www.mamboteam.com
loffe.net
 
 
Terjärv - tre perioder 16.11.1989
Skrivet av Loffe   
2005-04-16 13:23
För att ingen skall tro att man slutat med perioderna gäller det att då och då komma in med några rader. Inte för att man blir rik  på kuppen, utan mera för att man lovat andra lite pressinformation. Mina bröder Heimer och Öja-Gust har också den senaste tiden varit aktiva. Heimer har ivrigt talat för kvinnan och skulle vara värd ett Fredrika Bremer-pris i miniatyr, medan Öja-Gust lyst med sin frånvaro i spalterna. Desto mer har han lyst på dansgolvet på hotellet Silverhatten i Arjeplog där han kört smygreklam genom att ideligen be orkestern spela humppan “Puuseppä”.  Båda två har sina svagheter för kvinnan, men båda har de sina speciella sätt att nalkas det täcka könet.

Röda Kors-avdelningen i Terjärv har haft sitt möte och dess styrelse omvaldes. De som var i tur att avgå, men som fick fortsatt förtroende, var ordförande Inger Wiik, viceordförande Ninni Finell, sekreterare Mona Skullbacka och kassör Dorthy Widjeskog. Övriga i styrelsen är Margareta Renlund, Greta Jakobsson, Peter Forsén, Eva-Maj Stenbäck och Birgitta Duvnäs. Inkommande lördagseftermiddag, den 1 november, håller rödakorsavdelningen en basar på församlingshemmet och där säljer man julpynt, bakverk, handarbeten, röda-korsprylar, Ceylonsmycken samt annat smått och gott. Deras lotteri håller på som bäst i affärerna och dragning blir det på lördag och huvudvinsten är en stor docka. I samband med sina inköp kan man också dricka kaffe och äta goda våfflor.

Snart blir det dags för den årliga byafrågesporten. Ifjol vann ju Kyrkoby som bekant och for iväg med sparbankens pokal. Efter tre segrar blev man ägare till bucklan för evigt. Nabbalaget slog till en gång och bröt kyrkobylagets segerrad, men det hjälpte inte i längden. Terjärv TV som arrangerar frågesporten i direkt- sändning har fastslagit tiden till onsdagen den 29 november. Byarna får nu tid på sig till måndagen den 27 november att samla ihop sina lag och anmäla in namnen till undertecknad. Ifjol lyste vissa byar med sin frånvaro och det får man nu hoppas att inte blir en ful ovana. I laget deltar tre visemän eller -kvinnor och bra “er ti spriid på veti” i laget.

Dagen efter, eller torsdagen den 30 november, blir det en direktsänd TV-debatt om “Terjärv år 2000”. Det hela har också kallats ‘Landsbygdskampanjen” och initiativet har tagits av Svenska Studieförbundet. Det har ju konstaterats att landsbygden står inför stora problem i framtiden. Prognoserna visar på en kraftigt minskad jordbruksbefolkning i Österbotten och en stor utflyttning väntas ske under det sista decenniet. Denna kampanj har nu kommit i gång i flera kommuner. Också i Kronoby kommun försöker man få i gång diskussioner om vår österbottniska framtid.

Vad gäller Terjärv kommundel kan det nämnas att näringsombudsmannen Sixten Byström och undertecknad
sänt ut brev till olika föreningar i Terjärv och bett dem att inom sig utse representanter med idérikedom och att dessa senare skulle delta i den nu utlysta TV-debatten. Kampanjen riktar sig alltså till alla som bor i Terjärv, och ortsborna kan nu tänka över vad som är bra i Terjärv och vad man saknar. Fixa idéer får man sedan ringa in under sändningskvällen, eller redan nu sända in per post eller personligen överlämna till Sixten Byström eller undertecknad. Vill idégivaren vara anonym kan förslaget inlämnas i sparbankens postgirolucka som finns vid huvudentrén. Låt oss alla arbeta för en positiv utveckling av vår hembygd. Kom aktivt med och för fram dina idéer och åsikter. Det finns säkert skäl att återkomma till landsbygdskampanjen i ett senare skede.

Estnisk litteratur har under några dagar varit på utställning i filialbiblioteket i Terjärv. Den som inte ännu har hunnit bekanta sig med dessa böcker hinner ännu göra det idag torsdag.

LOFFE

Senast uppdaterad 2005-04-29 13:46
 
 
Top! Top!