www.mamboteam.com
loffe.net
 
 
Gott Nytt År från Israel
Skrivet av Dick Haas   
2006-12-31 13:14
Jerusalem, söndagen 31 december 2006, kl 10:58

Gott nytt år och God fortsättning!

Ekonomiskt sett var 2006 ett av de bästa åren som Israel någonsin haft.

Märkligt i och för sig.


Som Nehemia Shtrasler skrev häromdagen i dagstidningen Haaretz: Hur kunde ekonomin frodas, arbetslösheten går ner mycket tydligt, och inflationen vara  obefintlig, lika med noll, trots det ganska misslyckade kriget mot  Hizballah i Libanon, som ju kostade miljarder? För att inte tala om det  nästan dagliga palestinska "sparlågekriget", som vilken dag som helst kan  dras upp till full låga?

Samtidigt har israelerna en regering som mera stapplar än går; en haltande koalition, där de ledande ministrarna knappast är på talande fot med varandra. Och där varje steg leder till två steg tillbaka eller åt sidan. Ändå frodas ekonomin som aldrig förr.

Tillväxten ligger på 4.8 procent, mer än de flesta länderna i Västeuropa mäktar med, och antalet arbetslösa minskar stadigt och ligger nu på 8.5 procent av alla arbetsföra. En klar nedgång. Det betyder i praktiken att en kvarts miljon israeler funnit arbete de senaste tre åren.

Och förförsta gången i Israels korta historia ( republiken kom till i maj 1948 ) övergick exporten av varor importen, med hela 2.2 miljarder dollar.

Och den siffran kommer att mer än fördubblas nästa år, enligt prognoserna. Israel sålde high-tech för nästan åtta miljarder dollar under det gångna året och är en av de ledande nationerna på det området. De små ekonomiska förändringarna de senaste 20 åren har gett resultat. Privatiseringen av förut statliga bolag och monopol har burit frukt.

Det kanske märkligaste av allt: de utländska investerarna fortsätter att satsa på Israel. Som om Mellanöstern vore ett av de lugnaste områdena i världen och Israel omges av verkligt goda grannar som bara låtsas föra krig.

Att göra affärer med Israel lönar sig.

Så länge ekonomin har vind i seglen, är det politikerna gör och inte gör inte så avgörande i det långa loppet. Det är kanske så den israeliske premiärministern Ehud Olmert tänker. Och varför inte? Vem minns att Saddam Hussein bombade Tel Aviv med raketer redan för 15 år sedan? Eller att han donerade tiotusentals dollar på entreprenad till alla palestinska familjer som låtit ett av sina barn mörda israeler genom att spränga både offren och sig själva i luften? Vad fick palestinierna och Saddam ut av det, på litet längre sikt?

Ekonomin i Israel rullar på, det är sant, men det är ju inte hela sanningen. I den israeliska periferin ser det inte lika ljust ut som i Tel Aviv och i Jerusalem. I gränsområdena som för övrigt ligger nära centrum måste gemene man klara av att stå emot både små och stora raketer och den förstörelse som de åstadkommer, utan att myndigheterna ingriper mer än långsamt och trögt, och det drabbar i första hand småföretagen och de enskilda:

En fullträff mot den kategorin människor bygger man inte bort i första taget.

Så de starka i Israel klarar sig rätt väl, medan de fattiga och dåligt utbildade får klara sig bäst de kan. Och det är förstås skandalöst.

Med vänliga hälsningar,

Dick

 
 
Top! Top!