www.mamboteam.com
loffe.net
 
 
Herodes grav funnen
Skrivet av Dick Haas   
2007-05-08 21:22
 

Jerusalem, tisdagen 8 maj 2007, kl 9:11

Hej,

Man har äntligen hittat Herodes den stores grav i Juda öken, en halv mil öster om Bethlehem. En av Israels främsta arkeologer, Ehud Netzer, som letat efter graven i 35 år, lokaliserade den mellan de bägge utgrävda palatsen som Herodes lät bygga nedanför fästningen Herodion, en delvis konstgjord "sockertopp" på en ökenplatå nära Tekoa ovanför Döda havet.

Herodes förutsåg att Octavianus skulle ta makten i det romerska riket och var god vän med honom innan Octavianus utropade sig själv till kejsare, med namnet Augustus. Vänskapen bidrog till att Herodes blev romersk lydkung i Judeen från år 37 före vår tidräkning till år 4, en regeringsperiod på hela 33 år.

Herodes är alla kategorier den störste byggmästaren i det heliga landets historia. Han utvidgade tempelområdet i Jerusalem med mer än 50 procent och byggde det judiska tempel som kom att stå till år 70 vår tideräkning. Kvar idag är platån och de väldiga stödmurarna, varav den västra går under namnet Klagomuren. Den muslimska Klippdomen står där templet stod. Vid porten mot väster och Medelhavet, Jaffaporten, byggde Herodes en borg och sina två privata villor med en stor badbassäng emellan, ett residens som prokuratorer som Pontius Pilatus nyttjade under sina årliga besök i Jerusalem. Mesta tiden av året bodde de romerska prokuratorerna i hamnstaden Caesarea som Herodes lät bygga nära nuvarande Natanya.Caesarea blev snart en av de magnifikaste hamnstäderna i världen och hade allt som en romare kunde begära. Gladiatorarenor, teaterscener och kapplöpningsbanor, romerska tempel och bordeller.

Herodes hade besökt Pompeii och tagit djupa intryck av byggkonsten där och gick in för att bygga ännu flottare och slå två flugor i en smäll: göra sig populär och berömd genom att ge tiotusenden arbete med praktbyggen som aldrig tog slut. Herodes kännemärke var bland annat badbassängerna mitt ute i öknen, en av de mest kända, uppe på toppen av Metzadaklippan strax väster om Döda havet. Metzada (Massada) som i likhet med Herodion och andra borgar längs Jordandalen bevakade trafiken på vägarna nedanför med balsambarken från de exotiska träden som växte  söder om Jeriko och vid Ein Gedi, nära Metzada.

Balsambarken användes för att göra parfymer och kryddor och salva för balsa- mering av lik över hela världen. Den var mera värd än guld och utgjorde basen för Herodes hela ekonomi.

Idag finns balsamträdet kvar bara i Oman och södra Saudi Arabien. Men på Herodes tid fördes balsambarken till kusten vid Gaza och fraktades sedan per båt till Egypten och vidare till Rom och runt hela Medelhavet. När Herodes avled tog romarna över balsamindustrin och Tacitus skrev i sin historiebok att man avdelade två romerska legionärer att vakta varje träd vid Ein Gedi. Så värdefulla var de.

Herodes var en "utböling", som tilltvingade sig kungamakten och det hjälpte att han gifte sig med prinsessan Marjam ur den judiska hashmoneiska kungasläkten. Herodes farfar eller far kom från Edom på andra sidan Döda havet i nuvarande Jordanien. Familjen konverterade till judendomen före Herodes födelse. Herodes föddes enligt en tradition i Maresha nära Lachish. Maresha kallas idag Beit Guvrin. Herodes mor var enligt några traditioner nabaté, en förarabisk stam i nuvarande Negevöknen i Israel, som också bodde på andra sidan Döda havet och bland annat byggde staden Petra och andra magnifika karavanstationer längs handelsvägen genom öknen till Medelhavet.

Herodes var hänsynslös som alla potentater på den tiden och lät mörda tre av sina söner för att säkra sin egen tron. Han tog också livet av Marjam eller Mariamne/ Marianne och blev mot slutet av sitt liv alltmer paranoid.

Josephus beskriver Herodes hudsjukdom som kan ha ändat hans liv. Nu bör man med lite tur kunna utreda med DNA-prov på benresterna i graven, vilka sjukdomar Herodes kan ha lidit av. Han var inte samtida med Jesus, men han hade en son, Herodes, med tilläggsnamnet Antipas, som romarna under några år gjorde till vasallkung i några delar av det nuvarande Israel under de första årtiondena vår tideräkning.

Mvh, Dick


Senast uppdaterad 2007-05-08 21:33
 
 
Top! Top!