www.mamboteam.com
loffe.net
 
 
Terjärv - tre perioder 09.08.1988
Skrivet av Loffe   
2005-04-21 13:39
Här sitter man på måndag morgon och viftar med ögonfransarna och försöker fixera den yr vakna omgivningen. Folk åker till jobbet och själv borde man ge sig iväg Inom kort. Med tillfredsställelse kan man bevittna hur potatisblasten skjuter i höjden så det knakar i knölarna, och i år kan man utan att inbilla sig skönja en viss överproduktion av de fortplantningsdugliga “jepposetona”. Potatisarna rent av rodnar när man tar dem ur mullen.

För omväxlings skull väcks man av den gästarbetande galliska tuppen i hönsgården. Den galante tuppens galande tycks ännu vara ojusterad och oinställd på rätt tid, eftersom han ger hals när andan faller på, och det är ganska ofta. Man får nu hoppas att den malliga tuppen inte distraherar hönorna och komplicerar äggläggningen. I nyheterna säger man att idag, 8.8.88, blir det en lyckodag — åtminstone för kineserna. Dagen lär föra tur med sig — få nu se?

De flesta sommarevenemangen är undanstökade och det verkar som om ortsbefolkningen suckar av belåtenhet över att allt nu är över och att man äntligen får lugn och ro. Det har kommit fram åsikter om att det blivit ett alltför stort utbud på tillställningar på orten och att folk inte hinner eller orkar vara med vid förberedelserna och under själva tillställningarna. Endel tillfällen har haft ‘underskott” på publik, trots att man “synkat” för att inte kollidera med någon annan arrangör.

Undertecknad, som igen förorsakat sig själv och andra extra arbete under sommaren, tänker igen lova (ha-ha tänker Lukkarinen på ÖB) att inte nästa sommar ge varken sig själv eller andra något extraarbete, trots att det nästa år är Teri-OS-år och Artur Eriksson är bokad till Forsas. Eftersom allt planerande hänger med under en lång tid förorsakar det onödigt stressande. Genom att själv nu dra sig tillbaka, blir det mera tid över för de ändra tillställningarna. Det kan ju vara att någon annan fortsätter dragandet av de inkörda evenemangen.

 För att garantera att man “orkar hald si” nästa år, måste man se till att man inte är hemma de aktuella tiderna. Jag vill nu ännu tacka Viola Fors vid Forsas som lättat den största bördan vid arrangemangen, genom att upplåta festplatsen vid Forsas. Utan henne hade det inte blivit som det blev. Till slut vill jag också tacka alla som medverkade och trodde på jätkädagen -84, jätkädagen -85, Teri-OS -85, kronbröllopet -87, Kristen sång -86, Kristen sång -87, Kristen sång -88, Turbo -86, Turbo -87 och Turbo -88. Lycka till med arrangemangen nästa sommar, “fö no jöutas hä ti stell till”. Tacksam är man för allt som varit, och roligt var det så länge det varade.

Ikväll, måndag, nomineras kandidaterna inom SFP i Terjärv till det kommande kommunalvalet i höst. Ett val som tycks bli ett öl-val. Det skall bli intressant att se vilka kandidater som kommer att deklarera sitt ja eller nej till ölpimplandet (ursäkta det nedlåtande uttrycket) i kommunens välsorterade barer. Deras åsikter kommer säkert att vädras i pressen, om inte på annat ställe så i perioderna. Man har nu fått för sig att detta blivit en ytterst känslig fråga, eftersom folk med åsikter i allmänhet inte vågar säga sina åsikter i rädsla av att stöta sig med någon som man vill vara på god fot med. En del är emot, och vågar säga det öppet. En del är emot, men håller det för sig själv. En del dricker inte själv, men missunnar inte andra ölet. En del är för och dricker själv.

Det sägs att Kronoby är en “torr” kommun och inte som andra. Det sägs också att kommunen inte följer med sin tid och yttervärlden. En del säger att saken är slutdiskuterad och av förd från dagordningen och att det aldrig kommer mellanöl hit. En del sätter ut namnlistor påhejade av s.k. VIP-personer. Detta för att övertyga beslutsfattarna om att ett extremt ölbehov existerar i kommunen. Undertecknad är emot mellanöl till kommunen om nu detta har någon betydelse p.g.a. min ringa person. Det visste man väl, så tänker en del. Den där “torrisen” med sin dubbelmoral. Han som dricker pilsner till lunchen på Bar Pärlan — hur kan han vara emot mellanöl?

Han måste säkert ha en suddig moral, för han vägar inte dricka pilsner då prästen är närvarande. Jag har också frågat mig själv hur det kan komma sig att jag nu och då dricker pilsner till lunchen, och troligen år den enda som kolkar i sig nämnda dryck på nämnda ställe. Andra dricker mjölk, surmjölk, vatten, juice eller vichyvatten. Varför dricker de andra inte pilsner, det ligger ju närmast mellanölet? Finns det inget maltbehov i vår kommun? Klart att en pilsner har låg standard och inte smäller det högt inom de exklusiva restaurangerna — men ändå?

Vem skulle dricka mellanöl till maten och sedan kasta sig i bilen och återgå till jobbet? Kommer dessa regelbundna ätare att bälga i sig mellanöl på baren då de äter sin middag på kvällen. Nej, för igen har de bilen och arbetet att tänka på. Skulle terjärvborna (eller kronobyborna överlag) åka ut på kvällen eller helgerna med sin familj eller sin flamma för att kalasa enbart för att få sig en nedkyld mellanöl. Inte så länge det serveras käk vid det egna köksbordet eller runt TV:n. Nå, men turisterna då? De måste åtminstone erbjudas vad de är vana att sörpla i sig i hemknutarna. Tänk dig nästa turistbroschyr om Kronoby: Sevärdheter: Seljesåsen, tre vackra kyrkor, några hembygdsmuseer, fin natur och ölbarer.

Då jag satt på det champagneluktande Lido i Paris kunde jag aldrig i min livligaste fantasi (och den är verkligen livlig) tänka mig att beställa in KAM:s ljusblåa kosaft. Jag vill påpeka att jag dricker flera mjölk än pilsner — om nu detta kan försköna mitt rykte. Då jag besökte de kanariska holmarna såg jag ingen blåmjölk — inte ens Hartwalls ljusröda Jaffa. Man får ta seden dit man kommer, och det kan de  turister också göra som irrat sig hit genom barrskogarna. Ifall vi ingenting annat har att erbjuda turisten, så låt det inte bli mellanöl. Då jag vill köpa en speciell bok måste jag åka in till stan. Kanske ända till H:fors. Då jag behöver kläder blir det igen en stadsresa. Klart att en del saker finns på den egna orten, men det är ändå begränsat.

Nu säger de konjunkturmedvetna mellanölsansökarna att folk vänder om i bardörren då de inte ser de välkända ölmärkena i kyldisken. Om jag går in i en äffär och vill ha en speciell sak och den inte finns, vad gör jag då? Jo, jag svänger på klacken — eller köper något när liknande surrogat. Det är beklagligt om barerna får lida ekonomiskt men man säljer vad man haver lov att sälja.

Att det skall vara så svårt att vara annorlunda? Om det nu skulle gå så galet att mellanölskandidaterna vinner valet och det blir mellanöl i kommunen har jag förslag på lämplig kampanjrekvisita. Ölbryggeriet Tuborgs 26-meter höga mellanölsflaska skall snart flyttas från centrum av Köpenhamn och den skulle verkligen synas ute vid riksväg 8 mellan Edsevö och Karleby. Då skulle förbiåkande jakobstadsbor eller tyskar veta att kommunen nu tagit de första stapplande stegen på mellanölsvägen, och att det sk. förmyndarskapet äntligen upphävts.

En och var tror vi oss ljgga inne med den rätta lösningen på hur dagens idealiska samhälle borde formas för att det skall passa just oss. Vi tänker som han som sa om sin omgivning: “Alla tänker på sig själv och ingen tänker på mig”. Nu har jag varit ironisk, löjlig och kantig igen och väntar mig mothugg från namninsamlarna och folk med samma åsikt. Om det finns andra som är emot mellanöl i Kronoby tag kontakt. Kanske det kunde räcka till en lista?

LOFEE


Senast uppdaterad 2005-04-29 13:42
 
 
Top! Top!