www.mamboteam.com
loffe.net
 
 
Terjärv - tre perioder 09.07.1986
Skrivet av Loffe   
2005-06-19 06:11
Så har vi då måndag kväll och man är inne på sin andra semestervecka. Att berätta om hur vädret har varit är onödigt, eftersom en och var har fått ta del av det. Semestern avnjuts mest i arbetets tecken, om man får säga det själv. Om någon annan skulle se på när man jobbar tror jag inte det skulle anses som arbete. Att vara träkarl får det att smaka trä. Men däremellan kan man ligga och dra sig i solgasset. Hann också på en blixtvisit till JukuJuku-Maa i Kalajoki, vilket inte nu var så mycket som reklamen velat ge sken av i tidningarna.

Denna vecka blir också en vecka med många evenemang av stora mått. Nabba byahem blir skådeplatsen för en byakamp onsdagen den 9 juli, eller närmare bestämt i kväll. Då jag ömkat få tag på någon person från Nabba området, har jag fått veta att man hållit på med något fuffens vid den gamla byaskolan. De sex gre­nar som de tävlande skall försöka klara av är endast kända för den s.k. inre ring­en, och enligt Harry så kom­mer motståndarna att missa totalt i de tillkrånglade gre­narna. Fjolårsvinnarna Kolam tros inte vinna detta år enligt arrangörerna. Tolv femmannalag är in­bjudna, inklusive Nabba. Det får vara två herrar och två damer och den femte länken är valbar. Den femte måste dock höra till släkten Homo Sapiens, en släkt som säkert har behandlats vid den gamla byskolan.

Förutom att man kan kni­pa Osvald Sunabackas vandringspris så kan man också få sig en snellmanslänk eller en ljus Johanna. Fjolårets tillställning gick mycket bra för arrangörerna och var så ekonomiskt lyckad, att årets kuckutävling har råd att gå på sparlåga, vad gäller byahemmets redan sedelstinna kassörsbörs. Om vädret är bra denna onsdagskväll, och man kunde se nabbabacken i flygperspektiv, skulle man väl kunna tro sig se en myrstack. Så mycket folk kommer det att vimla av vid byskolan. Mera om denna tävlingstillställning fanns i lördagens Öb.

Om man inte hade tur med sig vid Nabba, kan man fort­sätta med att pröva sin olycka vid Kortjärvi på fredagskväl­len och det redan vid halv­sjutiden. Där ställer kommit­tén för Kortjärvi sjö till med en mettävling för hugade da­mer och herrar, som har korkat förr. Platsen som kommer att invaderas ligger vid åbron och dit hittar alli­hopa som har någon form av lokalkännedom. Enligt "metrådet" T. Lassas, som tyvärr slingrade sig som en mask på krok, angående kortjärvibornas hemmavattenfavör, sade att ett antal "matajuuarä" hade utplacerats i de olika inmutningsområdena som finns i ån. Och enligt Lassas lär hemmasönerna och -dött­rarna vara införstådda med den strategiska utlokaliseringen. Så det gäller för andra ortsbor, båda från Perho och Rödsö att nu och då kasta ett getöga på kortjärviborna. Tävlingen påminner mycket om att pimpla, med den skill­naden att nu hittar man inga ­hål, och borren kan lämnas hemma. Klart att man nu också kan borra först ifall man tror sig lyckas bättre då. Kontrollanterna kommer att kroppsvisitera alla som deltar, annars kanske någon döljer en mörtstjärt i glasögonfodralet. Störar lär det finnas mycket av för tillfället, och det ända sedan man slutade sätta hö på dem. För att inte publiken hela tiden skall behöva beskåda de korkbevakade spöhållarna, bjuder man på dricka och grillat. Men det kostar, men  kostar det också att hålla sjön i skick. Detta metmästerskap planeras bli årligen återkomman­de, bara man nu först får metare och publik på kroken. Nu metar arrangörerna stor­fiskare och storljugare från när och fjärran.

Samma kväll som man me­tar i Kortjärvi, håller man byafest i Kolam. Programmet lär vara enastående. Kolam byahemsförening är vana att ställa till med lockande evene­mang. Nu vill man samla de hemmavarande byborna och kolambor i förskingringen, men även ingiftsbelagda per­soner är inte avgiftsbelagda vid byahemmet. Sedan följer de andra byahemmen med sina byafester. Detta är något som hör som­maren till.

På lördagen den 12 juli blir det så kristen sång och musik vid Forsas. En del ändringar har kommit i artistlistan, men den kommer att totalt bestå av ett tjugotal. Innan allt är klart behövs lite arbete göras på festplatsen. Under freda­gen och lördagsförmiddagen finns det lediga arbetsplatser vid Forsas. På fredagskvällen utdelas olika uppgifter till intresserade. Kom därför till Forsas på fredagskväll så får du din uppgift för lördagen. Så är det bara att hoppas att en bred publik från när och fjärran sluter upp kring kris­ten lovsång och gör det till er fin och minnesrik dag.

Söndagen den 13 juli blir det två tillställningar i Terjärv. Terjärv Maraton går för femte gången och starten sker vid sportstugan. På slaget tolv bär det i väg utefter en av de vackraste vägar man kan tänka sig. Tyvärr gör de otaliga vägarbetena sitt till att det kommer att bli dammigt utefter vägarna. Nu är det bara för tcrjärvborna att ställa sig utefter vägrenarna och heja fram de tuffa damer och herrar som försöker vinna över sina medtävlare eller kanske i många fall vinna över sig själv. Countryvännerna kommer sin vana trogen att styra sina steg till Emet samma dag, två timmar senare. TUF har redan stor vana i att arrangera festivaler. Det svåraste är kanske att få lämpliga artister och att få vackert väder. Det är att hop­pas att allt klaffar.

Det är alltså ett digert pro­gram denna vecka. Ta tillfäl­let i akt!

Slutar med ett fyrfaldigt leve för TUS fotbollslag: Hurra, Hurra, Hurra, Hurra.

LOFFE

 
 
Top! Top!