www.mamboteam.com
loffe.net
 
 
Oreligiösa biktbås
Skrivet av Katarina S Hallingberg   
2005-08-24 10:04

Nordstans oreligiösa biktbås

Troende eller ateist, alla människor kan behöva lätta sitt hjärta. Fader Efraim är idel öra och dömer ingen, försäkrar skaparna av den elektroniska biktstolen iBikt.

  Bilden på Marcus Hannerstig

Bikt? Marcus Hannerstig är en av fyra kreatörer bakom iBikt. Han lät besökare på Nordstadstorget bekanta sig med fader Efraim under Vetenskapsfestivalens
första helg. Foto: Conny Nylén”Välkommen! Fader Efraim heter jag, Vad trevligt att träffas. Kom in och stäng dörren så kan vi börja bikten” säger en förtroendeingivande djup röst.
   Inne i den dunkelt upplysta biktstolen av trä, med gammaldags tapeter, ber fader Efraim ”konfidenten” att komma närmare gallret och knäfalla på den röda sammetskudden. ”Vad tynger ditt hjärta? Har du något att berätta för mig?” frågar den osynliga biktfadern. När det blir tyst säger han: ”Jag lyssnar på dig. Dina hemligheter stannar hos mig. Gå härifrån med lätta steg.”
   En sorts avlösning. Men ingen religiös baktanke, försäkrar en av kreatörerna Marcus Hannerstig väl ute på det brusande Nordstadstorget i Göteborg igen. Idén kommer istället från ett dataprogram som förmedlar känslan av att man pratar med en riktig terapeut.

Sladdar och sensorer
Gruppen av studerande på interaktionsprogrammet på Malmö högskola, som uppfunnit och skapat den elektroniska biktstolen iBikt, fascinerades av de biktstolar de sett på film.
   – Vi gjorde studiebesök i katolska kyrkor men på en del ställen var biktstolen för modern, vi ville ha den här gamla atmosfären.
   Bakom den antika ytan döljer sig dock modern elektronik. Den allvarsamma patern visar sig vara en härva sladdar och en sensor. Hela systemet är uppbyggt på sensorer som dels med ultraljud märker av en persons närvaro, dels känner av när besökaren pratar.
   Under intervjun har fler nyfikna besökare tagit steget in i biktstolen.
   – Visst kan iBikt fungera i verkligheten. Alla behöver ju prata av sig nu och då, säger Marcus Hannerstig.

Katarina S Hallingberg
Kyrkans Tidning/Göteborgs Stift/17-05

 

 
 
Top! Top!