www.mamboteam.com
loffe.net
 
 
Terjärv - tre perioder 06.11.1990
Skrivet av Loffe   
2005-04-26 11:29

Så har då hösten kommit med allt vad den tillhör. Liksom tidigare år har jag fått skörda det jag sått och som vanligt blev slutresultatet det väntade. Då försommaren visade sin bästa sida sådde jag ca 20 gr morotsfrön och 150 kg potatis. Då det blev skördetid visade det sig att jag fick mera morötter än potatisar, och det är då man börjar vara redo att kasta yxan i sjön vad gäller den agrikulturella sidan. Mitt privata jordbruk är lika lönsamt som det allmänna dasset i Karleby. Nog har det sagts att det är något underligt med vår natur. Det jag inte kan förstå är att just min skörd skall bli slutresultatet i denna snedvridning i vår värld. Att sommaren har gått fort fick jag ett tydligt bevis på häromdagen. Då jag skulle ner till sjön för att dra upp båten, märkte jag att jag inte ens hunnit sätta ut den.

Broder Öja-Gust firade för en tid sedan 10-års kalas med sin päroharadans och till stor del har det varit hans (o)förtjänst att det finns så dansanta veteraner i nejden. Inom parentes kan jag berätta för Gust att jag för en tid sedan tänkte besöka ett danshak i en av våra finska grannsocknar. I den rafflande tidningsannonsen intygades det att man skulle komma till deras dansplats — för där hittar man den rätta! Det lät ju lockande och en och var i den råddiga medelåldern började säkert fråga sig om man varit och förhastat sig. Men hur skulle man ta sig dit utan att frugan skulle märka att man utan förvarning skulle börja pudra sig för att hitta den rätta. Ja, du Gust det gäller nog i dessa lössläppta tider “ti hald si i skakla”. Den som fördrivit tiden med gammaltjois i ett tiotal år ser nog utvecklingen i denna form av verklighetsflykt och redan finns det tendenser på att en och var glömmer bort sig och tar grepp på sin danspartner som inte ens skulle ha godkänts i fribrottning — och allra minst vid VM i grekisk-romersk brottning i Rom. Men det gäller att övertyga med nygammal färdighet och visa att man är still going strong.

Som förr är det inte heller inom postväsendet och bankvärlden. Små postkontor skall dras in och servicen skall inte bli lidande. Den som påstår det kan inte ha varit närvarande då vår Herre ransonerade omdömesförmågan. Inom bankvärlden smids det stora planer om storbanker och där tycks roten till det “onda” komma ända från Bryssel. Det lär heta “integration” och är ett lika älskat modeord som “perestrojka” och “glasnost”. Eurosyndromet och det europeiska hemmet tycks vara på de flestas hjärnor. Allting blir Euro. Till och med Euro-bingo har vi fått. Snart får man väl höra om Euro-Gust från Öja — med tanke på de många resor han gjort till Euroländerna. Säkert börjar det också komma in mera eurotiska filmer på tv-kanalerna.

 Den som en gång tackat ja till ett bankkort har hamnat i utvecklingens “onda cirkel” som man inte mera kan komma ur. Det kommer inte att bli billigare, men en dag erbjuds gratis service och då gäller det ett märke på handen eller i pannan. Att det inte är omöjligt att “inympa” ett sådant märke fick man läsa om i Illustrerad Vetenskap där en biodlare märkt alla sina bin, för att “hålla reda på” vilka bin som var produktiva. Funkar det på ett litet bi så funkar det också på en stor människa. T.o.m. den ekonomiska tidskriften Kauppalehti ståtade för en tid sedan med en bild på en dam med sitt eget streckade märke i pannan, och där frågade man sig om detta kommer att vara framtidens melodi. Det är underligt att man frågar sig sådant — något som redan är förutbestämt. Men man vill inbilla sig att man kommit på det själv som en följd av den tekniska utvecklingen. Den tekniska och ekonomiska utvecklingens snöboll rullar snabbare och snabbare och mera går det inte att hoppa av om man inte vill bli en andra klassens medborgare. Så därför gäller det för en och var att leva, så länge man har ett “mänskligt värde”.

Helsingfors hamnade igen i världens blickpunkt genom mötet mellan Bush och Gorbatjov — ett möte med ett resultat som skulle bli början till en ny era — en ny världsordning. Den karismatiske Gorbatjov väckte igen världens beundran och han är kanske nu den mest omtyckte världsledare som finns. Som väntat blev det också han som fick årets fredspris. En utmärkelse som väl passar in på en New Age-ledare. För någon tid sedan kunde vi se foton på Gorbatjov och ”aerobic-gurinnan” Jane Fonda i trevlig samvaro. Hon skall hjälpa till att få fart på ryssarnas blodcirkulation. Det mest intressant var att hon hade med sin nye vän, multimiljonären Ted Turner, ägaren till TV-bolaget CNN och arrangör av Goodwill Games som vi såg i TV för en tid sedan. Denne Turner som inte använder ordet “utländsk” i sin vokabulär, utan “internationell”, som inte accepterar frågor på annat än engelska och franska, är också ordförande för Better World Society (ett bättre världssamhälle). Så kommer det mest intressanta. Denne Turner tilldelades i april i år det första Glasnost Award (glasnost-priset) i Beverly Hills, och överräckarna bestod av idel KGB-personer. Denne Turner är en.aktiv supporter till New Age och han talade om en New Age-president 1988.

I dagarna har Ryssland fått religionsfrihet, men det finns religioner av så många slag. Frågan är sedan om Kalevi Lehtinen och hans evangelisering har någon chans sedan Gorbatjov ger klartecken till spridande av den nya världsreligionen med hjälp av kanske just denne Turner. Kanske ordet New Age känns bekant för de flesta, men så är det också fråga om en omtalad och världsomspännande verksamhet. Vad har vi då för kändisar som redan nu gör sitt bästa för att sprida sina kunskaper. Jo, där lär finnas prins Charles och drottning Elisabeth, Gary Hart (presidentkandidaten), Kurt Waldheim, Willy Brandt, George Schultz, John Denver (countrysångaren), Michail Gorbatjov, Isaac Asimov (science-fiction-författare), Shirley MacLaine (skådespelerska och författarinna), Maharishi Mahesh Yogi (han med TMmeditation), Arthur Clarke (vetenskapsman) m.fl.

T.o.m. barnens omtyckta Smurf-pappa är med. Dessa och många andra vill gemensamt skapa en ny världsordning, en ny världsreligion, ett världsomspännande ekonomiskt system, och många är ovetande om vad som är på gång. Säkert finns det också New Age-anhängare här i vårt land. Just i dag hålls i Globen i Stockholm världens största meditationssamling med 15.000 TM-anhängare *). Allting sker i stillhet eller under annat namn — men det sker hela tiden. Här står vi och kan ingenting göra. Eller kan vi?

Detta blev nu ingen period med lokalt innehåll, men som sagts ovan så ingår vi alla i denna integrations- process. Så det som sker ute i världen gäller också oss här ute på vischan.

 LOFFE

*) Transcendental meditation (meditationsteknik av indiskt ursprung)

Senast uppdaterad 2005-04-29 13:33
 
 
Top! Top!