www.mamboteam.com
loffe.net
 
 
Intressant om handtvätt
Skrivet av -   
2010-05-11 19:58

Tvätta bort skuld och tvivel

 
Förutom att man blir ren och fri från smuts och bakterier när man tvättar händerna, så kan en handtvätt även fungera som ett moraliskt reningsbad. Det visar ny forskning som publiceras i den ansedda tidskriften Science. Tidigare forskning har visat att handtvätt kan ta bort skuld för gamla försyndelser, och det som forskare nu också kan visa är hur handtvätt kan ta bort den påverkan som gamla handlingar har på oss och tvivel över beslut som vi fattat.

Det är två psykologer som står bakom den nya undersökningen. De har låtit ett antal studenter genomföra två olika produktundersökningar där de först fick titta igenom 30 olika CD-skivor för att välja ut tio stycken som de skulle vilja äga. De fick även rangordna skivorna från ett till tio. Och därefter skulle de få välja en av skivorna, nummer fem eller sex i deras egen rankningskala. I det andra testet fick de delta i en produktundersökning som handlade om flytande tvål. Halva gruppen fick endast titta på tvålflaskorna medan den andra delen av gruppen fick tvätta händerna. När detta var gjort fick deltagarna återigen rangordna de tio CD-skivorna som de plockat ut tidigare och det är nu de intressanta skillnaderna blir synlig.

– De studenter som inte tvättat händerna tvivlade på sina tidigare beslut om hur CD-skivorna skulle rangordnas. Precis som i hundratals tidigare studier så ändrade de sina egna val och tyckte plötsligt att de CD-skivor som tidigare var attraktiva nu var mindre intressanta, berättar Norbert Schwarz, en av psykologerna bakom studien.

– Men hos de studenter som hade tvättat sina händer syntes inte den här klassiska effekten av tvivel å tidigare beslut. De rentvättade studenterna stod för sina tidigare val och hade inga problem att rangordna skivorna igen.

Forskarna drar slutsatsen att tvättande kan rengöra oss från spår av tidigare omoraliska handlingar och det minskar behovet av att rättfärdiga tidigare beslut.
Senast uppdaterad 2010-05-11 20:13
 
 
Top! Top!