www.mamboteam.com
loffe.net
 
 
Matrikel berättar att 1013 personer inkvarterades i Terjärv
Skrivet av Ole Granholm   
2009-08-09 22:51Esko Kelloniemi håller matrikeln som berättar att 1 013 personer från Kemijärvi kunde inkvarteras i Terjärv. Här tillsammans med Rolf Lillrank, Max Nygård och Folke Österbacka som presenterade matrikeln under festen. (Ole Granholm)

Matrikel berättar att 1 013 personer inkvarterades i Terjärv

Den 11 september 1944 börjar massor av människor, djur och hästkärror synas längs landsvägarna, bland annat i riktning mot Terjärv. En del har stigit av tåget i Gamlakarleby, men en stor del fortsätter mot Kållby och Bennäs, trots att vägen därifrån blev längre. Detta berodde troligen på att också tusentals andra skulle till de omkringliggande kommunerna. Äldre människor och barn får bilskjuts fram, men många får gå den ca 50 kilometer långa vägen tillsammans med boskapen. Det berättas att vägarna var så gott som fullpackade med människor och djur.

Minnen berättar att vädret var vackert denna höstdag. Solen skiner från en molnfri himmel och skördearbetet pågår för fullt för hemmavarande, kvinnor och barn, männen har ännu inte hemförlovats. I Kyrkbyn skall det bli uppehåll. Boskapen samlas på åkrarna i Heimkärret, från Bäcksbron och ända till Petas. Gamla sportplan är helt fylld med kor och mindre djur.

Troligen kommer man underfund med att så många kor inte får plats. Redan följande dag börjar en del av korna föras till Kronoby järnvägsstation för vidare transport till annan ort. Detta uppdrag sköts av ortens lottor. Hästarna är inte så värst många och de kom senare. En del har kört den 700 kilometer långa vägen, en resa som räckte omkring två veckor. Man ville ha så mycket ägodelar med sig som möjligt.

Efter ankomsten på eftermiddagen serveras mat i ungdomslokalen, där lottakåren är självskrivna värdar. Folket samlas sedan i kyrkan där största delen övernattar den första natten. De kommande dagarna är stressiga, inte bara för gästerna, utan kanske lika mycket för dem som svarar för organiseringen. I vissa fall hinner inte ens gårdsfolket underrättas innan gästerna är på plats. Detta leder till att smärre otrevligheter kunde uppstå. Även språkproblem kunde ställa till svårigheter, konstaterar Rolf Lillrank.

Sammanlagt inkvarterades 1 013 kemijärvibor i Terjärv. Av dessa är 42 personer kvar i livet. Det kan man läsa i matrikeln som sammansällts av en arbetsgrupp och som presenterades av Folke Österbacka på söndagen.

Ole Granholm

 Evakot sopeutuivat hyvin kultturieroista huolimatta
Vieraita vuosikymmenten takaa

 


 Senast uppdaterad 2009-08-18 23:31
 
 
Top! Top!