www.mamboteam.com
loffe.net
 
 
Terjärv - tre perioder 09.12.1982
Skrivet av Loffe   
2005-04-25 13:47

Så har vi då kommit till december månad och slutet på året. Förväntningarna och stressen stiger i takt med tiden. Det är förunderligt hur vi spårar ur mer och mer från år till år. Snart kan vi inte tala om julmånad utan om julmånader. Julgubben börjar visa sig tidigare varje år. Så snart får julgubben och “nyårsbessn” dansa runt midsommarstången. Men så måste man också vara snäll året runt.

 Säkert har också broder Gust i Öja bråda tider på sitt snickeri. Han har säkert en egen julgubbsverkstad på gång där för många har saknat honom i spalterna. Han som brukar vara så på alerten. En annan orsak kan vara att det tog “sappi” ur honom på veteranjulfesten i Terjärv för en tid sedan. Tyvärr fick jag dra mig tillbaka i ett tidigt skede, eftersom jag inte var tillräckligt “meriterad” för dylika sammanhang. Med en tvåmånaders “mullitid” och resten av tiden som Ulfssons skrivare gör att man kommer långt efter dessa veteraner. Sist kommer “assit” och sedan kommer jag — i militärt sammanhang. För undvikande av missförstånd vill jag meddela att jag inbjudits till festen för att föredraga om “ti fara ti vädärs”. Det var verkligen roligt att kunna förnöja dessa veteraner, eftersom de hade sett till att jag kunde förnöja dem den kvällen. Just nu i självständighetstider blir vi påminda om vad de gjort för oss och landet.

Som sagt så står julen för dörren. Förutom den vanliga städ- och julklappsstressen, lider vi av en julgransstress. För julgran ska vi ha. Men skall man ta en egen eller någon annans? För att inte behöva råka ut för samvetskval, att måsta skilja mellan rätt och fel, mellan dyrt och billigt, så har TUS beslutat lösa detta problem. Nu har var och en möjlighet att fira en fridfull jul med en egen gran. TUS’ fotbollssektion kommer att sälja granar, och dem kan man få den 18 december.

Det är bara att teckna sin autograf på en lista och granen kostar endast 50 mark. Man får välja “å vaa grannlago” i deras granlager, och god kvalitet garanteras. Men beställningarna bör göras senast den 10 december, men säkert går det även senare. Men Tussarna behöver veta i tid så de hinner stämpla och avverka. Listor finns på banken och i affärerna. Så du som tänkt ta annans gran på rot, håll ditt samvete rent och undvik tanken att “allt ditt är mitt”. Någon ser dig alltid.

För undvikande av julklappsgrubbel vill TUS rekommendera sin historik, något som många ännu har glömt att skaffa till sitt privatbibliotek. Boken borde finnas i varje hem. Den finns att köpas på många ställen i byn. Ett annat julklappstips skulle vara kassetten med doktorn som pratar för sig själv, nämligen Håkan Granlund. Hans monologer “Höödö” har just utkommit. Otaliga är de terjärvbor och andra som bor i Karlebynejden som skrattat sig fördärvade på grund av hans dråpligheter. Det är sällan en talkassett kommer ut på marknaden och unikt är att det kommer en med så lokal anknytning. Kassetten finns att köpas i Terjärv på handelslagen och av undertecknad på banken. Vid brådskande fall med undertecknad när som helst. Det gäller att känna varmt för - en utdöende — men i Håkans fall ännu blomstrande — kultur. Dialekterna blandas med tiden, och snart försvinner de fina genuina orden.

Ikväll torsdag finns det möjligheter att hämta skinkor från sportstugan. Ifall man har tur. TUS kommer några torsdagar framöver att ställa till med bingo, något som tycks ha kommit ur modet. Vid halvåttatiden ikväll börjar bollarna rulla.

Terjärv TV- 1 har ingen sändning denna vecka, eftersom producenten varit till Staterna på några veckor och nu blivit “vikovill”. Men veckan därpå blir det säkert sändning. Julhälsningar och meddelanden kan redan meddelas producenten eller undertecknad.

Pensionärsfrågesporten i sparbankens regi fortsätter nästa onsdag vid ettiden. Sex lag kämpar om allvetartiteln. Gästartist blir en av våra medicinmän, Christer Häggqvist. Tredje deltävlingen blir på sätt och vis en julfest för pensionärerna, en generalrepetition inför den egna julfesten mellan helgerna. Nästa veckas tillställning är öppen för alla pensionärer.

Samma kväll håller lantmannagillena i Terjärv och Småbönders ett gemensamt höstmöte i sparbankens klubblokal. Upp till diskussion kommer en påtänkt sammanslagning av gillena. Därför är det viktigt att så många jordbrukare som möjligt ställer upp. Vidare bjuds det på information och kaffe.

 Ta det lite lugnt nu bara — julen kommer nog i sinom tid.

LOFFE

Senast uppdaterad 2005-04-29 13:35
 
 
Top! Top!