www.mamboteam.com
loffe.net
 
 
Hårt men snålt på racerbanan
Skrivet av Stefan Storvall/NP   
2006-02-12 08:19

NorraSporten

Hårt men snålt på racerbanan 

Bild
Förarteam. Robert Byskata, Bengt Wiik och Kenneth Byskata har i år tillsammans med Tomi Furu och Kent Östman kört 6-timmarslopp med Wiiks Alfa Romeo.
Stefan Storvall

(06.09.2001) - Vi får nog erkänna att Tomi är snabbast av oss, säger Bengt Wiik som är en av fem förare som ingått i det team från Terjärv som tävlat i uthållighetsloppen i banracing i sommar.

I uthållighetsloppen kör förarna turvis samma bil och under samma förhållanden så det går inte att förklara så mycket, säger Bengt. För ett par år sedan gjorde terjärvföraren Tomi Furu karriär på formelbanorna ute i Europa och i hemlandet men hemma i Sport 2000-serien har han ännu inte fått bilen att fungera tillräckligt bra. Körskickligheten är det tydligen inget fel på. Det kan lagkamraterna intyga.
- Jag tycker fortfarande om att leka, säger Bengt Wiik i Terjärv som i sommar tillsammans med fyra andra kört sex timmars uthållighetslopp på bana i s.k. EMA-klass. EMA står för ej försäkringsbara bilar. Som bäst blev det en fjärdeplats för teamet i sommar. Den sista tävlingen slutade redan under den femte timmen då ett stort hål slogs upp i motorblocket.
Förutom Bengt Wiik har Tomi Furu, Kenneth, och Robert Byskata från Terjärv kört tillsammans med Kent Östman från Nykarleby tävlingarna med Bengts Alfa Romeo.Alfan är Bengts gamla tävlingsbil. Modellen härstammar från 1975 och Bengt skaffade sin bil 1978.
- Den första tävlingen körde jag med den redan 1978 i Mo i Rana. Den har varit med om många tävlingar så det var ingen egentlig överraskning att motorn gav upp i sista tävlingen, säger Bengt.
Idén med uthållighetstävlingarna på bana är att man under sex timmar ska hinna så långt som möjligt. Det är antalet varv som avgör. I varje lag ingår fyra till sex förare, vilket betyder minst tre depåstopp.
- Bränsletanken rymmer bara 25 liter och vid varje depåstopp får man endast fylla på en Jerry-kanna eller 20 liter, berättar Kenneth Byskata.
Ett depåstopp räcker minst tre minuter från det att bilen rullat in på depåområdet. Under den tiden ska bilen tankas, eventuellt servas och föraren bytas.
- I praktiken missar man minst fyra minuter på ett stopp. Då ett varv räcker en och en halv minut så måste man försöka minimera stoppen, säger Bengt.
- Vår bil har varit bland de snabbare, speciellt då Tomi kört.
I uthållighetsserien har man försökt hålla kostnaderna mera för att fler ska ha råd att vara med.
- Men nu håller det på att rymma iväg, då gamla Sport 2000 bilar kommit med i tävlingarna, säger Bengt.

Fjärdeplats bäst


Sommarens bästa placering är en fjärdeplats. Teamet har kört tre tävlingar. Den första hann man inte med i men sedan har det blivit en start i Jurva och två i Alastaro. I den sista tävlingen drabbades man av motorhaveri.
- Vi tankar för ofta för att riktigt hänga med. Banan i Alastaro är opasslig för oss. Enligt reglerna måste vi köra med original växellåda och utan spärr och då passar inte vår bil in i banprofilen i Alastaro, säger Bengt.
I Jurva åkte laget i mål som fjärde med 224 var endast 15 sekunder efter trean. På den 2618 meter långa banan i Jurva betyder det en sträcka på drygt 586 km. I Alastaro blev det en niondeplats på 196 varv. Segrarna jakobstadslaget "Team Throttlebottom", gasen i botten, klarade 202 varv. Det ger 588 km för Wiiks lag mot 606 km för segrarna på den 3 km långa banan.
I den tredje tävlingen gav motorn i Alfan upp efter 133 var eller 4 timmar och 18 minuter.
Bilen ska vara ekonomisk och tekniken ska hålla, det är nyckeln till framgång i den här formen av bilsport är männen eniga om.
Tävlingsformen kom till som ett billigare alternativ till tävlingsåkning för fler förare.
- Enligt reglerna ska trimningen av bilarna vara enklare och bl.a. insuget är begränsat, berättar Bengt.
- Det är ett bra sätt att ta reda på vem som är vem som förare då alla kör i samma bil under motsvarande förhållanden. Vi får nog erkänna att det är Tomi Furu som är den snabbaste av oss, säger Bengt som i alla fall är den mest erfarne föraren i teamet.


Senast uppdaterad 2006-06-23 15:03
 
 
Top! Top!