www.mamboteam.com
loffe.net
 
 
Terjärv - tre perioder 13.12.1980
Skrivet av Loffe   
2005-06-04 01:18
De som läst mina perioder har “anklagat” mig och sagt att mina skriverier varit för torra, och önskat mera skrattretande material. Men att få alla nöjda ä svårt. Själv lider jag av en sorts över-humor och också kanske ett uttryckssätt som ibland tolkats som något “ociviliserat” och okulturellt av en del. Eftersom jag i dessa spalter och på andra ställen gärna velat lätta på stämningen, är det lite svårt att “hals i skakla”. Men det är sant som det är sagt, att ett gott skratt förlänger käften. Men trots mitt humor-humör, kommer perioderna att ibland ha sina allvarliga stunder.

Det kan meddelas att den insamling som gjordes till förmån förmån för invaliderna under kommunalvalet gav hela 1.221,45 mk vid vallokalen i Kyrkoby. Av dessa medel fick Dalhemmet i Karleby 10 %. I samband med insamlingen fann man också en tysk D-mark. Själv känner jag inte att någon tysk flyttat hit än mindre att någon tysk skulle ha rösträtt. Men eftersom terjärvborna är världsvana med vidgade vyer, ligger många hemma med överloppsvaluta. Pengar som  pengar. Ibland kan insamlingar misstolkas, som den i Laihia. Man hade en insamling för ett simhallsbygge, och genast var där en som var villig att ge ett ämbar vatten.

Stressen gör mig mer och mer påmind ju närmare julen man kommer. För att liksom stressa av firar man julfester, dricker oh dansar. Affärsmännen gnuggar sin händer av förtjusning. Nu behöver inte kunden luras, för nu lurar kunden sig själv. Snart sätts vår ärlighet på spel, när vi skall få oss en egen julgran. Grannens gran är grannare har man filosoferat lite här och var.

Hembygdsföreningens årliga tidning Släkt och Hävd kommer ut i dagarna med ett nytt nummer, och den finns till salu på flera ställen. Idag lördag ställer TUF till med ett luciatåg genom centrum, och det är värt att se. Monica Furu heter årets Lucia och hon kommer från Småbönders. Luciatåget startar från skolan vid sjutiden och går via gamla TB, posten och tillbaka till lokalen. Efter kröningen, som enligt välunderrättade källor förrättas av Rödsö-Joel själv, blir det program. Sång blir det av manskören, samt annat program. tal av Joel och Per Silja. Så igen har alla terjärvbor möjlighet att beskåda ett gammaldags luciatåg.

I helgen blir det flera fester. Barnfest blir det i morgon uf-lokalen, med barnprogram och besök av självaste julgubben. På kvällen blir det nykterhetsfest på samma ställe. Terjärv Nykterhetsförening anordnar tillsammans med Kronoby MI en vinterfest. Talare blir dr. Kettil Bruun från Stiftelsen för alkoholforskning, och han talar över ämnet: “Står vi handfallna inför alkoholproblemen? Övriga medverkande blir Terjärv manskör, samt flickorna Borgmästars från Esse. Och alla känner vi ju till Esse spelmanslag och dess ledare Jonas Borgmästars, så det garanteras fin musik.

På måndag firar Terjärv marthaförening sin traditionella julfest ph församlingshemmet. Man får bland annat besök av Österbottningens Lucia och hennes tärnor. Vidare blir det festtal av Ragnar Granvik samt annat julbetonat program.

I onsdags besöktes Terjärv och Terinit av en som vi alla känner. Fyrfaldige olympiske guldmedaljören Lasse Virén gjorde ett blixtbesök på vår ort. Några större uttalanden gjorde han inte, men han tog tillfället i akt och önskade terjärvborna en god jul och ett gott nytt år, som här förmedlas med det varmaste.

Kortjärvis representant i Kronoby kommunalfullmäktige heter Anders Olof Skog. Han föddes på luciadagen, 13.12.1940 i Terjärv. Till yrket är han lantmäteritekniker och arbetar vid Karleby lantmäteribyrå..Han är gift med Tuula, 37, född Kupila. Till familjen hör tre barn, nämligen Jan Anders, 16, Peter, l4 och Eija, 10. Olofs intressen är idrott samt jakt och fiske. Sedan 1976 har Olof suttit med i byggnadsnämnden samt i skolrådet för Djupsjöbacka. skola. Samma år kom han med i sparbankens principalkår. Olof är också med i jaktföreningen och var dess sekreterare från 1969-78. Vidare är han aktiv inom OK Terjärv och TUS’ skidsektion. Orsaken till att Olof ville ställa upp i kommunalvalet var att han gjorde det på uppmaning av bybor, samt att han tidigare haft intresse för just politik. Han anser det viktigt att representera en sidoby. Under sin första mandatperiod vill Olof förbättra den kommunala servicen för sidobyarna, samt utvidga hemsjukvården för gamlingar. Som så många andra ledamöter vill han att. frågan om bäddplatserna snabbt borde få en lösning.

Hipp, hipp, hurra, för Olof som fyller ida´!

LOFFE

 
 
Top! Top!