www.mamboteam.com
loffe.net
 
 
Terjärv - tre perioder 09.02.1986
Skrivet av Loffe   
2005-04-22 06:20
Här sitter man så i lugn och ro, medan deltagarna i årets “långlopp”, Forsbackaloppet, står på startlinjen vid sportstugan. Eftersom denna vinter varit så djupfryst, så har jag ännu inte kommit i gång med hårdträningen. Skidorna har jag nog redan rört. Jag flyttade dem från ett rum till ett annat. Fjolårs- säsongen avslutade jag den 19 april, och då var glidet så förträffligt, att jag nu inte senare vågat valla om. Det är bara att bida vilket som först faller in — samma temperatur eller den 19 april. Den så kallade skridskostilen körde jag nog in just före lövsprickningen, fast stilen då “vaalt ein aaning bräko”. Tack vare dåtidens elastiska kalsongmaterial blev det inga “tjälskador” i sömmarna.

Så har man i dagarna fått ett postkort med ljuvligt motiv av Ikalis-brodern Gust. Där befullmäktigade han mig att då och då kasta ett getöga på de övriga periodskrivarna, och då speciellt den vårkänslige Heimer. Det fantasifulla diktalstret på kortet var av sådan kaliber, att det inte tål publicering.

Säkert lider vi en och var av dåligt samvete då och då. Så är det också på det viset att det är vissa saker eller vissa personer som får fram dessa “skuldkänslor”. Alltid då jag ser en polis eller länsman, blir jag liksom orolig i kroppen. Då får man alltid tänka igenom vad man syndat med senast. Denna vecka råkade jag ut för en annan form av  “dåligt samvete”.  Just som jag skulle slå gaffeln i  Bar-Pärlans delikata pannkaksbit,  blev
jag plötsligt beordrad att inställa mig till terjärvmarthornas urtima styrelsesammanträde. Genast började jag då tänka på vad ont jag gjort denna välgörande grupp i vårt arma samhälle. Där hamnade jag då bland ett tjugotal marthor i sina bästa år, och trycktes ned i en alltför stjärtovänlig karmstol, och fick sedan finna mig i en regelrätt utpressningssituation. De satte tumskruvarna på mig, och efter en kort och ojämn ordväxling utföll utpressningen otroligt nog till båda parters belåtenhet. En del av mina skyldigheter blev att publicera deras välplanerade avsikter.

Det som de var ute efter var lite publicitet, och det är de också värda. En och var är vi måna om vår ekonomiska ställning — likaså är det också med marthorna. Efter en aktiv, men också generös verksamhetsperiod som varit ekonomiskt betungande, vill nu marthorna slå tre flugor i en smäll. Köttsoppa åt allmänheten, pengar åt marthorna och provision åt mig. Nu inkommande tisdag, som är “feitisda”, kommer marthorna att sälja köttsoppa och våfflor på församlingshemmet mellan halv elva och halv tre. Den som vill äta på stället kan få både soppa, smörgås, mjölk, samt våffior med grädde och hemmagjord sylt.

Allt detta till ett förmånligt pris. Den som har begränsad tuggtid, kan ta med sig hinkar och ämbar, allt beroende på matlust och magar som skall fyllas. Det kan också nämnas att det är hembakat bröd som nu kan köpas utanför hemmet. Eftersom försäljningstillfället infaller genast från lunchdags och några timmar framåt, är det lämpligt att då följa fotspåren till församlingshemmet och där understöda marthorna, så att de i sin tur kan understöda andra i samhället. Den som köper riktigt mycket kan få avnjuta sin lunch till tonerna av en decimerad marthakör. För de ville ha fram att i värsta fall kan någon av marthorna dra en aptitretande solotrudelutt för någon undernärd matgäst som just kommit på fötterna efter filippinskan, och därför inte tidigare tålat känna matlukt. Detta var ungefär allt jag minns utantill efter marthaöverfallet. Den andra delen av mina åligganden kan förbli oskrivet. Det får förbli en hemlighet mellan mig och Terjärv marthaförening.

Nästa vecka blir det mötestider för jord- och skogsbrukare. På måndagseftermiddag samlas ÖSP:are i sparbankens klubblokaI och där medverkar Henrik Sandberg och Tor Östman. På onsdagseftermiddagen håller skogsvårdsföreningen sitt möte på samma ställe. Förutom sedvanliga ärenden kommer diabilder att visas från de två jätkädagarna som hållits i Terjärv. Skogskulturs utställningsmaterial kommer också att finnas på stället. Utställningsmaterialet finns för närvarande på spar- bankens huvudkontor, men flyttas senare över till Småbönders, räknat från den 17 februari. På måndagen kommer klass sex vid Kyrkoby skola att besöka utställningen, och där delta i en tävling samt få lite skogsinformation av skogstekniker Stig Högnabba.

LOFFE

Senast uppdaterad 2005-04-29 13:41
 
 
Top! Top!