www.mamboteam.com
loffe.net
 
 
Mikael Käld: Med fotbollen som livsstil
Skrivet av Marcus Forsbacka / JT   
2011-02-07 10:17

Vi gratulerar. Michael Käld har sysslat med fotboll så länge han kan minnas. Karriären började i slutet av 1950-talet på en gräsplätt i Merjärv. Numera tränar han Finlands damlandslag i fotboll. I dag fyller fotbollsprofilen "Mikko" 50 år.


Med fotbollen som livsstil

- Jo, jo, kaikki selvä, palataan asiaan. Moi, säger Michael Käld och lägger ner luren på väggtelefonen.

Mobilen tjuter hysteriskt på hyllan en bit bort. Småspringande tar han sig dit och svarar.

- Japp, i morgon. Nej, nej, jag är inte stressad, lite uppta­gen bara. Vi hörs. Hejda, säger han och trycker på den röda lurknappen på Nokiatelefonen.

Tre snabba steg mot köksbor­det och Michael Käld är redo att att ge sin första 50-års intervju. Ansiktet får ett lätt bekymrat ut­tryck när det framgår för läraren Michael Käld att hans första uppgift blir att fylla i ett papper som påminner om ett riktigt skolprov. Att han just nu är hårt på sin vakt för att inte åka på ytterligare överraskningar är helt förståeligt med tanke på att nära och kära grundlurade födelse­dagsbarnet häromdagen.

- Ja, det kan man säga, säger "Mikko" Käld, hämtar en penna och fyller i de tre första raderna i frågepappret utan att blinka. Handstilen tycks lämna en del övrigt att önska.

Födelsedagssprattet gick ut på att en tränarkollega från Hel­singfors ringde och sade att det var panik i FC United och att målvakterna var i behov av ex­tra träning. Mannen med smek­namnet "Limppu" har vid ett flertal tillfällen hjälpt Käld med olika saker nere i Helsingfors.

- Han frågade ifall jag kunde hämta honom från flygplatsen i Kronoby. Jag är skyldig honom några gentjänster och kunde inget annat än lova att jag möter honom vid flygplatsen.

Käld bokade om hela dags­schemat och inställde en resa till Vasa.

- Väl vid flygplatsen syntes han inte till. Plötsligt ropade nå­gon efter mig i högtalarna och min första tanke var att "Limp­pu" inte hunnit med planet, sä­ger Käld.

När "Mikko" kom till infor­mationsdisken överräcktes en brödlimpa åt honom.

- Ja, väntar du inte på "limp­pu" från Helsingfors, frågade de. Jag fattade ingenting och plötsligt dök ett gäng upp ikläd­da HBK-träningskläder och började sjunga. Värst av allt var att jag ännu i det skedet inte fat­tade att det var frågan om ett skämt och frågade vart "Limp­pu" hade blivit av, säger Micha­el Käld.

Ett liv med fotboll

Michael "Mikko" Käld har sysslat med fotboll sedan barns­ben och pratar om sporten varje dag.

- Min far jobbade som lärare i Merjärv och var väldigt intres­serad av fotboll. Själv började jag lira i slutet av femtiotalet på en gräsplätt nära hemmet. Säsongen 1963 såg jag varenda match GBK spelade hemma i Karleby. Farsan hade en Pobeda och med den brukade vi ta oss till stan, säger Käld.

Intresset höll i sig och senare blev det spel i en rad olika klub­bar, framför allt i GBK och HBK. I mitten av 1980-talet började tränarkarriären ta fart i och med uppdraget som spelan­de tränare i HBK.

- Så sent som 1991 började jag varva ner med spelandet och fungerade enbart som tränare för GBK.

Käld lyfte klubben till divi­sion ett och var Karlebyklubben trogen i sju år. Säsongerna 1998 och 1999 lotsade Käld Nykarleby IK i division två. Året därpå tog tränarkamären en ny vänd­ning och "Mikko" började träna FC United i damernas FM-serie.

- Kari Mars kontaktade mig och jag tog på mig tränarsysslan. Visst var jag lite skeptisk. Hade Mars kontaktat mig sju år tidigare hade jag svarat nej utan att blinka, säger Käld.

Samma år erbjöds Käld huvudtränarposten i damlandsla­get.

- Mitt kontrakt går ut i höst och vad framtiden för med sig vet jag inte, säger Käld.

Finlands damlandslag har häng på en plats i EM-slutspelet nästa år. Går det vägen är ett förnyat tränarkontrakt inte långt borta. Att "Mikko" själv fyller 50 år stoppar honom inte.

- Fotbollen har alltid styrt vårt familjeliv och kommer att göra det en tid framöver. Jag kan tänka mig att en och annan här hos oss vill börja se slutet på det här, men i det stora hela har fotbollen gett mer än den tagit.

- Via fotbollen träffade jag Yvonne och har fått massor med vänner. Jag upplever dess­utom att jag hämtat erfarenheter från fotbollsvärlden som jag kan delge mina elever. På det sättet blir jag kanske en bättre lärare.

Plötsligt stormar hustrun Yvonne in genom ytterdörren med två enorma silvertallrikar i högsta hugg.

- Nu ska vi börja ställa till kalas, säger Yvonne.

- Jepp, säger "Mikko", läm­nar över frågeformuläret, stiger i skorna, skyndar ut och jongle­rar lite med en sliten fotboll på bakgården.


Marcus Forsbacka 

Jakobstads Tidning 06.05.2004


Fakta/ Michael Käld

Namn: Michael Käld

Ålder: 49

Civilstånd: Gift med Yvon­ne, tre söner Andreas (22), Jonathan (18), Robin (10)

Aktuell som: Fyller 50 år

Spelar: Fotboll, Keyboard, Stryktips

Bor: Egnahemshus i Krono­by

Bästa med Kronoby: När­heten till naturen och goda kommunikationer

Hobby: Idrott överlag. Har aldrig förlorat i någon boll­sport mot mina söner eller bröder

Äter helst: Yvonnes hem­gjorda

Kör: VW Passat TDI

Lyssnar på: CCR, Meatloaf, Abba

Tror på: Ärlighet varar längst

Tycker om: God mat och dryck

Favoritförfattare: Jan Guillou

Senaste biofilm: Harry Pot­ter

 

 


Senast uppdaterad 2011-02-07 11:16
 
 
Top! Top!