www.mamboteam.com
loffe.net
 
 
Terjärv - tre perioder 23.07.1983
Skrivet av Loffe   
2005-06-02 13:58
Så har man igen fått avnjuta något som heter semester. Under två soliga och varma veckor fick man grilla sig i solen, medan man under den tredje semesterveckan “fick. löis stjinni i skoggo”. Fester av alla slag har hållits i de egna byarna och folk hemma och i förskingringen har igen fått träffas och utbyta tankar och åsikter om hur det var förr och är nu hemma och i det andra landet.

För många är denna efterlängtade semester snart över, men för andra har den kanske just börjat. Medan en del åker på semester får andra återgå till jobbet och vardagen och börja se fram mot nästa sommar och semester. Dessa förväntningar kan vara stora, men de får inte vara så stora att man glömmer att finna någon mening med livet mellan semestrarna.

På tal om sommar och sol kan man inte glömma broder Gust och hans och min något delade åsikt om bikinimodet. Hör du, Öja-Gust. Det är klart att Eva — och också Adam — kutade omkring spritt språngande nakna i paradiset, men så kunde det ju inte fortsätta i det långa loppet sedan människosläktet spritts ända till Norra polcirkeln. Säkert härmar “tjocka släkten” på Nya Guinea Evas mode ännu i denna dag, men med vissa modeskiftningar. Men det skulle vara otänkbart att broder Gust i kalla Norden och i smällkalla vintern skulle löpa runt i bara mässingen, för, då skulle nog Gust “fort vaal ti blåpojk”. Jag har aldrig sagt att nakenhet är fult — så varför täcka över den med en bikini? det är ändå inget tvivel om att en bikini är det enda tänkbara alternativet till Evas “lösbladssystem”.

Modet ändras från år till år — den synliga kroppsarealen ökar medan tygåtgången minskar. Nutidens bikini kunde farmor och hennes väninnor använda som bokmärken. Öja-Gust har inte ännu uttalat sig om vilken storlek på bikinin som han föredrar, om det skall vara “topless” eller “heilt pakiteera”.

Det borde vara så att den som inte vågar klä sig enligt sista modet och inte kan visa sin kroppsareal, skulle få ett visst “arealbidrag”, som kompensation för ej erhållen solbränna. Det var också en mamma som såg på sin flickas bikini och sa: “Om jag varit klädd som du på min tid, då hade du nu varit flera år äldre.” Jag har ännu inte forskat i varför damerna använder dessa åtsittande bikinin, om det är för att få så mycket solbränna som möjligt, eller för att de är bekväma, eller om det är för att behaga oss män? Eller behagar vi oss själva? Jag tycker de sistnämnda frågorna kunde utredas av antingen Matt, Helge, Joel, Heimer eller någon annan, eftersom Öja-Gust och undertecknad redan engagerat sig tillräckligt i detta delikata ämne.

Heimer anser också att vår hembygd är flerdubbelt vackrare än man kan skriva i ord. Det är klart att här är vackert, det kan både sägas och skrivas. Mest efter att i många år ha rest omkring i vårt land kors och tvärs, har jag sett hundratals ställen som är minst lika vackra om inte vackrare. Tusentals platser hittar man sedan i andra länder, På alla ställen hittar man samma träd, buskar, vatten, oljegrusvägar, elledningar och annat, men det är bara känslan eller minnet som man har med dessa “döda ting”, som gör det till en “levande” landsbygd eller hembygd, den vackraste i hela världen.

Att sedan en viss Böckert tyckte att “var och en gård ligger som ett slott på en backe i mitten av en åker” var mycket vackert och sentimentalt beskrivet, men mera romantiskt än realistiskt. Det är väl ändå så att det mesta är vackert så länge det inte är motsatsen. Terjärv är vackert för terjärvbon, medan Siilinjärvi är vackert för siilinjärvibon. Vad som sedan är vackrast får någon annan avgöra. Det verkar som om denna professor varit mera förförd av naturen än av kvinnorna, men kanske det inte låg i hans natur att förföra kvinnor. Om Öja-Gust eller undertecknad kunnat påverka Böckerts statistik är svårt att säga. Kanske “Tärjär bäst i väädä” ändå är lämpligare än “Tärjär grannast i väädä”.

Terjärv TV blir det igen tisdagen den 26 juli med början klockan sju, Då blir det fråga om ett önskeprogram. Under tre-fyr timmar får tittarna önska få se gamla program som tidigare visats i TV. På detta sätt skall också semestrare få en chans att få se vad det bjudits på under de över två år som Terjärv TV verkat. Programönskemål bör inringas före måndag kväll till antingen Christer Lundström på plasteriet eller till undertecknad på banken. Förutom de önskade programinslagen blir det gäster i studion, hemliga gästen, aftonandakt och en film om svanar.

Till torsdagskvällen har det planerats en allsångskväll och den börjar vid halvåttatiden. Den skulle hållas vid hembygdsgården och som dragare skulle Sten Nilsson och undertecknad fungera, men vidare behövs någon som har hand om serveringen (någon inom hembygdsföreningen), hemliga artister och musikanter. For att allt skall lyckas behövs vackert väder och en stor publik som tycker om sång, musik och skoj. Inget inträde kommer att tas (eftersom det är utomhus) utan en kollekt kommer att tas upp till något gott ändamål. Kom med och sjung.

Fiskelaget i Terjärv har låtit förstå att det skulle vara önskvärt att de som nu är hemma på semester och inte annars bor här och som har fiske som hobby skulle lösa ut ett fiskekort, liksom andra hemmavarande fiskare. Ett fiskekort för turister kostar 30 mk och det kan inlösas hos någon av de tjugotal fiskekortsförsäljare som finns i de olika byarna. God fortsättning på sommaren och semestern.

LOFFE

PS. Öja-Gust kommer inom de närmaste dagarna att få brev av undertecknad i denna tidning.

DS.

 

 
 
Top! Top!