www.mamboteam.com
loffe.net
 
 
Terjärv - tre perioder 21.02.1993
Skrivet av Loffe   
2005-04-25 10:12

Så lever vi igen i en tid då världens bästa skidåkare och backhoppare skall koras. Vi bänkidrottare får nu under elva dagar sitta paralyserade inför tv-flimret som i otaliga direktsända timmar bjuder på snöprydda dalavyer och snoriga och flåsiga närbilder på utschasade toppidrottsmän. Vi har våra favoriter och banne mig om han eller hon inte vinner. Som tur var så såg våra damer till att vi fick två medaljer redan första dagen.

Det är inte heller lätt att som amatör imponera i backarna. Det fick undertecknad med fru erfara efter en blixtvisit till Suomutunturi. Där kunde man för några timmar glömma arbetslöshet,  HIV, den nya världsordningen, New Age, Ru 486 (det nya abortpillret), droger, satanism och andra samhällsnedbrytande inslag. Jag hade fallit för en långsluttande pist, men det visade sig att den p.g.a. lågsäsong var stängd. Då man så en arla lördagsmorgon klev i sina plastdojor och styrde laggarna mot barnliften, fick man nog svälja stoltheten ner i knäna. Den känsla jag fick av den utforskande blick som sexåringen gav mig i liften fick säkert mina ansiktsuttryck att likna den osäkra grimas en påtittad byracka uppvisar under pågående bajsning.

Men efter några upp och ner,. kände vi oss som jämlika sedan han accepterat mig som en i överkant väl tilltagen jämnårig. Senare försvann han i proffspisten, medan jag fortsatte hålla rotation på babysittern. Det räcker bra med en dag i en dylik lutning. Man blir en aning deppad andra dagen, för man blir inte bättre. Andra dagen tog jag fram mina barriga skidor från VM-året -74, och underligt nog passade vallan från mars -91, trots att underlaget liknade gåshud. Mina mossbelupna pjäxor med Volvo-grillar hade nackdelen (trots att det gällde fördelen) att de var bredare än spåren. Som ett finskt tåg på svenska spår. Fel spårbredd. Då man pressade sig genom skaren såg det ut som då plogbilen kommer. Det fina var ju att yrsnön täckte både tagg och plagg och fick utrustningen att se fräsch ut.

Broder Heimer tycks genom sina många vallfärder till EG-länderna ha tagit åt sig av att det mesta kan vara öppet på vilodagen. Hans mycket högpoetiska och nästan paradisiska utläggningar om sinnestillståndet runt kexmontrarna i det skotska höglandet ändrar inte grundtanken för vilodagen. Hur man än blundar blir det försynta shillingklirret i kassaskrinen inte till änkans skärv. Det blir inte direkt kristet om vi med vår familj gör vårt livs ekonomiska placering eller inköp på vilodagen. Att få tacka mammon på vilodagen. Men kristen moral i dag används lika mycket som mått som stenkast och tuppfjät.

I en insändare i denna tidning finns det sedan sådana som anser att om man bara lägger av en timme för högmässan så kan man resten av vilodagen hålla på med vad som helst annat vardagligt. Vi får gott acceptera utvecklingen i världen och bevittna kristendomens tillbakagång. Sedan vilodagen farit får vi kanske se tideräkningen ändras. “F.Kr. och “E.Kr.” som vi varit vana med blir “före vår tideräkning” och “efter vår tideräkning” — om det ens blir det.

Så nalkas vi snart fastlagstisdagen, som infaller nästa vecka den 23 februari. Som tidigare år kommer Terjärv Marthaförening att hålla sin soppdag på församlingshemmet. Mellan halv tio och halv två säljer de ärtsoppa och våfftor med sylt och grädde, samt hembakat. Den som inte vill inta sin lunch på stället utan vill diska hemma kan ta med sig maten. Lämnar det pengar kvar hos matgästerna går det att delta i ett lotteri med fina vinster. De medel som marthorna får in kommer att användas till välgörande ändamål, och det vet alla att marthorna vet vad de gör och ger till. I fjol gick det åt mycket soppa och en och var vet vi att vi bör stöda marthornas verksamhet.

 Vill också påminna om det lotteri med fina priser som pågår för närvarande i Terjärv. De pengar som kommer in används för anskaffning av nya stolar till församlingshemmet. Lottema finns bl.a. på affärerna. Terjärv-TV har den senaste tiden enbart varit text-TV, men i dessa tider så kan man inte leva på lokal-TV allena.

 LOFFE

Senast uppdaterad 2005-04-29 13:38
 
 
Top! Top!