www.mamboteam.com
loffe.net
 
 
Terjärv - tre perioder 23.03.1990
Skrivet av Loffe   
2005-05-03 13:54
Medan man sitter och slöskriver på en ny period och tycker att man har det bra, får man samtidigt höra och se på TV:n hur man firar den efterlängtade självständigheten i det avlägsna Namibia. Våra baltiska vänner kämpar frenetiskt för att skaka av sig den unkna ryska fällen som man fått ligga under om man så velat det eller inte.

Gorbatjov skapade sig mera makt och det är nu som hans verkliga jag kommer fram, och då det blir fråga om att visa sin makt då blir det sällan tal om någon dialog. Frågan är sedan om det blir Gorbatjovs eller balternas fall. Eller bådas. Friheten har också kommit till de flesta öststater i Europa, men i frihetens spår kommer sedan de frigjordas möjlighet att söka makt, och därmed begränsas friheten för någon annan i stället.

Alla trodde vi att Europa och världen i stort skulle bli bra att leva i bara det kommunistiska världsväldet skulle upplösas, men utvecklingen i världen har en förmåga att upprepa sig själv och alltid står nya härsklystna makthavare redo att ta över. Och i frihetens spår följer ofta maktkamp, anarki och våld.

Så tillbaka till vår egen lugna vrå av världen. Efter ett mellanår blir det nu igen aktuellt med Turbo-Man -90, och tävlingen går som tidigare nämnts lördagen den 7 juli på stadion i Terjärv. Eftersom inga mästare korades senaste sommar, gäller resultaten från 1988. Det betyder att de sex machomen och tre amasoner som placerade sig bäst då, nu går vidare till årets final.

Arrangörsföreningen Vi i Terjärv har en aning krystade bestämmelser, så de som kvalificerat sig antingen ställer upp eller så presenterar de läkarintyg eller prästbetyg där det framkommer giltiga orsaker till att man inte kan ställa sina imponerande talanger till förfogande. De tre bästa amasonerna från 1988 var: Elisabeth Sunabacka, Siw Yläinen och Marit Kolam. He-Men som gick vidare var Torolf Nygård, Leif Knutar, Klas Sandvik, Guy Renlund, Stig-Gustav Knutar och Bror-Erik From.

Statistiskt sett har Siw Yläinen redan en triumf från 1987 och en andra plats från 1988. Torolf Nygård har varit ännu strongare och ståtar med snustorra lagerkransar från 1986 och 1988. Torolf har redan låtit påskina att han kunde tänka sig abdikera från en tredje viktoria till förmån för mera orkeslösa aspiranter som vill hasa sig upp i strålglansen.

Ovannämnda turbokandidater kan nu pricka in 7 juli för sin formkurva och bekräfta deltagandet inom denna månad. Eller inkomma med hållbara olämplighetsintyg. De övriga kandidaterna skall också nomineras inom denna månad. Deltagare från 1986—1987 har också möjligheter att göra come-back för att nå den eftertraktansvärda toppen. Arrangörerna har också för avsikt att eventuellt inbjuda någon “utböling” som dragplåster. Hur det blir med den saken återstår att se.

 Kristen sång och musik blir det också denna sommar vid församlingshemmet och redan nu är en grupp bokad. Arrangörerna försöker också få bokningarna klara i god tid. Om det finns någon som läser detta och som har fått sångens och musikens gåvor och vill delta i konserten är det bara att ta kontakt med undertecknad. Men det gäller att skynda på för så många ryms inte med och arrangörerna är också ute och hör sig för. Denna utekonsert går av stapeln lördagen den 21 juli.

Det möte som kulturnämnden i Kronoby skulle hålla i Terjärv angående kulturmässan har nu hållits. Förutom nämndmedlemmarna från Terjärv deltog också ett antal andra intresserade, och så intresserade var alla att det nu säkert blir en kulturmässa under tiden 13—14 juli. Plats blir ungdomslokalen, medan skolan hålls som reserv, beroende på hur omfattande mässan blir.

I de diskussioner som fördes på kvällen visade det sig att det finns ett otal terjärvbor som har bra handalag med många ting, och det är just till dessa som arrangörerna nu kommer att vända sig. Undertecknad fick i uppdrag att “antasta” ett trettiotal föreslagna personer och med dem höra om intresse finns för att delta och vad man eventuellt kan delta med. Eftersom det är svårt att veta vad var och en pysslar med i sin kammare riktar arrangörerna sig nu till alla som har någon form av skapande verksamhet och ber dem ta kontakt. Här gäller det att inte vara alltför självkritisk och tycka att det man har gjort och har tillverkat inte är någonting att visa upp. Vi kan också anlita ett ”angivarsystem” (i positiv bemärkelse), så att man kan meddela vad grannen håller på med, och sedan tar arrangörerna kontakt med nämnda person.

 Kontakt kan också tas med dem som närvar på det första mötet nämligen: Greger Byskata, Anita Byström, Elsa Byström, Ragni Djupsjöbacka, Linnéa Forsén, Olof Granbacka, Helena Jansson, Ralf Renlund, Gunnel Storbacka, Magnus Storbacka och Marketta Vidjeskog. Dessa kan också ge mera information om det behövs. Förutom utställningar blir det också underhållning och här gäller det sång, musik, poesi, humor eller “ordet fritt”. S.k. underhållare kommer att få ett telefonsamtal inom de närmaste dagarna. Om någon självmant stiger fram är det ännu bättre. Mera om mässan senare.

 
LOFFE

 

 
 
Top! Top!