www.mamboteam.com
loffe.net
 
 
Terjärv - tre perioder 11.07.1990
Skrivet av Loffe   
2005-04-25 10:35

Så har då sommaren kommit med allt vad som hör till. All väderssemester, hembygdsfester, utlands- gäster och matrester. All detta tillsammans blir vår efterlängtade sommar. Den nutida stressade semestraren är en emotsedd gäst för ortens många arrangörer som kämpar mot vädrets makter och med andra arrangörer för att göra sin egen tillställning så lockande som möjligt.

 I det stora utbud av tillställningar i Terjärv denna sommar — säkert ett 70-tal — blir det svårt för en och var att hinna besöka alla evenemangen, men lidande blir den som inbjuder och inte många kommer. Ännu svårare blir det för dem vars tillställningar helt står eller faller om inte ens deltagarna i programmet infinner sig. I arrangörssammanhang har det visat sig att folk i allmänhet tar för lätt på sig anmälan om deltagande, vilket sätter arrangören i en oviss och brydsam situation ända till den stora dagen.

Bl.a. countryn vid Emet fick känning av en annullering i sista minuten, vilket kunde ha lett till att man i sin förhandsreklam gått ut med vilseledande information. Tack och lov så fick man en ersättande artistgrupp. Vid byakampen i Kortjärvi var tio byalag inbjudna, men fyra kom med. Av dessa lag kom två frän Nabba, varför man i arrangörssammanhang kan säg att Nabba överlag under åren visat sig vara den mest pålitliga och ansvarskännande byaföreningen i Terjärv. Trots sin litenhet.

Kyrkobyn däremot kan man säga är den opålitligaste byn. En byaförening borde med det snaraste bildas så att någon tar ansvaret för Kyrkobyns medverkan i olika lokala sammanhang. Ibland får man den känslan av att Kyrkobyn är något så fint och extra att man inte kan identifiera sig med något som börjar med “by”. Det skulle ge oss någonting av ett byakomplex, eftersom också vi tycks leva med en “centrum”-stämpel på oss.

Själv lever jag också i detta “centrum” och själv fick jag i uppgift att få ihop ett lag till Kortjärvi byakamp, vilket inte lyckades. Det lyckades inte heller att få mig med.

 Tack och lov så finns det ändå ansvarskännande deltagare och evenemangsbesökare, så ännu behöver man inte kasta byxan i sjön. Men ibland lever man med tanken att en evenemangsbojkott eller ett sabbatsår vore något för arrangörerna, för att få tillbaka den anda av uppslutning kring ortens evenemang som existerade då seklet var ungt och medelålders. Något som man får belägg för då man studerar gamla Österbottningar. Då gick man “man ur huse” då det bjöds på något. Det var den gamla goda tiden för en arrangör. Nu lever och kämpar arrangörerna på andra villkor.

 I dag onsdag samlas deltagarna i kulturmässan vid ungdomslokalen för att ställa lokalen i ordning, innan utställarna kan komma med sina produkter på torsdagskvällen, och göra den sista finslipningen innan öppningen på fredag. I kväll borde så många som möjligt av deltagarna och andra intresserade (jämte sina andra hälfter och städredskap) infinna sig för att snabbt få lokalen utställningsklar. Bra vore det också om någon kom med lastbil eller traktor, för en del bord skall flyttas till lokalen. På torsdagskvällen bör alla. som tänker ställa ut eller delta i mässan på något sätt komma med. Finns det ännu någon som inte anmält sig går det bra att komma med på torsdagskväl1en Som det framkommit av förhandsanmälningarna blir det ett 70- tal utställare på mässan och det är en bra början.

 LOFFE

Senast uppdaterad 2005-04-29 13:37
 
 
Top! Top!