www.mamboteam.com
loffe.net
 
 
Idrottskarriären knäckte tron
Skrivet av Dagen.se   
2007-06-27 14:59
Bilden “http://news.bbc.co.uk/media/images/39442000/jpg/_39442709_edwards_pa33.jpg” kan inte visas, då den innehåller fel. 
 Tillvaron efter idrotts-
karriären knäckte tron


Jonathan Edwards:
Detta är komplext och djupt personligt


Han befarade att framgången som idrottsstjärna skulle knäcka hans kristna tro. I stället har tillvaron efter karriären blivit Jonathan Edwards livs tuffaste match. – Den Gud som jag tidigare aldrig tvivlat på känner jag mig främmande inför just nu, säger världens bäste trestegshoppare genom tiderna.

Ända sedan genombrottet vid friidrotts-VM 1995 och det oslagbara världsrekordet har Edwards varit en förebild. En ikon i idrottsvärlden som stått för rent spel, sunda värderingar - och med en djupt rotad kristen tro.

Nu har den bilden krackelerat. Uppgifter i engelsk press gör gällande att den förre OS- och världsmästaren hamnat i en troskris. Nyheten har slagit ned som en bomb i friiidrottsvärlden.

”Levt för att ära Gud”

En av dem som känner Jonathan Edwards bäst, författaren Malcolm Folley som skev Edwards officiella biografi ”A time to Jump”, skriver så här i Daily Mail: ”Han har en djup, teologisk förståelse av Bibeln, därför är hans andliga härdsmälta svår att förstå. Han har levt för att ära Gud, ingen tvekan om den saken.”


Själv förmår inte Edwards, i dag 41 år, skingra frågetecknen helt. Han talar om åren efter friidrottskarriärens slut som ”traumatiska” och om att han förlorat sin identitet.

Haft mycket att göraJonathan Edwards skyller inte sin troskris på någon annan. Tvärtom har han varit mer lyckligt lottad än de flesta. Sedan han lade av 2003 har han varit fullt sysselsatt. Som omtyckt expertkommentator i BBC har han aldrig försvunnit från rampljuset.

- Många idrottsmän är inte efterfrågade när de avslutar sin aktiva karriär. Så har det inte varit för mig. Jag har haft mycket att göra och tjänat pengar även efter jag slutade. Ändå har jag känt en tomhet. Världen utanför idrotten är grå och full av osäker- hetsfaktorer, säger han i en intervju i Daily Mail.

- Det skulle vara fel av mig att säga att det faktum att jag förlorat min tro inte skulle ha något att göra med att min aktiva idrottskarriär är slut.

Att allt inte stod rätt till insåg alla när han för två månader sedan lämnade program- ledarskapet för Songs of Praise, ett slags ”Minns du sången” på engelska, som gjort honom ännu mer populär i England. Avhoppet spädde på spekulationerna om hans tillstånd.

Uppgifter har även förekommit om att Edwards, pappa till Sam, 13, och Nathan, 11, ska skiljas från sin hustru sedan 16 år tillbaka, Alison. Men de ryktena har dementerats bestämt av vänner till familjen. Till Daily Mail säger Jonathan Edwards vidare att han inte känt sig trygg med alla förväntningar och att han ”kanske varit beskyddad från tvivel genom att jag varit så starkt fokuserad på min idrottskarriär.” Känd för sitt goda humör. Enligt Malcolm Folley var en av Jonathan Edwards största rädslor vad framgången som elitidrottsman skulle göra med honom som människa.

I dag vet vi att den inte gjorde honom till en arrogant människa - tvärtom har han alltid varit känd för sitt trevliga sätt och goda humör. Däremot tycks han varit oförberedd på det som väntade efter idrottskarriärens slut.

- Detta är komplext, och djupt personligt, säger han.

Fakta:
Jonathan Edwards Född 10 maj 1966 i London, Storbritannien.  Vid friidrotts-VM 1991 i Tokyo deltog inte Edwards på grund av att hans kristna tro hindrade honom från att tävla på söndagar. Efter diskussioner med sin far, som var kyrkoherde, insåg han att Gud gett honom talangen.  I VM i friidrott 1995 i Göteborg hoppade Edwards som förste man någonsin över 18 meter. Världsrekordet på 18,29 står sig än i dag. Edwards belönades år 2000 med Brittiska Imperieorden. Efter VM i friidrott 2003 i Paris bestämde sig den då 37-årige världsstjärnan för att dra sig tillbaka från idrotten.
Senast uppdaterad 2011-04-23 10:40
 
 
Top! Top!