www.mamboteam.com
loffe.net
 
 
Tillfället gör tjuven
Skrivet av Elof Granholm   
2014-11-09 06:26

 

 

TILLFÄLLET GÖR TJUVEN

 

Hemma igen efter två veckor på Teneriffa (17.-31.10.2014). Där gick det bra, men här i landet fanns brottsligheten. Det tog tre minuter att göra en brottsling! På sätt och vis var jag delaktig i det hela då jag för tre minuter glömde ryggsäcken på hyllan i kupén i Pendolino S 60, medan jag bar ut två stora kappsäckar. Skulle hämta ryggsäcken, men då gick tåget. Detta skedde i Dickursby kl.23:37, varifrån flygbussen gick. Kunde ha hoppat på tåget (flygande start) med stopp i Böle, men hade då genast blivit friåkare och fått böta 80 euro. Konduktören hade aldrig trott på förklaringen att jag skulle hämta ryggsäcken – för honom hade det säkert blivit att jag var på väg att stjäla den! Vi skulle till Vanda och ryggsäcken for till ändstationen, om inte nån tog den i Böle, vid följande station. Det var natt, stationen var stängd, och flygbussen gick. I flygbussen ringde vi hittegodscentralen i Hfors, de visste inget, vi måste vänta. Vi flög till Teneriffa, under de två veckorna kontaktade vi centralen – ingen inkommen ryggsäck. Samt ett lugnande besked: VR ansvarar för ingenting!

VR ansvara för ingenting annat än att det finns spår att åka på, tåg att åka med och tidtabell att följa. Resten är upp till passageraren som själv skall hinna på och av, hålla reda på sig själv och sitt bagage. Varför blev det en stöld i detta fall? Därför att det är för korta stopp vid stationerna. Vem tog ryggsäcken? Misstänkta är de som satt i vår vagn – max 5 personer - och städerskan som gick igenom vagnarna vid ändstationen. VR vet vem städerskan var och vem som hade rätt att sitta i vagn 4, mellan Dickursby och Helsingfors. Men VR har en Pontius Pilatus-mentalitet - de tvår sina händer.

När du reser med tåg, vilket jag kommer att undvika i framtiden, kom ihåg att tjuven kan sitta bredvid dig. Har du en stor kappsäck, boka plats nära kappsäcksräcket vid utgången, och sätt ej din ryggsäck på ”hatthyllan.”

Sedan kan man fråga sig vad du skall göra om du vill sova, gå till restaurangen eller på toaletten. Är du ensam – så lever du ”farligt.” Vill du behålla bagaget, ät inget och håll dig!

VR! Klistra upp varningar i era vagnar ”Se upp för väsktjuvar!", "Tjuven kan vara din medpassagerare!” eller varför inte ”Tjuven kan vara du!”

Jag skriver inte detta för att jag i resgods förlorade 400 euro, jag gör det för att VR inte bryr sig i att jag förlorade 400 euro! För mig betyder VR Varkaiden Rautatiet!

Bifogar några videotips hur dessa tjuvar inväntar sina tillfällen.

 

Trevlig resa!

 

P.S. Du som tog ryggsäcken. Konsultera läkare innan du börjar ta medicinerna - annars blir din glädje inte långvarig!

 

Här en länkt hur det kan gå till på ett tåg

Senast uppdaterad 2014-11-09 06:55
 
 
Top! Top!