www.mamboteam.com
loffe.net
 
 
Peter Fagernäs talar vid hembygdsfesten i Terjärv
Skrivet av Ole Granholm   
2007-07-06 10:45

Peter Fagernäs talar vid
hembygdsfesten i Terjärv

 Bilden “http://www.yle.fi/verokone/kuvat/id20432-106.jpg” kan inte visas, då den innehåller fel.   Finansmannen Peter Fagernäs talar vid hembygdsfesten i Terjärv.

För 40 år sedan höll general Uno Fagernäs ett kärnfullt tal vid hembygdsfesten i Terjärv. På plats fanns riksdagens talman och ett stort antal veteraner. På söndag står sonsonen, finansmannen Peter Fagernäs i tur.

Uno Fagernäs var känd för sina fräna uttalanden och inspirerande tal där frihet och fosterland hade hög prioritet. Försvarsfrågor intresserar även Peter Fagernäs. Han sitter i delegationen för Försvarsfrämjandet r.f. som samlar företagsledare, samhällspåverkare och organisations- människor. Men det är som finansman och investerare han gjort sig känd.

Peter Fagernäs föddes 1952  i Uleåborg och skrev studenten i Helsingfors 1971. År 1977 avlade han juris kandidatexamen vid Helsingfors universitet. Åren 1979-1993 verkade han på olika poster inom KOP, bland annat vid KOP:s kontor i London och Stockholm. Under 80-talet var han med och startade bankens representationskontor i New York.

Fagernäs satt i KOP:s styrelse 1988-92 och i Meritas styrelse 1995-96. Bankkrisen fick sina följdverkningar. År 1996 lämnade han Merita och grundade investeringsbanken Conventum Ab som fusionerades med Arctos. Conventum börsnoterades och fokuserade sin investeringsverksamhet på informations- och bioteknologi. IT-branschen blomstrade och Conventums kurs sköt i höjden. Under tio veckor i början av 2000-talet tredubblades börs- kursen.

Inte undra på att Conventum blev intressant när Pohjola skulle bli finansvaruhus. Investeringsbanken såldes till Pohjola och Peter Fagernäs blev storägare och arbetande styrelseordförande i det nya Pohjola. Men turerna blev många och turbulensen inom försäkringsbranschen ledde till att han lämnade posten efter två år.

Men Conventumaffären gav utdelning och Fagernäs klättrade på inkomst- och förmögen- hetslistan i vårt land. Han grundade Oy Hermitage Ab som blivit en betydande aktör på finans- och placeringsmarknaden, både hemma och utomlands. Också här handlar det om investeringsverksamhet.

Peter Fagernäs är styrelseordförande och aktiv ägare i företagsgruppen. Dessutom är han styrelseordförande i energijätten Fortum och engagerad i ett par börsnoterade bolag, bland dem ett kanadensiskt företag. Jakt och fiske hör till hans fritidsintressen.

 

(OG)

 

 


Senast uppdaterad 2007-07-06 11:15
 
 
Top! Top!