www.mamboteam.com
loffe.net
 
 
Nygård knäckte motståndarna
Skrivet av Marina Granskog   
2006-04-14 11:00

Hård kamp om Turbo-titeln

Nygård knäckte motståndarna

 

På lördagen fick Terjärvborna sina egna Turbo-män. Torolf Nygård for iväg med He-Man-titeln framför näsan på tio mer eller mindre knäckta motståndare medan Elisabeth Sunabacka knockade sin värsta konkurrent Siw Yläinen först vid en omtagning av baralandsskidåk­ning. Härmed kan Sunabac­ka titulera sig Wo-man ett år framöver.

För tredje året i rad kora­des Turbomannen och -kvin­nan i Terjärv. Årets upplaga av tävlingen hade lockat en stor publik och skratten dug­gade tätt. Men tävlingen skulle kanske ända ha vunnit på att avslutas vid halvtid. Nu blev det nästan fråga om en "maraton-tävling" med sju utdragna grenar.

De sex damkandidaterna och elva herrkandidaterna till Turbo-titeln hade alla tränat på olika sätt. Vill man bli Turbo '88 gör man sitt allt för att få ära och berömmel­se: sover på nätterna, vakar på dagarna, diskar och äter spaghetti. Eller så har man helt enkelt tränat i tre år, när man gått och väntat på en in­bjudan till denna stora tävling! Bland damerna fanns det också sådana som klart och tydligt deklarerade att de satsar på att falla igenom.

Förstagrenen var en avart på pilkastning. Deltagarna skulle kasta tre pilar liggande och sedan tre pilar mellan benen på sig själv, med ryggen vänd mot tavlan. Endel sikta­de på kråkorna medan andra jagade småkrypen längs marken. Knottsommaren till ära skulle deltagarna i den andra grenen ha ihjäl flugor i form av ostbågar. Stilen varierade: Marit Kolam har dödat mån­ga flugor i sina dagar, medan Stig-Gustav Vistbacka tycks vara en naturvårdare som har ihjäl flugorna med något som närmast liknar en smekning.

I den tredje grenen tävlade man i "baralandsskidåk­ning", allt med fri stil och träskidor. Smörjor fanns att tillgå, likaså äkta skidmössor. Och vad vore väl en skid­tävling utan saftkontroll på halva vägen! Olav Fagernäs fungerade som speaker-Ensio Sevón och tycktes finna såväl Eero Mäntyranta som Eva Höög på startlinjen.

Bror-Erik From lämnade Harry Dahlvik bakom sig och skidade med en hastighet som fått blixten att blekna. Klas Sandvik visade sig likaså vara en begåvning medan fjolårssegraren Lalle Broberg tydligt hade problem med färdriktningen och forsade fram med skidorna och sta­varna bakfram. Torolf Ny­gård kom i mål före sina egna skidor. Allt är möjligt med fri stil!

Fjärde grenen var en vari­ant av "tio-stickor-på-ett-bräde", nu med en vattenfylld ballong på brädändan. Deltagarna skulle stampa på andra ändan för att få vat­tenballongen i luften. Däref­ter skulle de knoppa ballong­en på huvudet för att få poäng. Tyvärr var damerna så mjuka i huvudet att bal­longerna höll, varvid man naturligtvis måste ta en omgång till. Med herrarna gick man så långt att de fick sätta rit­stift på pannbanden som de hade på huvudet — vilket gav önskat resultat!

I barnvagnsrally rullade Turbo-aspiranterna fram med olika slag av turbo un­der motorhuven och den sjät­te grenen var en regelrätt "trintning". Sista grenen be­stod i att man band för ögo­nen på alla deltagare med wc-papper (oanvänt sådant) och därefter forslades såväl kvin­nor som män ut på planen för att leta efter en fotboll bland vattenfyllda ballonger. Den som först fann fotbollen vann, den som fann den föl­jande gång blev andra osv. Bland karlarna hördes det kommentarer om att vissa manliga deltagare endast ja­gade kvinnor, men de arbeta­de tydligen med mottot "boll som boll..."

Och när alla grenarna var undanstökade stod det klart att fjolårssegraren Siw Yläinen och Elisabeth Sunabacka delade första platsen. Da­merna ställdes då på nytt på startlinjen och fick skida en avgörande runda, varvid Sunabacka var ett strå vassare. Årets Wo-Man 1988 belöna­des med krans, pokal och ett fyrfaldigt leve.

Herrtävlingen vanns av segraren årsmodell 1986, Torolf Nygård, som dock belö­nades med ett enfaldigt (!) le­ve av sina medtävlare. Suna­backa och Nygård har nu bråda tider framför sig, Tur­bo-mannen och -kvinnan lär nämligen vara efterfrågade objekt ute i världen. Allt en­ligt fjolårssegrarna, som bor­de veta vad de talar om.

Resultat i Turbo-Man-tävlingen 1988:

He-Man: 1. Torolf Nygård 2. Leif Knutar 3. Klas Sand­vik 4. Guy Renlund 5. Stig-Gustav Knutar 6. Bror-Erik From 7. Ralf Furu 8. Lalle Broberg 9. Erik Storbacka 10. Harry Dahlvik 11. Stig-Gustav Vistbacka.

Wo-Man: 1. Elisabeth Su­nabacka 2. Siw Yläinen 3. Marit Kolam 4. Marianne Wickman 5. Anita Bodbacka 6. Ing-Britt Furu.

 

Marina Granskog

Öb 10.07.1988

 

Bildsvep i Öb av Marina Granskog:

På jakt efter fotbollen. I dessa rymningstider såg deltagarna närmast ut som ett gäng fångar på grönbete. 

Klas Sandvik var en baddare på att åka skidor, men så hade han också tungan rätt i mun. Ralf Furu är klart distanserad. 

Wo-Man-tävlingen avgjordes först efter en omtagning av baralands-skidåkning. Uppgörelsen slutade i seger för Elisabeth Sunabacka (t.v.), som här forsar fram med fri stil före Siw Yläinen. 

 

Guy Renlund (miss)lyckades och söndrade vattenballongen till medtävlarnas och publikens
stora förtjusning.

Turbo-typerna årsmodell 1988, Elisabeth Sunabacka och Torolf Nygård.

 
 
Top! Top!