www.mamboteam.com
loffe.net
 
 
Rödsöboken har utkommit
Skrivet av Ole Granholm (red)   
2010-12-12 12:00Rödsöboken har utkommit

Vi känner till Matts Kankkonen som utmärkte sig i slaget vid Halkokari och avtackades av kejsaren med porträtt och medalj. Porträttet finns i presidentens slott. Men det är inte enbart Kankkonen som erhållit medalj av kejsaren. När skolpojkarna Gunnar och Fride Söderström räddade Anders Borg från att drunkna i Perho å tilldelades de medalj av kejsaren.

Båtbyggaren Carl Kankkonen från Rödsö i Karleby var Finlands första konstruktör av nöjesbåtar. Hilda Hongell, Finlands första kvinnliga byggmästare var gift med byggmästaren Sanfrid Hongell, också Rödsöbor.

När Hannes Kolehmainen vid OS i Stockholm 1912 löpte in Finland på världskartan ingick cyklisten Verner Kankkonen i Finlands trupp. I lagtävlingen Mälaren runt tog Kankkonen & Co en femte plats.

Aktivisten Ture Bredskär hade stor betydelse i Finlands frihetskamp. Han skeppade över jägaraspiranter via Sverige för militärutbildning i Tyskland. Ture deltog i frihetskriget och transporterade vapen och ammunition från Equity. När det började brännas för vapengömmarna efter fortsättningskriget fanns räddaren i Möllersviken.

Fisket och skeppsbyggandet har alltid betytt mycket för Rödsö. Det hade även flottningen i Perho å som skapade över 600 arbetsplatser. Hur många känner till att Patent- och registerbyrån under vinterkriget var utlokaliserad till Rödsö skola?

I Rödsöboken berättar vi om detta och mycket annat som inträffat sedan 1500-talet. Intressanta personer och händelser passerar revy. En arbetsgrupp har arbetat med det rikhaltiga materialet. Detta har sammanställts av Ole Granholm, som också fungerat som redaktör för boken.

Rödsöboken som ges ut av en arbetsgrupp är ett rikt illustrerat lokalhistoriskt verk på 320 sidor. Boken i fyrfärg/duoton finns att köpa i Luckan och Mäntysaaris bokandel i Karleby, av arbetsgruppens medlemmar samt av författaren Ole Granholm, Tonsättarevägen 18 D 12, 67300 Karleby som nås på telefon 040-513 8509. Den kan också beställas via e-post Den här e-postadressen är skyddad från spamrobotar. Du måste tillåta Javascript för att visa e-postadressen .


 Bokens pris 40 €

 Recension i Österbottens Tidning

 

 

 

 

 

 

 Senast uppdaterad 2010-12-16 12:36
 
 
Top! Top!