www.mamboteam.com
loffe.net
 
 
Fars Vila Special + EXKLUSIVA FOTON!
Skrivet av Loffe   
2005-04-14 13:25

 

Fars Vilas byggboss, talman Valter Högnabba:

"”Smakare så kostare, mä hä drabbar int na fati!"”
 

Fars Vilas mångmiljonprojekt vid Vuojärvi sjön blev klar inom utsatt tid till turistboomen inför julen. Efter en intensiv och kostsam byggnation var tre nya komplex klara redan i början av juli. En exklusiv tvåplansbungalow för FV:s verkställande direktör, en minst lika luxuös hotellflygel för välbärgat VIP-folk och aristokratyuppies, samt ett åttavånings palatsliknande hotell för besökare närmast inom socialgrupp ett. “"Smakare så kostare”", konstaterar talman Valter Högnabba, som också fungerat som etablissemangets byggboss. “"Mä hä drabbar int na fati"”, tillägger han i samma andetag.

Det var redan för ett par år sedan som FV umgicks med de högtflygande planerna på de nu redan i bruk tagna fastigheterna, men det försinkades något sedan man lät lura sig att anlita samma arkitekter och planeringsbyrå som varit med vid det omdiskuterade operabygget i Helsingfors. Orsaken till att man inte kunnat hålla byggnadstiden var att fackfolk fick flyga fram och tillbaka mellan Kronoby och Vanda, och förväxlingar uppstod. Redan ifjol göts grunden till hotellet, men i misstag göt man operahusets valv vid Vuojärvi, då man råddat till ritningarna. Som tur i oturen hade man av misstag blandat i ett fellevererat lastbilslass hönskalk i stället för cement, varför det aldrig torkade, utan skrumpnade. Eller som en byggnadsarbetare från Karleby sa : “"He vaalt jysså tzinnegga”."

Det kan också påpekas i detta sammanhang, framhåller Högnabba att jurist Smedjebacka från Kortvans Mört indirekt blandat sig i FV:s inre angelägenheter, genom att öppet inför den egna styrelsen i KM spekulera i att byggnadstillstånd saknats då bygget inleddes. Högnabba erkänner att så kan vara, men att man nu i efterskott lovats lov.

 På den känsliga frågan om vad hela projektet kostat FV, svarar talman Högnabba, att det har varit och farit och att allt är betalt. Chefens tvåplansvilla med utsikt över den spegelblanka Vuojärvilagunen är uppförd som en vridläktare, vilket gör att sängkammaren hela tiden befinner sig på skuggsidan då chefen ligger på latsidan. Det unika med huset är att det följer solen och att det inte påverkas av moln. Villan fungerar också som ett solur för hotellgästerna.

Gröna vinterpalmer är målet

Trädgårdsanläggningen med en mindre utsökt örtagård och kakaduapark är stora sevärdheter och har rönt stor hänförelse bland världens botaniker och zoologer. De tropiska palmerna som utplanterades vid såningstid ifjol uthärdade inte vinterfrosten, fastän man försåg stammarna med inympade värmeslingor och sedan sänkte palmerna ner under markytan. Den tjocka frostskorpan på den uppvärmda marken gjorde att bladen började mögla. I våras hämtade chefshortonom Björk ett nytt parti dadelpalmer, bananträd och andra exotiska örten med ångbåt från det krisdrabbade Sri Lanka. Nu under sommarmånaderna har stiftelsens forskarteam under ledning av en floristbiolog och en forstingenjör försökt att göra palmerna mera motståndskraftiga.

Under ett primärexperiment korsade man en vanlig finsk gran med ett bananträd, som resulterade i ett bananträd med kottar och en gran full med bananer. Eftersom det inte tidigare lyckats med denna hybrid förlitar sig nu stiftelsen på framtida test och hoppas att forskarna åtminstone får den besvärliga och sega kådan ur bananerna.

Själva hotellet är pricken över å:et. Huvudbyggnaden, eller det åttavåningshöga komplexet, höjer sin ståtliga vita fasad över Vuojärvis djupa barrskogsdomäner och vid klart väder ser man från takterassen ända till Hepovatni, Skrattlas, Lamasjön, Långvattnet och Paddpotten i Esse utmarker samt till Rysslampen, Korpvattnet, Fulispotten, Lempusjärvi och Isakas. Det vitrappade hotellet som i Fars Vila-kretsar mest kallas för Vita Höghuset gör ett stort intryck även på en bredvidstående oförstående utomstående.

Under sommarhettan har man anlitat den s.k. Anti-Laihia-principen vid uppvärmning. De överhettade och solbrynta hotellgästerna som förtorkat på takterassen, och normalt har en kroppstemperatur på 37 Celsius, har i solgasset fått i sig en överdos av solenergi, som ligger flera streck över det normala. Ett alarm börjat tjuta då någon fått för mycket. Då en hotellgäst solat och polat färdigt passerar han en s.k. värmekammare och den ‘nollställer” kroppstempen till 37 grader — resten tas till vara. Med denna överloppsenergi uppvärms allting ända från swimmingpoolvatten till gurgelvatten. Som komplettering vid molniga dagar har man solbatterier på taken, samt extra vatten från varmvattenkällorna i Djuplotten. Vintertid får man egna ampére via stamnätet mellan Nuurn och Isakas.

VIP-kort endast för medlemmar

Allting på hotellet är automatiserat till nästan ytterligheter. Man kommer inte in på området  ifall man  inte har sitt VIP-kort i högsta hugg, eller ett s.k. FIS Card (Fars Vila’s International Society Card). FV:s eget Smart Card. Det finns ingen i receptionen, så man för sitt kort i  “liggaren” och man är inbokad och  notan börjar rulla i datan. Med kortet kommer man upp och  ner och in och ut. Med kortet öppnar man  klädskåp och fönster, samt spolar i  bubbelklosetten. Sin maträtt får man också med kortet. Hur svårt det var att få fram inredningsmaterial visar följande. Då man skulle anskaffa s.k. dörrkikare fanns det  inga  lämpliga modeller med 200 graders vidvinkel på EG-marknaden, så man fick gå den långa vägen via Hong Kong och Taiwan för att inköpa dumpade, men dugliga mörtögon. Det att Kortvans Mört dumpat sina mörtögon på den asiatiska marknaden kunde gott jämföras med  andra Bofors-liknande skandaler. Men genom detta förfaringssätt att köpa från tredje land,  kan nu besökarna genom  mörtögats högklassiga optik se vem som tassar omkring i  korridorerna. Kemisten inom stiftelsen  preparerade dessa mörtögon och gjorde dem  infraröda  — så nu kan man också ogenerat glo ut på  nattsuddarnas mörka värld.

                              

De fashionabla sviterna har två sovrum, salong och budoar med skymningsljus, luftrenare och fuktighetsmätare, bäddvärmare, elektriska ryggkliare, tandborstar, polisonginsmörjare  och myggfällor,  samt minitvättmaskiner för löständer. Vidare finns det 360 graders speglar  som gör att man kan se sitt  huvud avigt, eller bakhuvudet framifrån och ansiktet bakifrån,  om  man så vill. Som kuriositet kan  nämnas att då man ringer på dörrklockan spelas en  välkänd  melodi, beroende på turistens nationalitet  och ålder. För den åldersstigne  rikssvensken kan  det bli “"Se farfar dansar gammal vals"”, för tysken “"Alte  Kameraden"” och för  japanen “"Sukiyaki"”.  På rummen finns också talstyrda snabbtelefoner, intern TV och video, stereo med inbyggda ljusorglar i dörrposter och fönsterlistar, och dess blinkar i alla  regnbågens färger i otakt med  musiken — märk väl.

 Avancerad sängteknik

Hotellets sängar — de s.k. snarkofagerna — är vattenfyllda, men också kryllande av rud- och rnörtstim som håller vattnet i rörelse och förebygger uppkomsten av blåalger, samtidigt som de masserar den som ligger. Detta har stiftelsens fysiolog kommit fram till efter intensiva fältstudier på tretton besökande nattgäster från Söderby. Vid sängdags behöver man inte släcka lampettema, utan de släcks när man lägrar sig på de svandunsmjuka lakanen, och huvudsvålen bryter detektorstrålen mellan nattduksborden. Då man stiger upp blir det som på ljusan dag. Detta kan också skapa oväntade resultat, berättar Högnabba. Då man anlitade VD Zittra från Kortvans Mört att på prov nicka till på en sammetsdyscha i en av sviterna, var han så jäktad och obeslutsam i sitt sovsätt att lampetterna och taklampan blinkade i ett kör. Utifrån sett skapade dessa övningar stora problem, bl.a. för flyget. Kvällsflyget till Kronoby kände till fenomenet, men Uleåborgsflyget kom ur kurs, då man trodde sig se ledfyren vid Mickelsöarna utanför Jakobstad. Nu har blinkandet begränsats till tre uppstigningar per natt, så att också VD:n för Kortvans Mört kan övernatta — ifall han har råd.

Uppe på taket finns en päronformad swimmingpool. Kakelplattorna i sidorna består av uppförstorade guldfärgade ECU-mynt, och poolgolvet är dekorerat med olika västvalutor och blinkande EG-stjärnor, vilket ger en inbillad känsla av att man liksom badar i pengar. I poolbottnen finns också en undervattens-TV som visar börsnoteringarna, vilket gör att man kan följa med börsen mitt i kattsimmet om man kan hålla kursen.

Denna service är speciellt uppskattad av bortklemade västtyskar och småpetiga japsar. I källaren finns tre rökbastun, en för rökare, en för icke-rökare, och en för dem som tuggar.

Språkbad skall också på prov införas på kvällsprogrammet från nyår, men i början endast för simkunniga närpesbor. Mellanöl får man också på hotellet. Men då endast i swimmingpoolen på taket, eftersom man då anser sig vara i internationellt vatten, och inte regleras av kommunala dräneringsbeslut.

Dyrt för gemene man

Talman Högnabba vill inte i dessa lama-tider avslöja var priset går på för en vecka, men han beklagar djupt att finländare i allmänhet och mörtar och rudor i synnerhet troligen aldrig kommer att ha ekonomiska resurser att besöka etablissemanget. I det individuella och övererenskomna  priset ingår dubbel pension, en Mercedes, fritt fram i squash-hallen, på tennisbanan, i krafthallen och på ishockeyrinken. Allt detta finns under hotellet, förutom tennisbanan som finns på taket i nära anslutning till poolen. Undervattensjakt med miniubåtar av rysk tillverkning kan man också leka med om andan räcker. Bakom hotellet finns en mindre bana för lerduve- och vildsvinsskytte. En tillfällig hästpolobana byggs vid Vannbacka nästa sommar, sedan man fått nys om att prins Philip är i antågande. En svit kommer då att omändras till spilta.

Idag är skillnaden mellan Fars Vila och Kortvans Mört, som skillnaden mellan en elefant och en myra. De tidigare spekulationerna om en förestående inkorporering med KM, skulle enbart för oss bli en oförarglig plump i bokslutsmarginalen, säger hotellmagnaten Högnabba och kastar sig i den päronformade poolen för att kolla dagens Helibor.

Loffe

(i terjärvföretagarnas reklambladet ”Sjokken 20.11.1991)

 

Senast uppdaterad 2013-10-06 20:35
 
 
Top! Top!