www.mamboteam.com
loffe.net
 
 
Terjärv - tre perioder 28.11.1990
Skrivet av Loffe   
2005-04-25 09:59

Imorgon, torsdagen den 29 november, gör julen sitt intåg i Terjärv, och på ett sätt som inte tidigare förekommit. Idag får alla hushåll en tidning som berättar om att affärsföretagarna i Terjärv ställer till med en hejdundrande julöppning på torsdagskvällen. Vägen genom centrala Terjärv upplyses av hundratals facklor, vidare drar ett fackeltåg med barn och hästar genom byn. På kvällen tänds ljusen i en stor julgran mitt i byn. Självaste julgubben lär också dyka upp och kommer att öppna julkommersen i Terjärv. Ett tjugotal företagare och affärer håller kvällsöppet och det blir allmän bjudning på Bar Pärlan. Företagarna vill genom denna tillställning visa ortsborna att också deras affärer har varor och priser som står sig väl i konkurrensen.

 I våras grundades i Terjärv skola föreningen Hem och Skola, som har som huvuduppgift att vara en förbindelselänk mellan elever, lärare och föräldrar. Föreningen kan också anordna olika tillställningar. Inkommande lördag, den 1 december, arrangeras en bytesmarknad i TUF-lokalen i Terjärv. På bytesmarknaden kan den delta som i sina skrubbar hemma har skor, skidor, skridskor, cyklar, sparkstöttingar eller andra idrottsgrejor och fritidsartiklar, som inte mera behövs eller som man “växt ur”. En och var prissätter sina grejor, som sedan lämnas till försäljning. Marknaden pågår mellan tio och två. Detta försäljningstillfälle har erbjudits alla elever i Terjärv skola, och ifall varje elev hittar någonting att bjuda ut, så kan man räkna med ett digert sortiment. Det är inne med återanvänt papper, så varför inte en återanvänd sparkstötting.

 På självständighetsdagen, den 6 december, arrangerar Israels Vänner i Terjärv en eftermiddag med israelbetonat program i församlingshemmet. Staten Israel har varit, är och kommer alltid att vara i världens blickpunkt, om man så vill det eller inte. Konflikten i Mellanöstern har skärpts sedan Saddam Hussein börjat leka katt och råtta med västerländska politiker och pantfångar. Målet för honom är säkert att i den utdragna konflikten dra in Israel i det hela, och säga att lösningen i Kuwaitfrågan finns att sökas i Jerusalem och i de s.k. ockuperade områdena. En fara ligger nu i att vissa västländer gör strategiska eftergifter för att få hem sina medborgare, något som Hussein säkert hänvisar till i ett senare skede ifall han sitter kvar den dagen. Bl.a. en svensk minister har i ett brev sagt att det behövs en helhetslösning i Mellanöstern, något som gjort Hussein glad. Och som resulterar i att svenska gisslan får åka hem.

  Trots att många inte håller med Hussein, är det inte heller alltför många som ser någon fördel i att hålla på Israel. En som däremot håller på Israel är självständighetsdagens festtalare på israelmötet, Christer Boije från Nyland. Han är en person som i hela sitt liv öppet vågat visa sin stora lojalitet och känsla för det judiska folket. När andra förtalat och smutskastat Israel, har han modigt stått upp för att försvara det. Att israelfesten nu hålls på vår jälvständighetsdag var en tillfällighet, men båda våra länder har historiska likheter, och båda har dyrt fått betala för sin självständighet. Måtte Finlands folk inte falla tillbaka i likgiltig välmåga och glömma landet framför andra länder — Israel. Landet Israel behöver dig israelvän nu — och mer än någonsin. Den som välsignar Israel...

 I samband med självständighetsfirandet kommer Terjärv TV att visa bl.a. generalen för infanteriet, Adolf Erik Ehrnrooths tal som han höll i Terjärv på veteranfesten senaste sommar. Programmet sänds dagen före självständighetsdagen. För produktionen står Alf Sandvik.

 Byafrågesporten och Fars Vilas slottsbal har fått nya tider. Frågesport blir det på fredagskvällen, den 7 december med direktsändning i Terjärv-TV. Vad gäller FV:s självständighetsfest, så har Kortvans Mört kommit med en rättelse till FV:s 3 december. KM lät meddela att nyheten om landets självständighet nådde KM först den 9 december, och det datum räknar man med, och det har FV nu fått finna sig i. Fars Vilas direktsända självständighetsfest hålls nu på söndagskvällen, den 9 december. Turbomannen Boris Renlund med fru har redan tackat ja, likaså e.o. bolagsjuristen i KM, Smedjebacka, som ser fram emot nya nappatag med FV-ligan. Att det blir gamla tvisteämnen som tas upp till ny behandling runt bålen får man räkna med.

 LOFFE

 

Senast uppdaterad 2005-04-29 13:38
 
 
Top! Top!