www.mamboteam.com
loffe.net
 
 
Hemlig gäst
Skrivet av Berra   
2006-01-28 11:34

 

 

 Arbetsfördelningen i Terjärv-TV är enkel - Loffe gör allt framför
kameran, medan Christer (bilden) gör allt bakom kameran.


Hemlig gäst

 
Kåseri

 

 

  Producenten rusar fram och tillbaka mellan tre olika kameror och  "redigeringsbordet". Hallåmannen behåller  lugnet och för ett avslappnat samtal med två gäster i studion.

   Det är sändningsdags för Terjärv TV — den finlandssvenska TV-kanal  som har högsta tittarfrekvens.  Inte en enda TV-ruta inom  spridningsområdet   var mörk den  här kvällen. Kyrkoherden Eigil Granvik har fått ett nytt pastorat och talade den här kvällen om faror och hot som omger oss, om att vi måste vara beredda eftersom vi inte vet vilken  dag som är den sista.

   Frågesporten,  direktsänd som det mesta  annat, fängslade också tittarna. Men det blev lite debatt om  vem   som   var   upphovsman/män  till Pinoccio och Peter Pan. Hallåmannen Loffe Granholm klarade situationen med lite diplomati  och  alla var nöjda.

   Värre var det däremot för jaktledarens fru Marlen Hatt som inte  fått hem sin man från skogen.

   — Skall vi  ordna  skallgång, undrade hallåmannen.

    — Nej, han här nog lov att vara ute ännu, men  tyvärr vet jag inte hur många älgar laget skjutit, ursäktade hon  sig.

   I stället fick tittarna se en perfekt bandning  från  senaste års älgjakt  — en ståtlig tjur föll  i skogsbrynet.

   Hemliga gästen utgör som vanligt kvällens höjdpunkt.  Loffe har ställt ihop ett finurligt frågeformulär  som gästen fyller i på förhand,  och innan  denne visat sig i rutan eller ens  harklat sig bakom kameran måste tittarna lista ut vem han/hon är.

   — Hårfärg mörkare än ljus...längd  193... vikt 95,  övervikt tydligen...  älsklingsrätt  risgryn med fruktsoppa...

  Telefonen ringer:

   —  Det  är säkert Sven-Olof Ray, föreslår en tittare.

   —  Längden stämmer ju!

  Men Loffe konstaterar att Ray har mörkare hår. Han fortsätter presentationen: gått i skriftskola i   Pedersöre.   Skriftskolbruden blev visst inte någon  långvarig historia... ett av fruns förnamn är Margaretha...  ett av  mammans förnamn Hedvig...

  Där sprack bubblan. Följande telefonsamtal  avslöjar  hemliga gästen eftersom mamman varit terjärvbo.

  Jag stiger fram under de varma strålkastarna och slår mig ner i den  mjuka  studiosoffan. Under drygt 20 minuter pratar  vi sedan om  barndomen i  Småbönders, om  hjälpsändningen till Polen, om idrott och mycket annat som kommer  på helt oförberett och spontant.

   Den som  träffade  rätt  med Hemliga gästen fick ett paraply som en bank i byn (den enda) donerat, de fem dragna lotterna i frågesporten får pris donerade av samma bank, medan vinnarna i TV-krysset får tre köttpaket från ett kooperativt företag. Alla prisdonatorer får gratisreklam mellan varven.

  Producenten-fotografen-arkivskötaren-studiomannen  och  allt vad han kan vara, Christer Lundström, hamnar i lätt knipa när en tittare vill höra och se Holger Ahlskog sjunga visor  en gång till.

  Christer minns  genast vilken dag programmet gick ut, och i en låda hittar han rätt band och rätt avsnitt, så att alla blir nöjda till slut.

  Kvällen avslutas  med direktkommenterad film från öppnandet av naturstigen med Gurli Dumell och Heimer Furu  i huvudrollen. Vid 22.30-tiden, efter nästan fyra timmars sändning, avslutas TV-kvällen i Terjärv.

 

Berra

Bertel Widjeskog i JT 22.10.1983

 

Senast uppdaterad 2006-08-16 22:19
 
 
Top! Top!