www.mamboteam.com
loffe.net
 
 
Varning för Harry Potter!
Skrivet av Loffe   
2005-04-09 02:49

 

Kanske du som läser detta inte har hört vem Harry Potter är, men det finns miljontals andra som gör det. Harry Potter är en romanfigur, men inte vilken romanfigur som helst. Böckerna om denna extraordinära pojke är kanske bokhistoriens snabbaste och säljande verk. Det berättas att den engelska författarinnan Joanne Kathleen (J.K.) Rowling (f.1965) var en nyskild, ensamstående och arbetslös mor som skrev sin första roman på Nicolson´s Café, medan dottern sov i sin barnvagn. Hon skrev J K Rowling i början för att inte avslöja att hon var en kvinnlig författarinnna. I början var förlagen tveksamma till den första boken ” Harry Potter and the Philosopher´s Stone”, 1997 (på svenska Harry Potter och de visas sten, på Tidens förlag). De visas sten lär ge evigt liv. Senare utkom böckerna ”Harry Potter and the Chamber of Secrets” (Harry Potter och Hemligheternas Kammare) och ” Harry Potter and the Prisoner of Azkaban” (Azkabans fånge). I den tredje boken träffar Harry professorn Lupin som kan förvandla sig till varulv. Tre böcker har utkommit på finska. Den 8 juli i år utkom den emotsedda fjärde delen ”Harry Potter and the Goblet of Fire” (eldbägaren) på 600 sidor, där Harry framstår som den utkorade som skall rädda världen. I denna del berättas det bl.a.om ”the Riddle House”(det gåtfulla huset) i byn Little Hangleton där det skett tre ruskiga mord, där offren var helt oskadda - fast döda (?)

Författarinna har utlovat sju delar – en bok för varje skolår på Hogwarts skola. Efter sju år utexamineras man som trollkarl eller häxa. Hittills finns böckerna på 31 språk, toppar bestsellerlistorna och de tre första böckerna såldes i 35 milj exemplar och gjorde författarinnnan några hundra miljoner rikare. Den fjärde delen har tryckts i 5,3 milj exemplar. Olika upplagor har gjorts och unga läsare är som ”förhäxade” av dessa böcker som tack vare sin förtrollande berättarteknik skördat sådana framgångar. Man kan fråga sig hur böcker kan säljas i miljonupplagor hos datagenerationen. Kampen mellan gott och ont lär vara de grundläggande elementen i Harry Potter-böckerna. Även om trolldom är böckernas tema lär de ändå vara högt moraliska. Läsarna sägar att de är spännande, roliga och hemska (?) och man har lätt att leva sig in i Harry Potters magiska värld. Warner Brothers ser till att Harry Potter kommer på film nästa år.

Harry Potter – magikern

Vem är då denna magre, glasögonprydde Harry Potter som med sin genomskådande drakgröna blick fascinerar läsarna. Harry Potters öden och äventyr inleds vid Halloween-tiden 1981.När annars?

I elva-års tid har den onde magikern, lord Voldemort ansatt trollkarlsvärlden tills hans makt bryts. Han lyckas mörda föräldrarna James och Lilly Potter, medan sonen Harry överlever. Mamman var magisk häxa och pappan en stor trollkarl. Han växer upp hos sin elaka och snåla moster, hennes man och deras son Dudley. Vid ett mordförsök på Harry bryts Voldemorts makt. Som ett minne från den tiden har Harry ett blixtformat ärr i pannan. På sin 11-årsdag kallas Harry till trolldomsskolan Hogwarts, som sedan blir som ett hem. Bland skolämnen märks bl.a. trolldrycker, spådomskonst, vård av magiska djur och försvar mot svartkonst.

Hur kan man nu kritisera någonting som älskas av miljontals barn och ungdomar världens över.

Här är det fråga om ockultism. Här finns någonting liknande som i TV-serien ”Sabrina the Teenage Witch” (Sabrina – Tonårshäxan), som visas i Sveriges TV3 och i Finlands TV 2. Vi erbjuds en ockult underhållning. Praktisk häxkonst som ett harmlöst nöje lockar ungdomen bl.a. i föregångslandet England där Pagan Federation (förbundet för hedendom) gnuggar händerna och får 100-tal förfrågningar varje månad från barn under 18 år som vill bli häxor eller magiker.Åldersgränsen för medlemmar är 18 år. Idag skäms ingen för att titulera sig häxa. För många unga kan detta ge energi till något fascinerande som kan leda fram till farliga förbindelser med ockulta krafter. Det som börjar med spöken och trollformler kan leda till djupa psykiska problem. Det lär finnas etiska principer inom magi och det lär finns en ”god” magi (?).

Harry Potters utövande av häxkonst, svartkonst, trolldom, spiritism, läsning av kristallkulor, tolkning av omen och uppväckande av döda samt konsten att förvandla sig till djur hör till den kategorien som Bibeln anser är förkastlig. Rowling , som själv växt upp med det övernaturliga, godtar inte kritiken själv, men de som forskat i häxkonst och intervjuat praktiserande hedningar ser paralleller mellan nutida ockultism och Rowlings lockande budskap till den uppväxande ungdomen.Här sker en smygindoktrinering. Harry och hans vänner är lojala mot varandra, men de både stjäl och ljuger. Vad gäller Harry skola ”Hogwart´s School of Witchcraft and Wizardy ” (Hogwarts skola för häxkonster och trolldom) är det just ingen större skillnad mellan Harrys förmåga och den verkliga ockulta världen. Inom förbundet för hedendom hävdar man att den kristna kyrkan misslyckats i att erbjuda den rätta graden av andlighet för unga människor, medan hedendomen inbegriper en direkt kommunikation med de ”andliga”. Inte ens konservativa kristna kyrkoledare och teologer har fördömt dessa böcker trots att de ofta kritiserat populärkulturen. De säger att den värld som bl.a. Harry befinner sig i inte är den verkliga ockulta värld som Bibeln så skarpt fördömer.

Nu sprider Rawling sin kärlek till det ockulta via ungdomen runt om i världen. Utan en stark kristen grund att stå på har dessa nyfikna läsare en ack så liten värdemätare på hennes förföriska text. Eftersom de flesta barn har en ytlig mångkulturell världsbild kommer många troligen att föredra hedendom framom kristendom. Detta sedan (ny)hedendom erkänts som en giltig och respekterad religion. Det är vissa frikyrkorna i USA samt en del skolbibliotek som mest bekymrar sig för att väcka ett oönskat intresse för magi, medan katolska kyrkan låtit meddela att detta inte är någonting att bekymra sig om. Men kyrkan lockas också av denna succé. All Saints Church i Guildford, Surrey, England tar in Harry Potter i sin liturgi för att locka unga till kyrkan. Kyrkans dörrar slås upp för dessa Harry Potter- lärjungar som kommer i sina Halloween-kläder, i sina magiska skrudar och hattar och annan ockult rekvisita.

Harry Potter-fenomenet har drabbats av snöbollseffekten. Om föräldrar inte kan ge visa råd till sina barn vid läsandet av dessa böcker, vore det bäst att dessa böcker lämnades liggande på bokhandels- eller bibliotekshyllan.

”Så gör nu efter din vishet”. Dessa tänkvärda ord kan vi läsa i en av böckerna i böckernas bok.

Elof Granholm
Insändare 01.08. 2000

Senast uppdaterad 2005-05-03 09:39
 
 
Top! Top!