www.mamboteam.com
loffe.net
 
 
Vem är dom?
Skrivet av Corey Ford   
2016-09-20 11:14

 

VEM ÄR DOM?
 
 
COREY FORD
 
 
Dom skulle man verkligen vilja träffa. Dom citeras flitigare än någon annan auktoritet, men ingen vet var dom får det ifrån.
 
Förra hösten såg jag grannen täcka över sina rododendron med säckväv. "Det ska bli en kall vinter", förklarade han. Jag frågade hur han kunde veta det. "Det har mjölkbudet sagt", sa han. Då frågade jag hur mjölkbudet kunde veta det. "Han sa att dom säjer det", sa han, och sen var det inte mer att tillägga. Man kan ju inte disputera med dom.
 
Jag menar alltså denna anonyma tredje person pluralis som är högsta auktoritet på allting från modefrågor till vädret. Om dom säjer att man inte kan ha bruna skor till blå kostym eller äta ostron i månader utan "r" i sig, så böjer vi oss för doms bud utan att mucka. Hur många paraplyer kånkas det inte omkring med i solskenet bara för att dom har sagt att det ska bli regn?
 
Hela mitt liv har dom bestämt vad jag ska göra eller, kanske oftare, inte göra. När jag var barn vågade jag aldrig bita på naglarna därför att dom sa att jag skulle stanna i växten då, och jag åt alltid skorpan på brödet därför att dom sa att man fick lockigt hår av det. (Nu är jag en och sjuttio i strumplästen, och det lilla hår jag har kvar är spikrakt.) Jag undviker mat jag tycker om, för den säjer dom alltid är fettbildande. Jag skulle aldrig drömma om att ta av mig kavajen på restaurang den hetaste sommardag. Vad skulle dom säja?
 
Vad jag skulle vilja veta är: Vem är dom? Det är ett svårt pronomen att ringa in, för det sticker ideligen fram huvudet i nya hattar: "det säjs" eller "folk anser" eller "som alla vet" eller "det säjer ju sig självt". Politiska bedömare säger inte "dom", de säger "från konfidentiell källa". Tidningsreportrar säger inte "dom", utan "en talesman för regeringen", "en framstående militär auktoritet" eller "utrikesdepartementet närstående kretsar". Ibland befinns dom vara moster Matilda, en djungeltelegraf eller en liten fågel som har kvittrat.
 
Att dom har sagt det är den sannfärdighetens hallstämpel som förvandlar skvaller till Jag och evangelium. Även det vildaste rykte blir dagsens sanning när någon lägger det i doms mun. Kanske har vederbörande hört det i torken hos hårfrisörskan, men då hon sedan släpper lös nyheten vid bridgebordet har den enstaka sagesmannen hunnit mångfaldigas till en trygg majoritet som ingen vågar jäva. Det säjs att hon färgar håret. Dom säjer att hon var tvungen att gifta sig. Alla vet att hon ränner omkring med den där karln som säljer persienner. Man kan ju i alla fall inte stämma "dom" för illvilligt förtal.
 
Karlar stöder sig också gärna på dom, men då i allmänhet av praktiska skäl. En karl kan till exempel skjuta upp att laga verandaräcket därför att snälla du, det vet du väl att dom säjer att det inte är bra med kroppsrörelse omedelbart på middan. Inte för det att det manliga släktet skulle hålla sig för gott för lite ryktesspridning heller. Jag tillhör en klubb som företrädesvis frekventeras av skådespelare. Tror någon att deras konversation rör sig kring en eller annan frånvarande medlems sceniska förtjänster? Inte så mycket att det stör. "Dom säjer att han är slut." "Dom säjer att han har fått urusel kritik i landsorten." Men om föremålet oförhappandes skulle komma inspankulerande: "Dom säjer att du har gjort jättesuccé i din nya pjäs. Hur skulle det vara om du fixade ett par fribiljetter åt en gammal god vän?"
 
Det finns ingen hejd på vad dom vet. Om man skär lök så säjer dom att man ska låta vattnet rinna i kranen, eller hålla en stoppnål mellan tänderna. Dom kan bestämma utgången av ett val genom att säja att den kandidaten är en nolla, eller att den kandidaten inte har några utsikter alls. Doms förutsägelser om aktiemarknaden kommer experterna att baxna. Jag känner en fondmäklare vars fru en dag förkunnade vid frukostbordet att hon höll på att investera alla sina besparingar i någonting som hette Förenade Amalgamplomber. "Dom säjer att det papperet går upp", försäkrade hon. Han gapskrattade förstås, men veckan efteråt delade Amalgamplomber ut två gratis-aktier på varje gammal, och mäklarens fru gjorde en jättevinst som hon omedelbart förlorade på kapplöpningarna för att dom sa att den hästen absolut skulle vinna.
 
Det tråkiga är annars att doms förutsägelser så ofta rör sig på dysterkanten. Om man drömmer om bröllop så säjer dom att det betyder begravning. Om du skär dig i fingret och strax efteråt vrickar foten, så var försiktig: dom påstår nämligen att olyckor alltid kommer tre i följd. Det värsta är att dom alltid har rätt.
 
Se bara vad som hände en god vän till mig. En kväll när han satt i sitt vardagsrum stannade farfarsklockan. "Dom säjer att det betyder dödsfall i familjen", anmärkte hans fru. "Du ska se det är mamma." Han sa att hon inte skulle tro på sånt. Men då började plötsligt en hund yla och frun framhöll att det också var ett dåligt omen, för det säjer dom.
 
Just då hördes tre dämpade slag på porten, och frun snyftade fram: "Det är mamma!" Han öppnade, och minsann, det var det. "Hon hade sin kappsäck med sej", tillade min gode vän, "och hon har stannat hos oss sen dess."
 
Det kanske är lika bra att jag inte vet vem dom är för resten. Då skulle jag börja grubbla över var dom får allt ifrån, och av grubbel får man magsår. Säjer dom.
 
 
Top! Top!