagsamt folk – Yritteliästä väkeä som berättar om företagsamheten i Karlebynejden under århundraden har utkommit. Utgåvan i fyrfärg i stort format på 256 sidor lyfter fram företagsamheten, berättar om företag, initiativrika personer och samhällspåverkare. I den kronologiska delen kan man få del av ekonomiska händelser från år 1348 till dags dato.

Ett företagsamt folk har ambitionen att föra vidare det kulturarv som företagsamheten i Karlebynejden representerar och vill ge nyinflyttade förståelse för det som format Karlebynejden till den framgångsrika region den är i dag. Vi tror att dessa värden och den historiska bakgrunden har stor betydelse också i dagens värld. Boken som är rikt illustrerad väcker nostalgiska minnen hos äldre personer och hjälper mången ungdom att bättre förstå dagens Karleby.

Anekdoten om skinnuppköparen från Karleby som tog emot Kolumbus när han landsteg i Amerika får oss att dra på smilbanden. Ändå ligger det något i den skrytsamma historien. Historiskt kan vi ståta med framgångsrika tjärhandlare, garvare och beklädnadsindustrins glansdagar.

I Karleby verkar Sällskapsklubben, Finlands äldsta ännu verkande klubb. Den grundades 1828, mitt i tidsperioden då Gamlakarleby var Finlands främsta sjöfartsstad. Knappt två år efter att Graham Bell uppfunnit telefonen, drog affärsmän en telefonledning mellan rådhuset och hotell Hietala i Yxpila. Den var då världens nordligaste telefonledning.

Anders Chydenius och J.V. Snellman har funnits på de största sedlarna som tryckts i vårt land. Chydenius gav oss handelsfrihet, yttrandefrihet och en viss religionsfrihet. Snellman bidrog till att Finland fick egen valuta, marken.

Om detta och mycket annat kan man läsa i boken Ett företagsamt folk som ges ut i anledning av att Karleby Företagare r.f. fyller 75 år. Boken finns till salu i Luckan, Mäntysaaren Kirjakauppa Oy, Kokkolan Halpa-Halli Oy, Sällskapsklubben i Gamlakarleby samt Info-bokhandeln i Kronoby. Försäljningen till företag sker via Keskipohjanmaan Konttoripiste Oy. Närmare uppgifter fås av företagarföreningens ordförande Per Nilsson telefon 0400-269571.

Huvudförfattaren Ole Granholm nås på telefon 040-513 8509 eller Den här e-postadressen är skyddad från spamrobotar. Du måste tillåta Javascript för att visa e-postadressen 
Senast uppdaterad 2009-12-21 17:30
 
 
Top! Top!