www.mamboteam.com
loffe.net
 
 
Terjärv - tre perioder 21.03.1986
Skrivet av Loffe   
2005-06-03 13:14
Knoppningstiden tycks vara i faggorna. Vi Adams barn och våra vintertrötta kissemånsar psykas av vårens antågande på ett eller annat sätt. Kanske blir vi vårtrötta eller vårpigga — eller kanske någonting däremellan. Skidsäsongen går — tyvärr eller tack och lov — mot sitt slut. Men den som vill, kan fortsätta med att åka slalom vid Kovas eller att skida ute i de djupa skogarna. Har man bra tid och en förträfflig kondis kan man nu chansa med ett avslutande långlopp på skidor. Nu lär det vara möjligt att åka skidor ända från Terjärv till Vetil, till ett ställe som heter Anunki. På platsen finns en stuga, där man kan göra upp eld och grilla ett ohälsosamt mellanmål. Kilometrarna blir många, men har man tid för en längre vårlig utfärd, är detta något att rekommendera.

På tal om att skida, så blir det pilskidningsstafettjubileum vid Kortjärvi byagård nu på lördag vid halvtvåtiden. Storfräsarna i Terjärv samlas då till årlig ädel lagkamp i det gråa spåret. småböndersborna har nu briljerat med två inteckningar i försäkringsbolagets buckla — och tre behövs. Men enligt det revanschsugna hemmalaget finns det inga reella chanser för de övriga lagen. Hur det går kan en och var se, men då gäller det att komma i tid, för pilskidningsstafetten är lättsåld enligt arrangörerna. Säkrast vore att ringa och reservera plats.

På samma lördag blir det öppet hus vid slöjdskolan. Den som är intresserad av att se vad man sysslar med i en dylik skola har nu ett ypperligt tillfälle. Eleverna har också anordnat ett lotteri, så man har också en chans att vinna någon snabbvinst.

Att kommunicera med andra, än sig själv, kan också vara ett problem. Inkommande måndagkväll ger familjerådgivare Hasse Riska “billiga” och goda råd för den som vill höra på. Hasse Riska är anställd av Pedersöre prosteri, och platsen för problemlösandet är församlingshemmet. Eftersom vi alla har bekymmer då och då, är det bra att det finns någon som har ork och kunskap i att reda ut dessa problem — inte för oss — utan med oss. Nu är det inte meningen att enbart folk med problem skall komma till församlingshemmet. Skulle det vara så, då skulle ingen våga komma. Alla som är intresserade av kommunikation kan komma. Det går också att ta problem “ur luften”, utan att det behöver gälla en själv: Har man inte problem idag så får man det säkert någon gång. Förra gången Hasse Riska besökte orten, i nästan samma angelägna ärende, blev hans “problemprogram” väldigt omtyckt, trots att inte många par dök upp den gången. Det kan nämnas att kaffetåren också trillar vid tillfället.

På tisdag kväll, blir det också problematiskt i Småbönders. Det gäller frågesporten mellan backarna. Laguppställningarna lär vara till det närmaste spikade, och segervisshet lär skönjas inom de flesta lagen. Laget från Vistbacka har två gånger gått segrande ut ur ungdomslokalen, men hur det blir denna gång vete minkarna. Nu gäller det för dem som blivit utvalda, och fått förtroendet att representera visheten på backen, att snabbrepetera Bra Böckers lexikon kompletterat med senaste nytt. Lagledarna bör meddela namnen på de egna tre vise männen — eller kvinnorna. Musikaliska inslag blir det också, men vem som står för de inslagen är oklart. Publik från övriga byar inbjuds också till Småbönders. Troligen är att den andra problemkvällen TV-bandas.

Mellanölet har blandats i diskussionerna i nämnder och tidningar, men också man och man emellan. Inte heller att förglömma damerna. Det förefaller som om de flesta skulle klara sig utan nämnda fyrtaktspilsner. Man blandar nog bort sig minst, om man kan ty sig till en källarsval blekpilsner och har ett i minne. Nu ser det ut som om enbart “förmedlande” personer och inrättningar skulle vilja se en ölpöl i den torra kommunen. Och säkert finns det många ölkonsumenter i kommunen. Om inte bayraren får en ölslurk till sin biff i vårt Kronoby, borde inte få det bayerska blodet att börja sjuda. Inte får man heller Snåres grisar i München. Att man inte kan få en ölskvätt genom tarmkanalen innan helsingforsflyget lyfter från Kronoby förbättrar enbart luften i planet, då inga ölrapningar tävlar om utrymmet. Finns det inte varken öl eller Alko i Kronoby, så är det inget att skämmas för. Den som kommer hit kan ta seden dit man kommer.

Lapplisor finns i “vår” stad Karleby, men vår andra stad Jakobstad vill ännu inte ha dem. Detta om jag minns rätt — vilket låter otroligt. Någon form av brasklappsutdelare lär nu också finnas inom vår kommun. Vem dessa representerar är oklart. Är det flygfältspersonalen, polisen eller kommunen som inkasserar eventulla snabbvinster? Hur som haver får man sig tilldelad en vänlig inbjudan om att punga ut med ett visst markbelopp för olaga långtidsparkering. En gissning skulle vara att man vill bevisa för arbetsgivaren att man i dessa arbetslöshetens tidevarv kan skapa överraskande sysselsättningsmöjligheter och extra inkomster, bl.a. vid kronobyfältet. Kanske för undvikande av “degradering” av kronobyfältet?

LOFFE

Senast uppdaterad 2005-06-03 13:29
 
 
Top! Top!