www.mamboteam.com
loffe.net
 
 
Var George Bush förfader finne?
Skrivet av Axel Håkansson   
2007-02-02 23:07

Publicerat 4 april 2006

Var George Bush förfader finne?

George W Bush tros ha haft en svensk förfader som hette Måns Andersson och troligen bodde i Värmland.I Finland lanseras nu teorin att Georg W Bush svenska förfader i själva verket var finne.
 

I den finska kvällstidningen Ilta-Sanomat och i e-post till SvD.se lanseras teorin att Måns Andersson kan ha varit finne. Enligt den finske släktforskaren K-G Olin finns Måns Andersson omnämnd i litteraturen som finländare från Värmland.

- Den äldsta källan jag lyckats spåra kring detta är en finsk bok som utkom 1919. Den ger ingen källhänvisning men kallar honom för "the Finn". För att detta stämmer talar det faktum att han slog sig ner i Finland, som var ett huvudsakligen finsk bosättning i Nya Sverige, säger K-G Olin.

Norra delarna av Silleruds socken, dit spåren pekar, var Finnmarker och det bodde en hel del finnar i trakten.

- De flesta var svedjebönder, som man började sända till Nya Sverige. Men där fanns också en annan grupp som man kallade vinterliggare. Det var finländare, främst österbottningar, som vintertid arbetade i Sverigeoch återvände hem till somrarna. Måns Andersson kom troligtvis ur en av de grupperna, säger K-G Olin.
 
AXEL HÅKANSSON
 
 
Top! Top!