www.mamboteam.com
loffe.net
 
 
Terjärv - tre perioder 07.05.1982
Skrivet av Loffe   
2005-06-19 05:48
Så har vi än en gång fått vifta med majvippor och ballon­ger. En titt i almanackan visade att det var förs­ta maj. Det omväxlande vädret har gjort att man inte vågat lita på vårkänslorna. Hur som haver så har det varit en fin helg, trots att vi allt som oftast störts av vapenskrammel ute i världen.

Det har inte endast jäst i mjödflaskorna dessa dagar, utan också i en viss del av vår kommun. När man de senaste dagarna ögnat igenom dagstidningarna har man till sin fasa fått läsa om att våra brö­der och systrar i centrum blivit "torrleid" på oss utbysbor. Nu vill man skiljas, fastän man lovat älska oss i nöd och lust. Eller kanske endast när man har lust.

Demonstrationsmötet i samlingshuset påminde om mindre uppviglingsmöten från 30-talet, men då gällde det att roffa åt sig mera mark, nu vill man ha mindre mark. Men båda gångerna har det varit fråga om en viss "elit" av mänskligheten. Det var ett väl planerat möte som ledde till önskat slutresultat — tack va­re personer som snabbt kunde skapa beslut i ett svagt ögon­blick. Publiken råkade i trance, men kanske det ändå som tänkaren Voltaire en gång sade: "Det sällsyntaste av allt är föreningen av för­nuft och hänförelse". Då man tänker tillbaka på gamla TUF-revyer minns man kans­ke den ofta återkommande kommunala sandlådan, där kommungubbarna kivades om leksakerna. "Får ja int som ja vil, så tå får i va". Tänker man inte ännu på samma sätt — på vissa ställen.

Tack och lov så finns del ännu många gamla kronobybor, som inte påverkats av masshysterin. Det har diskuterats och skrivits om vad som egentligen sades på mötet, och uppgifterna har varierat. Beklagligt att inte Terjärv-TV kunde vara på plats den aktuella torsdagskvällen. Vilken tittarökning det blivit minst 1,000 %.

Tant Agda anklagade terjärvborna och nedervetilborna, och jämförde samarbetet med dem som att jobba i underjorden. Det var en kraftig salva Agda tryckte ur sig, om man får tro Hbl. Och hon som alltid ansett sig vara taktfull i sina uttalanden. När jag för några månader sedan, enligt hennes tolkning, hade jämfört henne med en viss vä­derkvarns roterande egenskaper ämnade hon stämma mig direkt. Hon hussade på mig två av kommunens högsta inom rättsväsendet, för att de skulle bearbeta mig och få mig att äta upp vad jag skrivit. Annars skulle det bli stämning för smädelse. Men det är säkert skillnad på vem som säger vad. Ett gott minne är bra att ha, men ännu bättre att lämna efter sig. Det om det. Nu är Agda på jakt efter ett utedass, och det märkvärdiga i det är att hon vill ha det från Terjärv. Vilken modell av utedass det är fråga om vet jag inte.

Jag tror nog att många här på sidan också skulle vara re­do för en skilsmässa, trots att vi accepterat situationen något så när och försökt leva efter den. George Bernard Shaw har sagt något som skulle passa i denna situation som nu uppstått. Han sa: 'En förnuftig man anpassar sig efter världen, medan en oförnuftig man anpassar världen efter sig, därför beror varje framsteg på den oför­nuftiga mannen". Bara de aktivaste talarna pratat sig hesa kommer det att lugna ner sig, och då kan vi ta i på nytt. Det är bättre med en mager förlikning än en fet process, lär någon ha sagt.

Terjärv TV-1 sänder igen nästa tisdag, efter en paus på tre veckor. Den 11 maj alltså. I programmet deltar kyrkoherde Johan Candelin från Gamlakarleby församling Orsak till det är att han stå bakom "operation Bibel 82”. Den polska staten har gett tillstånd till införsel av 1.000.000 biblar till landet och detta projekt är något som en och var kan ta del i Det är bara att ringa till studion och köpa en egen polenbibel och den förmedlas sedan till en polsk familj. Men inget hindrar att man köper flera. TV-bolagets ekonomi närmar sig nollstrecket, och ljust ser det inte ut heller i framtiden, efter det att bolaget åkt på ett kulturellt bakslag i kommunen. Det mest beklagliga med bolaget är att dess program inte täcker hela Terjärv. Det bästa som kan göras är, att så länge program inte kan sändas till utbyarna då kan program göras i utbyarna.

Så fann jag till min stora häpnad att jag utsetts till delredaktör för Släkt och Hävd tillsammans med Heimer. Eftersom jag inte kandiderat för posten och inte lider av fritidsproblem, tolkar jag ut nämningen som ett tryckfel i föreningens protokoll. Detta betyder att Heimer får bli envåldshärskare och vända och vraka bland insänt material.

Detta blev en lång period men så har man en lång tid varit tyst — vilket många säkert nu hoppas upprepas. Eventuella klagomål gente­mot min frispråkighet tas emot först efter helgen, då jag återkommit till fäderneslandet. Under tiden: "Lugn ner äär!".

LOFFE

 

 
 
Top! Top!