www.mamboteam.com
loffe.net
 
 
Infart till infarkt!
Skrivet av Mikael Käld   
2010-10-10 08:12

     Infart till infarkt!

 

I ÖT 5.10 ingick en artikel om vikten av att barn rör på sig dagligen. Pedagogiemagister Mikaela Svanbäck-Laaksonen konstaterar att barn borde bli andfådda varje dag, för att hjärta och lungor skall utvecklas. Att det även finns ett samband mellan barns koncentrationssvårigheter och brist på fysisk aktivitet har också kunnat konstateras. Utvecklingen under de senaste åren är skrämmande, och vi måste få tillstånd en förändring för att rädda kommande generationer.

 

Det som får mig ytterst orolig är det nya resultat som, forskaren i fysiologi, Anita Hurtig-Wennlöf på Örebros Universitet nyligen kommit fram till. Där visar studier en tydlig koppling mellan brist på motion i unga år och en ökad risk för åderförkalkning, stroke och hjärtinfarkt senare i livet. Man undersökte 18 – 35 åringar med normalvikt, och där kunde man tydligt konstatera att låg fysisk aktivitetsnivå leder till kärlförtjockning, vilket är ett förstadie till åderförkalkning och hjärtinfarkt.

 

Deltagarna i undersökningen har burit en avancerad stegmätare som noterat varje steg de tar. Forskarna undersökte sedan studenternas kärlväggar i halspulsådern med ultraljud. Resultatet visade tydligt att de som rörde sig minst hade tjockare kärlväggar än de som rörde sig mer. Stillasittande leder till att blodfetter lagras i kärlväggen och bildar där en hård, tjock massa. Den byggs sakta upp utan att man märker det, men leder till slut till att blodflödet försämras. Följden kan bli katastrofal.

 

Forskarna varnar nu för att vi utifrån att dagens ungdomar inte rör på sig tillräckligt kan få se en hjärtinfarktsboom när dagens ungdom blir medelålders.

 

Grundundervisningen skall få en ny timfördelning. Det är tänkt att timfördelningsreformen skall tas till behandling i riksdagen i vår, och att skolorna skall ta den i bruk år 2014. Vi måste se till att antalet undervisningstimmar i fysisk fostran på alla stadier höjs. På så sätt kan vi stimulera alla att ta bättre hand om sin kropp. Det räcker ju med minst trettio minuters måttlig fysisk aktivitet per dag. Man mår efter det betydligt bättre, och samtidigt hindrar vi hjärtinfarktsboomen från att bli ett faktum.  

 

Mikael Käld

Lärare, riksdagskandidat 2011 

Sökord: Michael Käld

Som artikel i Österbottens Tidning 15.10.2010


Senast uppdaterad 2010-12-28 14:04
 
 
Top! Top!