www.mamboteam.com
loffe.net
 
 
Agneta Nilsson årets svenskamerikan
Skrivet av CJW/Kyrkans Tidning   
2006-08-11 17:53
Kyrklig stöttepelare årets svenskamerikan

Agneta Nilsson, kvinnan bakom Swea, nätverket för svenska kvinnor utomlands, har utsetts till Årets svenskamerikan.

 

Agneta Nilsson,
Årets svensk-
amerikan.
Agneta Nilsson kom till USA redan på 1960-talet och bor numera i Kalifornien. Hon har varit ledamot av kyrkorådet i den svenska församlingen i Los Angeles sedan dess.

Idén till Swea, nätverket för svenska kvinnor som bor utomlands, föddes när hon arrangerade en svensk julmarknad och plötsligt hade en låda med namn- och adresslappar till svenskor i området som alla ville hålla kontakt med varandra. Swea bildades 1979 och finns i dag i 34 länder runtom i världen och har nästan 9 000 medlemmar.

Samlade in till prästgård
Agneta Nilssons engagemang för både Sverige och kyrkan gjorde att hon organiserade flera stora julmarknader och andra tillställningar för Svenska kyrkan i San Pedro/Los Angeles 1967. Intäkterna gjorde det möjligt att köpa den svenska prästgård som finns där   i dag.

– Svenska kyrkan i San Pedro betyder väldigt mycket och har fått en ännu större betydelse för kolonin. Den är alltid välbesökt. Det är väldigt viktigt med den svenska anknytningen – ju äldre man blir, desto viktigare, säger Agneta Nilsson i ett pressmeddelande.

Hon tar emot utmärkelsen av Vasaorden på Minnesotadagen i Växjö på söndag.

Cecilia Jaensson Wallander
Den här e-postadressen är skyddad från spamrobotar. Du måste tillåta Javascript för att visa e-postadressen
Senast uppdaterad 2006-08-13 09:26
 
 
Top! Top!