www.mamboteam.com
loffe.net
 
 
Åkerblom-rörelsen (film från 1972)
Skrivet av Yle   
2007-07-06 14:21

Åkerblom-rörelsen

FST-faktaprogram  från 1972 (42 minuter lång)

SE FILMEN

Bild: Maria Åkerblom var en sömnpredikant från Snappertuna som skapade en egen sekt i svenskfinland.
 

Mord och mened är inte något som i vanliga fall förknippas med en kristen rörelse. Men Maria Åkerbloms sekt skulle komma att dömas för båda två.

Maria Åkerblom föddes 1898 i Snappertuna. Hennes familj var fattig och vid tolv-års ålder började hon arbeta som piga vid olika gårdar i kommunen. Det var vid en av dem hon för första gången kom i kontakt med väckelserörelser. Efter en svår sjukdom började också Maria själv predika. Hon blev en så kallad sömnpredikant som höll sin predikan i ett transliknande tillstånd och påstod att hennes ord kom direkt från gud. Stora skaror samlades i Snappertuna för att höra henne predika och hon fick senare också framträda i några kyrkor i Helsingfors. Men först då Maria reste till Österbotten började hennes rörelse formas.

I Karleby och Terjärv fick Maria många anhängare och hon slog sig senare också ner i trakten. Vid den här tiden började kyrkan ta avstånd från Maria och hennes rörelse väckte mycket uppståndelse i norra Österbotten. Medlemmarna drog sig mer och mer undan samhället. Rörelsen stämdes för att ha försökt "piska djävulen" ur en av medlemmarna och när Maria själv avfyrade en pistol på en öppen väg blev det början på hennes fall. Maria ställdes inför rätta men frikändes då flera sektmedlemmer vittnade om att hon inte avfyrat något vapen. Medlemmarna stämdes då för mened, vilket ledde till att ännu flera sektmedlemmar ljög i rätten.

Skandalerna i Karleby gjorde att Maria bestämde sig för att rörelsen skulle flytta till Helsingfors. Medlemmarna sålde alla sina ägodelar och följde sin ledare till huvudstaden. Men åtalen fortsatte förfölja rörelsen och något som ledde till att den så kallade inre ringen beslöt sig för att mörda en advokat som var dem på spåren. Efter mordförsöket hann myndigheterna till sist i kapp rörelsen. Maria Åkerblom fängslades men lyckades rymma flera gånger. Hon satt slutligen fängslad i åtta år medan rörelsen upplöstes. Efter sina år i fängelset levde Maria ett stillsamt liv med de fåtal anhängare som fanns kvar. Hon blev bland annat känd som hunduppfödare och dog 1981.

Medverkande:

INTERVJUADE: Karin Bäcklund, Eugene Nyman, Fride Fagernäs, Paul Krokfors, Runar Backman, Emil Witick, Hildur Tötterman, Arne Räbb, Emma Högnäs, Alina Hässjebacka, Stella Porko

ANDRA MEDVERKANDE: Maria Åkerblom

REDAKTÖRER:
Gustav Björkstrand, Karl Sahlgren

 


Senast uppdaterad 2007-07-06 21:27
 
 
Top! Top!