www.mamboteam.com
loffe.net
 
 
Käld svarar Mitts
Skrivet av Mikael Käld   
2011-02-23 22:46
Käld svarar Mitts

 

 

I Vasabladet (17.2) vill Uno Mitts veta hur riksdagskandidaternas ställer sig till frågor gällande NATO-medlemskap och krav på en levande landsbygd. Detta är viktiga saker för väljarna och jag ser på frågorna på följande sätt:    

 

Utrikespolitiken bör ligga på samma stabila och neutrala grund som de senaste årtiondena. Det finns ingen orsak att bli NATO-medlem. Nu bör Finland för det första förhandla fram en tidsgräns då man går ut ur Afghanistan. Här bör vi tänka om nu, innan Finland skördar fler dödsoffer. Även före detta ÖB, general Hägglund tvivlar på att Finland längre gör någon större nytta i Afghanistan.  För det andra bör Finland utveckla det försvarsmässiga samarbetet med Sverige och övriga Norden. Håkan Juholdt, ordförande för det svenska försvarsutskottet, visionerar (Hbl 17.2) om en samnordisk försvarshögskola. Han anser även att Finland kunde erbjuda svenska försvaret artilleriutbildning, eftersom den är mycket högklassig vid skjutlägren i Rovajärvi. Marinen och kustjägarna kunde även samarbeta.


En levande landsbygd är det primära för oss här i svenska Österbotten. Vi måste därför satsa ännu mer på småföretagsamhet och familjejordbruken. Lokala produkter och närproducerad mat måste gå före EU:s direktiv. Nästa regering måste verkligen anstränga sig för att minska på krångel och regelbyråkrati. Vi får inte skapa regelverk där nitiska byråkrater tar livet av den österbottniska driftigheten och företagarlustan.

Långdansen kring avloppsreningslagen förskräcker. Är detta sund miljöpolitik eller bara ett utslag av miljöbyråkraters klåfingrighet? Pälsfarmarna bör av nästa regering få definitiva garantier för att deras näring kan fortsätta. Farmare som missköter sina djur bör snabbare få näringsförbud. Till sist måste även staten ta ett större ansvar för Österbottens alla byvägar. De är vår livsnerv! Lika viktig som någon metro i Helsingfors. Landsbygden bör även kompenseras för det allt högre bensinpriset.

Mikael Käld, riksdagskandidat

Insändare i Vbl 23.02.2011
Senast uppdaterad 2011-02-23 23:07
 
 
Top! Top!