www.mamboteam.com
loffe.net
 
 
Sexton led av jordbruk
Skrivet av Sara Nikula   
2007-09-20 19:25

Sexton led av jordbruk

 
(30.07.2007)  Fredrik och Marit Bexar i Kolam by i Terjärv har släktforskat i runt tio år och kommit långt på väg. Släktleden är arkiverade på Marits dator och släktböcker samsas med gamla fotografier i hyllan.

Som nyblivna pensionärer får nu Marit och Fredrik mer tid för släktforsk- ningen. Fredrik berättar att samma släkt ägt deras hemman i 325 år med Daniel Kolam som förste man vid nuvarande Bexar. Gården har hunnit ägas av sexton led, men inte alltid genom raka generationskliv.

– Männen dog ofta före och fruarna gifte om sig, berättar Fredrik.

Nu har även Fredrik och Marit varit med om ett generationsskifte, då sönerna Mikael och Kenneth i år tog över gården. Sönerna bor strax intill föräldrarna i sina nybyggda hus och barnbarnen har inte långt till farmor. Även dottern Linda bor i knutarna då hon bor med familj i Snåre.

– Det viktigaste för mig är barnbarnen och deras kramar, säger Marit om barnbarnen Heidi, Johanna, Jonatan, Amanda, Emma, Erik och Elias.

Jordbruket är inte längre någon vanlig syssla på landet. Fredrik berättar att det år 1951 fanns 25 bönder i Kolam. Nu finns det bara en gård till utöver Bexars där det bedrivs jordbruk, nämligen hos Flöjts. Även där har ett generationsskifte nyligen skett.

Effektiv släktforskning

Marit och Fredrik började sin släktforskningskarriär genom en kurs i medborgarinstitutet. Marits avsikt var först att skicka pojkarna på kurs, men kvinnorna på kursen ville prompt ha även henne med. Det slutade med att det till sist bara var Marit från familjen som deltog. Nu arbetar Marit mycket med hjälp av internet. Byn fick dock adsl först för några månader sedan.

– Jag arbetar främst utifrån kyrkböcker, släktböcker och mikrokort, säger Marit.

Då Marit får se annonser över födda, vigda och döda i tidningen är hon inte sen att knappa in fakta i sin dator. Vid frågan om man inte ibland hamnar i något dödläge i släktforskningen svarar Marit:

– Nej, nej, genast om jag ser en bild i galleriet i ÖB på någon gubbe jag inte känner till börjar jag nysta i det.

Paret Bexars fotografisamling är dessutom häpnansvärt stor. I albumen finns bilder av såväl släktingar som andra bysbor från svunna tider. Marit har även utformat medlemskorten till Kolam byaförening, där hon använt sig av gamla, charmiga foto- grafier.

Gripande livsöden

Enligt Marit är det hur lätt som helst att forska bakåt i tiden.

– Allt finns ju i gamla kyrkböcker, säger hon.

I nutid är dokumentationen inte lika lättåtkomlig och klar. Fredrik hjälper till genom att han ”är klar i hövo”, det vill säga vet mycket om byn och byborna då han är född i Kolam. Marit för i sin tur in fakta och arkiverar.

Det intressanta med släktforskningen är enligt paret då man stöter på gripande livsöden.

– I kyrkböcker kan man läsa om kvinnor som fött upp till 20 barn, varav bara ett fåtal levt till vuxen ålder, säger Fredrik.

Paret berättar även om en släkting som på 1800-talets senare hälft åkte som missionär till Namibia, men som kort efter att hon kommit fram dog i malaria.

– Man undrar även hur folk klarade sig förr i tiden, isolerade på ett torp i skogen, säger Fredrik.

Nu har gården gått över i en yngre generations ägo, då sönerna tagit över. Frågan är nu om även barnbarnen kommer att vara intresserade av att fortsätta förvalta en lång släkts arv.

– Barnbarnen är i alla fall väldigt intresserade av traktorer och tycker om att hjälpa morfar/farfar i arbetet, också flickorna har visat intresse för jordbruket, säger Marit.

Trots att paret till pappers är pensionerade hjälper Fredrik till i jordbruket med såning och skördande. Marit har fortfarande hand om kontorsarbetet. Barnbarnet Amanda Bexar, 4 år, kommer på besök till farmor och farfar under intervjuns gång. Hennes fordonsintresse märks genom att hon direkt känner igen märket på ÖB:s bil som står parkerad på gården. Då jag åker iväg ser jag Amanda, ännu en generation Bexare, klättra upp i traktorn tillsammans med farfar Fredrik.

Sara Nikula / Österbottningen

Senast uppdaterad 2007-10-29 22:20
 
 
Top! Top!