www.mamboteam.com
loffe.net
 
 
Kortvans Mört och Fars Vila mot Snåre Rudor
Skrivet av Loffe   
2016-10-17 08:05

 

Kortvanns Mört och Fars Vila mot Snåre Rudor

I morgon lördag samlas skideliten och andra skidfantaster till Skogsby byahem. Anledningen till det är Fars Vilas arrangemang av triangeldramat på skidor mellan ärkerivalerna Kortvans Mört, Söderby Rudor och Fars Vila. Inför detta stora evangemang har tävlingskommittén för Fars Vila förberett sig i långa tider, och nu dan före dan tycks allting vara klappat och klart.

Fars Vila som har vanan inne med att arrangera dylika stortävlingar antog genast erbjudandet att stå som värd för årets spel. Några stora kostnader har det inte heller blivit, eftersom själva skidstadion inte behövts ombyggas. Och fastän det blivit fråga om att bygga om den, hade det ändå inte drabbat någon fattig klubb, för Fars Vila har en ytterst stabil ekonomi. Eftersom man väntat sig en stor publikinvasion har man garderat sig med t.o.m. två parkeringsplatser utefter vägen, nämligen fem km mot Kyrkobyhållet och fem km mot Hästbackahållet. Skidspåret är dubbelt runt hela den fem km långa banan. Alltså ett spår för var skida. Dubbla spår kan förekomma där det behövs. Ifall någon vill åka förbi en annan går detta bra, för två garanteras rymma "siid i siid" mellan trädstammarna.

Banmästare har varit Boes Backman, Yngve Gistö, Bo Särs och John Vuojärvi. De garanterar att spårbredden passar även motståndarna. Terrängen är inte alltför kuperad, utan man har valt en lätt bana just med tanke på de inbjudna lagen. Trots detta vill man rekommendera gästerna att ta det lugnt i spåret, sftersom de inte känner till alla backar och krökar.

Ett lag består av tio skidlöpare. Tiderna för dessa sammanräknas och detta ger det totala slutresultatet för laget. Prisnämnden som just återvänt från en aktiv "beisanturné", lovar fina pris till alla. "Mörta vann i fjol föret rudona tvära i furi kara vår". För detta konstaterande står herr Vuojärvi, och när han har sagt något, då finns det inte mycket att tillägga. Han säger att Fars Vila är favorit ända till klockan ett, då den första starten sker. Därefter har alla lika stor chans till segern.

Bland favoriterna i år kan nämnas Greger Höglund, Christer Forsberg och Peter Granbacka från KM och Yngve Gistö från FV. Söderby Rudor som hållit sig i skymundan en längre tid kan ha fått fram några "svarta hästar", men detta är enligt ledningen för Fars Vila endast en teoretisk tanke. Damerna kommer ännu inte i år att visa sig i vita spåret. Orsaken till detta är ett underskott av damskidåkare. Men en klass för damer ingår nog i femårsplanen inom Fars Vila.

Som en nyhet i årets fight kan nämnas att knattarna nu får ett tillfälle att ta del i dessa stora tävlingar. Avsikten med detta är att ge dem en möjlighet att få en aning om hur det känns att ställa sig på startlinjen i dylika evenemang.

Trots att klubben har en god ekonomi, kommer man att av skattetekniska skäl att be om en frivillig allmosa av de närvarande. Om det är någon som inte vill betala för sig, då gäller det att hålla sig undan då Stornäspojkarna Levi och Torsten kommer med sina bottenlösa håvar.

Hedersmedlemmarna i Fars Vila - Joel i Rödsö och Teirs i Jakobstad - väntas hedra med sin närvaro. En tävlingsjury har också utsetts och den består av Alfons Vuojärvi, FV, Krokö-Jock, SR, och Torsten Englund, KM. Hälsorådet Vuojärvi avslöjade på en presskonferens häromdagen att de två övriga jurymedlemmarna endast kommer med för "värmas skuld". Juryn har varje år haft häftiga diskussioner, protester och motprotester, men dessa har mestadels gällt väder och vind. Trots att det nu en tid varit aktuellt med olika hormonpreparat, befarar man inte att dylika fall skall förekomma - åtminstone inte inom Fars Vila. Eftersom det nu är förkylningstider kommer juryn att godkänna alla hostmedicinmärken.

Eftersom det inte kommer att förekomma någon invigningsceremoni och något hälsningstal vill hälsorådet Vuojärvi redan i detta skede framföra sin skidhälsning: ”Väälkomi ti Fars Vila! Fast vi bjudär på främand, kombä vi äntå ti dje äär struuk!”

 

Loffe

Österbottningen  20.03.1981

Senast uppdaterad 2016-10-17 08:10
 
 
Top! Top!