www.mamboteam.com
loffe.net
 
 
Att skratta är bra för hjärtat
Skrivet av SvD   
2005-10-02 12:58
Publicerat 9 mars 2005/SvD

Att skratta är bra för hjärtat

Ett gott skratt förlänger livet, har forskarna kommit fram till. Ett gott skratt, men även en lätt fnissning och till och med ett leende är bra för hjärtat.
Forskare från University of Maryland School of Medicine har visat att skratt bidrar till bättre blodkärl. Forskarna lät två grupper av testpersoner se på film. En grupp fick se komedin Den där Mary, medan den andra gruppen såg dramat Rädda menige Ryan. Hela tiden mättes deras blodflöden, skriver brittiska tidningen Times.
När filmerna var klara hade blodkärlen på dem som såg komedin vidgats så att blodflödet förbättrades med 22 procent jämfört med innan. Hos dem som såg på dramafilmen hade blodkärlen dragit ihop sig så att blodflödet var 35 procent mindre än innan filmen.
– Vi tror att skrattet är en väldigt enkel, användbar och viktig mekanism för att skydda hjärtat, som är inbyggd i kroppen, säger doktor Michael Miller, som var med och gjorde studien.
Forskarna vet ännu inte om skrattet påverkar kemiska substanser som får blodkärlen att vidgas, eller om det ökade blodflödet beror på att skrattmusklerna får arbeta. Ett bra blodflöde motverkar högt blodtryck, hjärtattack och stroke.
 
 
Top! Top!