www.mamboteam.com
loffe.net
 
 
Efter 125 år kom ÖB:s historik
Skrivet av Linda Borg   
2008-04-03 22:07

Efter 125 år kom ÖB:s historik

(28.03.2008)  Historiska nedslag omfattar både nejdens och Österbottningens historia från slutet av 1800-talet. Österbottningens föregångare Norra Posten utkom med sitt första nummer 4 januari 1883.
 

Christer Forsström, Ole Granholm och Börje
Hästbacka bläddrar i Historiska nedslag.
 
Det var i rätt tid som man fick ut Österbottningens historik, konstaterar chefredaktör Börje Hästbacka och syftar givetvis på sammanslagningen av tidningarna Österbottningen och Jakobstads Tidning.
    Under Österbottningens 125-åriga existens har det inte getts ut någon historik om tidningen.
    – Tanken var att Historiska nedslag skulle ges ut till julen 2007 men fusionsbeslutet fördröjde utgivningen och det blev ett tilläggskapitel till tidningens historia på grund av beslutet, säger Hästbacka.
    Förutom kapitlet med Österbottningens historia har författaren Ole Granholm plockat in ett digert material om hur Karlebynejden såg ut i slutet på 1800-talet, plock ur artiklar och specialartiklar i Österbottningen, det självständiga Finland, krigshotet och uppbyggandet av landet efter kriget.
    – Den bästa tänkbara historieskildraren för sitt spridningsområde är förstås tidningen och denna historik behandlar händelser, historia och personer av intresse genom åren, säger Hästbacka.
    

Bränderna har fått mest rubriker
  

Förutom ÖB:s arkiv har Granholm också haft hjälp av Karleby hembygdsarkiv, Vi Neristassbors arkiv, Brages pressarkiv, privata arkiv och Lilly Backfälts urklipps-arkiv.
    – Det har varit svårt att sovra i allt material och en boks innehåll präglas självfallet av författaren. Till min hjälp har jag haft Bernhard Åström och Christer Forsström som hjälpt mig i arbetet, säger Granholm.
    Under åren har bränder av olika slag fått mest rubriker i Österbottningen. Bland annat uppmärk- sammades kyrkbranden 1958 och branden på samskolan 1990 stort.
    Redan i första kapitlet i Historiska nedslag nämner Granholm brandvakterna som mellan åren 1877 - 1884 gick runt i staden och vid timslagen sjöng en melodi: Klockan är elva slagen, Guds milda och nådiga hand. Bevare vår stad för eld och brand. Klockan är elva slagen.
    – Tiden kring självständigheten får stort utrymme och det beror på att Finland firar 90 år som självständig nation, säger Granholm.
    

Vardag och historia
  

– Dethär är en historiebok om hur nejden utvecklats, säger Åström och konstaterar att författaren lyckats med att välja ut ett intressant material.
    – Historiska nedslag handlar mycket om vardagen och för det mesta lever vi i vardagen, säger Forsström.
    Historiska nedslag har layoutmässigt gjorts intressant av Kaj Frilund och Terje Tiilikka. Historiska nedslag kan köpas bland annat på Österbottningen.
    
Linda Borg tfn 8295 235
  

 
Senast uppdaterad 2008-04-03 23:17
 
 
Top! Top!