www.mamboteam.com
loffe.net
 
 
Terjärvbor vill ha bort måsar
Skrivet av -   
2006-03-16 23:34

Terjärvbor vill ha bort skrattmåsarna 16.03.06


I Terjärv i Kronoby har invånarna fått nog av de tusentals skrattmåsar som varje vår anländer till sjöarna. Jaktföreningen ansöker nu om tillstånd för att ta kål på en del av skrattmåskolonierna i Heimsjön och Tvärasjön-Sandviksjön.
- Det är skrik och skrän dygnet runt här. Det är minst tretusen, kanske femtusen, måsar som håller till här, säger Terjärv Jaktförenings ordförande Harry Grankvist.

Skrattmåsen är i dag är fredad, men med hjälp av specialtillstånd hoppas man kunna minska på antalet skrattmåsar. Eventuellt kan det bli fråga om att punktera ägg.
- Det kan inte finnas någon miljö som tål det tryck som måsarna här förorskar, säger Grankvist. Att gå hit är som att gå in i en hönsgård, så illa luktar det.

Måsarna lever goda tider i Terjärv i och med att det finns farmområden i närheten och förökningsplatserna är goda. De tre senaste åren har antalet ökat kraftigt. Harry Grankvist gissar ändå att miljöcentralen inte kommer att tillåta att man minskar antalet måsar. Han tror inte att de har förståelse för problemet.
- Och visst ska det få finnas skrattmåsar, men inte tretusen per hektar.

Senast uppdaterad 2007-01-06 09:11
 
 
Top! Top!