www.mamboteam.com
loffe.net
 
 
Café Satan blir riksdagsspörsmål
Skrivet av Filip Saxén/Ylva Sjöblom   
2005-08-27 02:20
Radio Extrem i blåsväder
Café Satan blir riksdagsspörsmål

- Det är förvånande och beklagligt att radioprogram som upprätthålls av statliga Rundradion tillåts sända program med destruktivt innehåll, anser Kristliga Förbundet, som nu lämnar in ett spörsmål till regeringen med anledning av Radio Extrems program Café Satan.

Radio Extrems sommarprogram Café Satan har väckt stort  motstånd. Kristliga Förbundet meddelade i går att de lämnar in ett skriftligt spörsmål till regeringen via riksdagsman och partiledare Bjarne Kallis.

Orsaken till uppståndelsen är att Café Satan presenterade Black metal där en del av låtarnas texter innehåller satanistiska budskap.

- Vi har spelat Black metal på lyssnarnas begäran, inte för att chocka våra lyssnare, säger Richard Nordgren, kanalchef på Radio Extrem.

Redaktörerna Marcus Jokinen och Lasse Grönroos använde sig också av opassande språkbruk enligt Kristliga förbundet.

Köttslamsor på publiken

I en insändare i Hbl i lördags undrade Elof Granholm vilket ansvar Radio Extrem tar för sitt programutbud. Han hade reagerat bland annat på att programledarna föreslagit att lyssnarna ska pröva på allting i livet utom folkdans och sin syster samt att hugga hästar, kor och rävar i bitar, sedan sätta dem i folie och stoppa ner i frysfacket.

Granholm upprördes också av att en norsk black metal-artist i programmet fått berätta om upptåg på hotell där man bränt biblar och kastat dem i slasken och hämtat blod, köttslamsor och huvuden hos slaktare för att sedan kastas på publiken.

Nordgren har hört de tidigare programmen i serien.
- De har varit sjuka men inte förolämpande, säger han.
Han har inte själv hört det omdiskuterade programmet eftersom han för tillfället befinner sig på semester och vill därför inte desto mera kommentera innehållet.
Det samma gäller Radio Extrems huvudproducent Kjell Ekholm.
Ann Sandelin, direktör för den svenska verksamheten på Rundradion, får bandet i dag och ville inte kommentera programmets innehåll före hon lyssnat på det. Hon lovade Hbl en kommentar i dag.

Dålig bild av finlandssvenskar

Det är Kristliga Förbundets svenska organisation som tagit upp frågan och fört den vidare till partiledare Kallis. Enligt svenska organisationens ordförande Peter Östman är det beklagligt att programledare för Rundradion tillåter program med destruktivt program sändas.

- Språkbruket som används i programmet ger en mycket dålig bild av oss finlandssvenskar och det underlättar inte bevarandet av svenskan som vårt modersmål, anser Östman.

I spörsmålet frågar Bjarne Kallis vilka åtgärder regeringen ämnar vidta för att program med opassande språkbruk och innehåll skall upphöra. Partiledarna har tillsammans lovat bekämpa destruktiva samhällsbeteenden som rasism, nynazism och satanism.
- I en tid då ritualmord på både människor och djur har fått fotfäste i vårt land är det ytterst förvånande att Rundradions ungdomskanal går i spetsen och gör reklam för en sådan livsstil, anser Östman.

Riksdagsledamot Margareta Pietikäinen (sfp), som sitter i Rundradions förvaltningsråd, har nyligen återvänt hem från en utlandsresa och ville inte i går kommentera det omdebatterade programmet. De övriga svenskspråkiga medlemmarna gick inte i går att få tag på.

I dag ger Ann Sandelin ett uttalande om frågan. Café Satan sänds inte i fortsättningen, inte på grund av uppståndelsen programmet väckt utan för att det var ett sommarprogram. Metallväktarna var i går kväll tillbaka på sin gamla plats.

Filip Saxen
Ylva Sjöblom
Hbl 202.08.2000

(Internet)

Senast uppdaterad 2005-08-27 04:20
 
 
Top! Top!