www.mamboteam.com
loffe.net
 
 
Firmakampen i Terjärv blev en jordbrukartruimf!
Skrivet av Loffe / Greger Byskata   
2016-10-16 10:07

          

 

Firmakampen i Terjärv en jordbrukartriumf!

Text: Loffe

Foto: Greger Byskata

I ett strålande sensommarväder, men på en vattendränkt stadion avgjordes årets firmakamp i Terjärv. En stor publik hade sökt sig till arenan, men hur många är svårt att säga, uppskattningsvis under tretusen personer. Av de många förhandsfavoriterna var det slutligen jordbrukarna som var segast i det långs loppet och de vann årets fight.  Rani Plast I gjorde ett hårdnackat motstånd och blev tvåa före Terjärv Hlg.

Timtals innan hela tävlingen började, kom bilar fullastade med entusiastiska och uppeggade supportrar för att se sina egna gå från seger till seger. När man radat upp sig utefter och på arenan, började genast förhandsspekulationerna och vadslagningarna ske till höger och vänster. Någon egentlig inmarsch förekom inte, utan en och var smög in på planen utan att bekänna färg, och i det längsta drog man ut med anmälningarna. Ofta förekom det att deltagarna sade sina namn först på startlinjen.

Kalle Storrank, som var manager för Teriwood, gav en högtidlig försäkran för de tävlandes del, fastän han inte själv tog del. Kanske var det säkrast så, för mycket lovades i de poetiska orden: "Här och nu jag eden giver, / om jag tanklös i min iver,/ över vita strecket kliver./ Och fast sist jag sedan bliver,/ dock ej hedern övergiver,/ det mig ej till fiffel driver./" S-O Furu som representerade funktionärerna konstaterade lakoniskt: "Ävenledes!"

Sedan invigningsceremonierna var undanstökade, blev det surrigt vid startlinjen. Kvällens första tävlingsgren var damernas gång 350 m. Denna gren var emotsedd av den uppviglade publiken som ville se blod, svett och tårar. Och nervöst var det på startstrecket där sjutton damer beredde sig för en runda. När startskottet small, satte man fart, och bäst accelererade Catrin Byskata, fjolårssegrarinnan. Redan i första kurvan drog hon upp en ledning, som hon behöll till slutet. Hon skuggades av tre "jordiska" konkurrenter som gjorde allt för att få häng på den bortflyende trafikanten. Gångdomarna hade det benigt värre att bedöma de varierande gångarterna, och den fackkunniga publiken vädrade diskningar. Men när alla traskat igenom loppet, visade det sig att allt varit gångbart. Trafikanternas första seger var kanske väntad.

Precisionskastning med spjut blev herrarnas första prövning. Det gällde för de tävlande att träffa prick i en utmålad tavla. Redan i första omgången var det tre kastare som presterade nior och det var Carl-Gustav Sandvik, P-A Storrank och Rune Bodbacka. Flera kastare missade tavlan helt och hållet, medan andra åter hade siktet fel inställt. I andra omgången höll trion för den hårda psykiska pressen, men Sandvik knep ett poäng mer än de övriga två. Eftersom flera kastare delade poäng, blev det omkastning mellan dem. Detta för att få den rätta inbördes ordningen. Vissa kast resulterade i rejäla "magaplaisk", men de övriga funktionärerna märkte tydliga brott på de annars nedtrampade grässtråna. Efter spjuttävlingen ledde trafikanterna före jordbrukarna och Terjärv Hlg på en delad andra plats.

Som tredje gren för kvällen var det löpning ett varv för herrar. Tjugo ivriga löpare radade upp sig på mållinjen (?), och nervöst var det, för innan skottet gick var man på väg, vilket fick någon löpare att applådera. Generat fick man stanna kvar, för den nitiske startern P-A godkände inga tjuvstarter. Kanske han ville bråka lite extra med löparna, för P-A hörde till SSSS, och det laget hade ingen på startstrecket. Sedan man lugnat ner sig lite, släpptes man så iväg. Men i andra kurvan trasslade benen ihop sig och någon fick närkontakt med Moder Jord, men snart fick man ordning på "läggarna". Tage Lassas och Mikael Granholm kom bäst i väg och de drog sedan upp en ledning, som Granholm sedan avgjorde till sin favör. Upploppet blev fyllt av dramatik för de sista löparna. Man gav verkligen sitt sista för de futtiga poängen, och flera av lunkarna var mera lodräta än vågräta på mållinjen. Jordbrukarna var nu endast en poäng efter trafikanterna.

Sedan skulle damerna kasta boll, och det gällde att träffa prick i samma tavla som spjutkastarna använt. För att bättre märka nedslagsplatserna hade man hittat på att kalka bollen. Om kalken var släckt eller osläckt vete fåglarna. Stilarna varierade liksom poängen. När första omgången avverkats ledde Terinits Margareta Dahlnäs, som visat upp en sexa i protokollet. Men i andra omgången klämde Ulla Sandberg till med en nia och det räckte till guld. Flera av kastarna nådde inte fram till tavlan, så det var svårt att avgöra hur det var ställt med pricksäkerheten. Siktena var åtminstone inställda. I denna gren blev det också omkastning, och då fixade Kristina Dahlvik till en tia, men då var det redan för sent. Efter denna gren hade jordbrukarna övertagit ledningen totalt.

Efter det att bollen studsat färdigt började herrarna studsa tre steg. Det gällde hopp utan ansats efter egen insats, och präktiga känguruskutt presterade man. Efter första omgången ledde Mikael Granholm på 8,42, före Mauno Siltanen på 8,10 och trea var Jarl Broberg på 7,97. I andra omgången var det endast Broberg som skärpte sig och ökade till 8,02. Dessa tre lade beslag på de främsta platserna, och jordbrukarna ökade sin ledning.

Sedan skulle man slå ett nytt världsrekord hade det utlovats. Det gällde ringrullning för damer. Men på det urusla underlaget fick man inte några toppresultat. Pia Dahlvik ledde efter första omgången med 22,07 före Helena Sandberg på 20,45. Anne Wistbacka som bommade första gången, lyckades i sitt andra och nådde 22,75 och det höll omgången ut. Helena Sandberg ökade i sitt andra kast och fick upp 21,35.

Inte heller herrarna lyckades på den sliriga planen. Den slippriga ringen gjorde att kastarna inte fick grepp om den. Redan i första försöket fick Heikki Nykänen upp ett praktkast på 48,12. Detta tog musten och lusten ur de övriga deltagarna. Det var meningslöst att spotta i nävarna för ringen var självsmörjande. Andra efter första omgången var Folke Granö på 40,67. I andra omgången ökade Nykänen till 48,89 och det räckte till seger. Elof Granholm, SSSS, fick i andra kastet — efter grundliga förberedelser och genom åkallan av högre makter och diverse ringtillverkare — ringen att rulla 44,72 och det gav silver. Jordbrukarna var illa ute efter första omgången eftersom båda "jordgubbarna" kammat noll. Magnus Storbacka som tänkte att detta kan väl inte bli lika dåligt som höskörden, klämde i med ett drömkast på 43,55 och det gav en fjärde placering. Trea blev Hans-Göran Bodbacka, trafikant till vardags, som säkert ofta jonglerat med dylika grejor

Som avslutningsgren blev det pilstafett. I den deltog 10 lag, med två damer och tre herrar i vart lag. Damerna kastade tre pilar, medan herrarna kastade fem. Som första dam till tavlorna anlände Siv Sunabacka och Anne-Mari Furu, tätt följda av de övriga lagen. Detta var kanske också enda gången publiken fick en uppfattning om hur läget var. Sedan blev det ett enda virrvarr, som påminde om en uppförstorad myrstack. Folk sprang hit och dit. Många tog straffrundorna efter eget samvete, och ingen kunde kontrollera att det var rätt person som anlitade sig av "stickspåret". Speakerna försökte förgäves mana den nu hysteriska publiken att besinna sig, men hamnade själv i korselden. 1 den skymning som föll under stafetten, blev det svårt för kastarna att se tavlorna, och bommarna duggade tätt. Somliga missade hela planket och "målade" den bakomvarande lastbilen. En pustade värre än den andra, men i mål skulle man. Somliga var trötta, men inte alla. Terinits Broberg — på tredje sträckan — kände sig så lätt på foten att han vid ankomsten till tavlorna gav ett skolexempel på ett baletthopp direkt ur Svansjön. Efter det att alla kutat färdigt för kvällen, fick man fram att Rani I hade sprungit och kastat bäst, följda av farmarna som varit ute efter deras skalp.

Eftersom tävlingarna drog ut på tiden, följde prisutdelningen sedan en stor del av deltagarna gått hem. Jordbrukarna vann överlägset och vandringspriset mottogs av Mikael Granholm, kvällens dubbelsegrare.

Tvåa blev Rani I följd av Terjärv Hlg. Säkert var inte alla belåtna med sina prestationer, men det gäller att ta nya friska tag. Säkert var denna triumf en senkommen tröst för jordbrukarna, som hittills haft motgångar — men på andra gräsplaner. De övriga lagen måste komma igen. Hur som helst blev det en lyckad firmakamp, med fint väder, stor publik och goda tävlingar.

 

Resultat

Herrar löpning 350 m

1) Mikael Granholm, Jord 2) Tage Lassas, Farm 3) Henrik Wistbacka, Farm 4) Ralf Bodbacka, Traf 5) Leif Smedjebacka, T.Hlg 6) Jarl Broberg, Terinit 7) Stefan Storbacka, S.Hlg 8) Gustav Löfnäs, Växt 9) Kaj Döfnäs, Jord 10) Bo Österbacka, Rani II 11) Boes Ravall Teriwood 12) Jan Kaitajärvi, Rani I 13) Krister Långbacka, Teriwood 14) Tage Skytte, Rani I 15) Håkan Lillrank, Teriwood 16) Peter Högkvist, Traf 17) Leif Högkvist, Terinit 18) Mikael Sandberg, Teriwood 19) Glenn Nygård, Teriwood 20) Jens-Gustav Grankvist, Teriwood. (Den bästa i vart lag erhöll poäng).

Damer gång 350 m

1) Catrin Byskata, Traf 2) Lilian Widjeskog, Jord 3) Gun Sunabacka, Jord 4) Siv Sunabacka, Jord 5) Ann-Christin Ravald, Farm 6) Camilla Byggningsbacka, Växt 7) Carina Häggman, T.Hlg 8) Ann-Helen From, Rani I 9) Helena Sandberg, T.Hlg 10) Britt-Mari Långbacka, Växt 11) Maria Storbacka, S.Hlg 12) Helena Nilsson, SSSS 13) Anne-Marie Furu, S.Hlg 14) Tarja Ravald, Rani II 15) Ulla-Stina Åivo, Terinit 16) Leena Heikkilä, Terinit 17) Alvina Knutar, Rani II. (Den bästa i vart lag erhöll poäng).

Herrar tresteg utan ansats

1) Mikael Granholm, Jord 8,42 2) Mauno Siltanen, Rani I 8,10 3) Jarl Broberg, Terinit 8,02 4) Karl-Johan Sandberg, Traf 7,76 5) Jan Kaitajärvi, Rani I 7,72 6) Folke Österbacka, Växt 7,66 7) Gustav Löfnäs, Växt 7,59 8) Krister Forsberg, Farm 7,58 9) Henry Duvnäs, T.Hlg 7,56 10) Bo Österbacka, Rani II 7,52 11) Stig-Gustav Knutar, S.Hlg 7,49 12) Sten Forsen, Teriwood 7,42 13) Henrik Knutar, Traf 7,34 14) Sören Dahlvik, Farm 7,29 15) Per-Erik Skog, Jord 7,29 16) Stig-Göran Jansson, Teriwood 7,26 17) Kari Pihlava, Rani II 7,24 18) Kaj Timgren, SSSS 7,09 19) Karl-Erik Häggman, T.Hlg 7,04 20) Jack Granholm, Terinit 6,8i 21) Erik Storbacka, S.Hlg 6,41. (Den bästa i vart lag erhöll poäng)

Herrar ringrullning

1) Heikki Nykänen, Rani I 48,89 2) Elof Granholm, SSSS 44,72 3) Hans-Göran Bodbacka, Traf 44,12 4) Magnus Storbacka, Jord 43,55 5) Karl-Erik Häggman, T.Hlg 42,35 6) Göran Särs, Rani I 41,59 7) Boris Hansson, Teriwood 41,29 8) Folke Granö, Terinit 40,67 9) Osmo Åivo, Rani II 39,80 10) Kari Lemponen, Terinit 38,57 11) Kari Pihlava, Rani II 38,11 12) Bertil Hansson, SSSS 37,78 13) Anders Grankvist,  Teriwood  36,03 14)  Stig-Gustav Knutar, S.Hlg 32,89 15)  Henner Byskata, Traf. 32,34 16) Boes Ravall, Teriwood 32,02 17) Boris Långbacka, Växt 30,90 18) Bengt-Anders Högnabba, Farm 28,55 19) Carl-Gustav Sandvik, T.Hlg 27,08. Erik Storbacka, S.Hlg, Henrik Wistbacka, Farm, Stig Sandvik, Jord, och Helge Byggningsbacka, Växt, blev utan resultat. (Den bästa i vart lag erhöll poäng).

Damer ringrullning

1) Anne Wistbacka, Teriwood 22,73 2) Pia Dahlvik, Rani II 22,07 3) Helena Sandberg, T.Hlg 21,35 4) Margita Hansson, Teriwood 19,94 5) Marita Edsvik, Växt 19,72 6) Anna-Lisa Högnabba, Farm 19,49 7) Inger Widjeskog, Jord 19,43 8) Helena Hansson, Rani I 18,85 9) Greta Storrank, SSSS 18,83 10) Ing-Mari Bodbacka, Jord 18,69 11) Ann-Sofi Granholm, SSSS 18,43 12) Elisabet Wikars, Teriwood 17,68 13) Britt-Mari Långbacka, Växt 17,11 14) Margarethe Knutar, Traf 16,50 15) Taimi Grannabba, Terinit 16,13 16) Ann-Katrin Storbacka, S.Hlg 15,37 17) Kristina Dahlvik, Farm 15,15 18) Ulla-Stina Granbacka, T.Hlg 15,02 19) Marianne Holtti, Rani I 14,65 20) Stina Sandberg, Traf 12,54 21) Laila Norrkniivilä, Terinit 11,38. (Den bästa i vart lag erhöll poäng)

Precisionskastning med spjut herrar

1) Carl-Gustav Sandvik, T.Hlg 17 p 2) Rune Bodbacka, Traf 16 p 3) Peter-Anders Storrank, SSSS 16 p 4) Karl-Gustav Storbacka, Jord 16 p 5) Johnny Widjeskog, Jord 15 p 6) Heikki Nykänen, Rani I 14 p 7) Börje Nylund, Traf 10 p 8) Peter Granbacka, Farm 9 p 9) Boris Hansson, Teriwood 9 p 10) Kari Lemponen, Terinit 9 p 11) Jack Granholm, Terinit 7 p, Jens-Gustav Grankvist, Teriwood 7 p 13) Bror Sandberg, T.Hlg 6 p, Lars Sandström, SSSS 6 p 15) Lars Widjeskog, S.Hlg 5 p, Elof Långbacka, Växt 5 p 17) Göran Särs, Rani I 4 p, Jan-Erik Norrkniivilä, Rani II 4 p 19) Boris Långbacka, Växt 3 p, Tage Lassas, Farm 3 p. Stefan Storbacka, S.Hlg blev utan resultat. (Den bästa i vart lag erhöll poäng. När det gällde att få fram den bättre på samma poäng blev det omkastning).

Damer precisionskastning med boll

1) Ulla Sandberg, Rani I 14 p 2) Bodbacka, Jord 9 p 4) Raija Furu, Terinit 8 p 5) Elisabet Wikars, Teriwood 8 p 6) Maarit Sandvik, Rani II 7 p 7) Gun Sunabacka, Jord 6 p 8) Anita Särs, Rani I 5 p 9) Carina Häggman, T.Hlg 4 p 10) Vivan Hjulfors; Rani II 4 p 11) Kristina Dahlvik, Farm 2 p 12) Greta Storrank, SSSS 2 p 13) Ulla Stina Granbacka, T.Hlg 2 p 14) Anna-Lisa Högnabba, Farm 1 p, Maria Storbacka, S.Hlg 1 p 16) Camilla Byggningsbacka, Växt (5 p i extra omg.) 17) Catrin Byskata, Traf (0 p). Margita Hansson, Teriwood, Ann-Sofi Granholm, SSSS, Stina Sandberg, Traf, och Anne-Marie Furu blev utan resultat. (Den bästa i vart lag erhöll poäng. När det gällde att få fram den bästa på samma poäng blev det omkastning).

Pilstafett

1) Rani I (Ann-Helen From, Tage Skytte, Göran Särs, Jan Kaitajärvi, Ulla Sandberg) 2) Farm I (Ann-Christin Ravald, Tage Lassas, Peter Granbacka, Henrik Wistbacka, Kristina Dahlvik) 3) Jord (Siv Sunabacka, Kaj Duvnäs, Karl-Gustav Storbacka, Mikael Granholm, Lilian Widjeskog) 4) S.Hlg (Anne-Mari Furu, Erik Storbacka, Stig-Gustav Knutar, Stefan Storbacka, Maria Storbacka) 5) Växt (Britt-Mari Långbacka, Boris Långbacka, Folke Österbacka, Gustav Löfnäs, Camilla Byggningsbacka) 6) Traf (Gunhild Bodbacka, Ralf Bodbacka, Peter Högkvist, Hans-Göran Bodbacka, Catrin Byskata) 7) Farm II (Marianne Dahlvik, Helge Dahlvik, Sören Dahlvik, Bengt-Anders Högnabba, Kerstin Högnabba) 8) T.Hlg (Carina Häggman, Karl-Erik Häggman, Henry Duvnäs, Carl-Gustav Sandvik, Lena Sandberg) 9) Terinit (Leena Heikkilä, Kent Sågfors, Jarl Broberg, Folke Granö, Ulla-Stina Dahlvik) 10) Teriwood (Anne Wistbacka, Håkan Lillrank, Boes Ravall, Mikael Sandberg, Margita Hansson) och Rani II (SSSS/deltog inte i stafetten).

Slutpoäng

1) Jordbrukarna 64 p 2) Rani Plast I 55 p 3) Terjärv Hlg 50 p 4) Trafikanterna 49 p 5) Farmarna 46 p 6) Terinit 35 p 7) Växthusodlarna 32 p 8) Teriwood 31 p 9) Rani-Plast II 27 p 10) SSSS 26 p 11) Småbönders Hlg 24 p.

 

Österbottningen 26.08.1981

Redigering: Elof Granholm 16.10.2016

Senast uppdaterad 2016-10-16 17:38
 
 
Top! Top!